• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/politika

31.03.2019

18:44

(VIDEO) UGROŽEN RUSKO-NEMAČKI PROJEKAT TEŽAK 10 MILIJARDI EVRA: Po nalogu iz Vašingtona DANSKA ZADALA SMRTNI UDARAC SEVERNOM TOKU?!

Vesti

(VIDEO) UGROŽEN RUSKO-NEMAČKI PROJEKAT TEŽAK 10 MILIJARDI EVRA: Po nalogu iz Vašingtona DANSKA ZADALA SMRTNI UDARAC SEVERNOM TOKU?!

Podeli vest

Kopenhagen traži da graditelji novog gasovoda, pored dve već ponuđene, razmotri i "alternativnu rutu" za koju bi možda morala da se pita i Poljska

Uzalud su finansijeri i graditelji "Severnog toka 2", najavljenog 1.220 kilometara dugog gasovoda od Sibira do Nemačke preko Baltičkog mora ocenili da "postoje dobri razlozi" za očekivanje da će Danska na vreme dati zeleno svetlo za izgradnju završnog odeljka (180 kilometara) kroz teritorijalne vode te nordijske države.

Koliko početkom sedmice, Jens Mueler, portparol "Severnog toka 2", izjavio je Rojtersu da "postoje dobri razlozi" za verovanje da će Kopenhagen na vreme obraditi drugi predlog trase budućeg gasovoda (prvi predlog trase podnet je u aprilu 2018, a drugi u avgustu prošle godine), tako da bude završen, prema planu, u decembru 2019.

Umesto zelenog svetla, Kopenhagen je doneo upravo suprotnu odluku. U jeku višemesečnih pritisaka Vašingtona i Brisela da se izgradnja "Severnog toka 2" obuzda "svim sredstvima", Kopenhagen je izašao sa potpuno novom i neočekivanom "rampom" na gasovod koji bi trebalo da udvostruči količinu sibirskog gasa na tržištu Nemačke i, preko nje, Evrope.

Danska državna agencija za energiju (DEA) je izašla s novim zahtevom "Severnom toku 2" koji, uprkos ubrzanim radovima (trenutno tempom od šest kilometara položenih cevi po dnu mora dnevno), može dovesti u pitanje puštanje tog gasovoda u rad 1. januara 2020.

Foto: printscreen

 

Akterima projekta teškog oko deset milijardi evra stigao je zahtev da "Severni tok 2", pored dva već podneta predloga za pravac trase - kroz danske teritorijalne vode ili njenu ekskluzivnu ekonomsku pomorsku zonu (u kojoj važi svetsko pomorsko pravo) – razmotre i treću, „alternativnu rutu”. Ona bi prolazila južno od ostrva Bornholm, nadomak pomorske granice sa Poljskom, inače zakletog protivnika novog rusko-evropskog gasovoda.

- Kada kompanija Severni tok 2 bude danskim vlastima podnela procenu ekološkog uticaja alternativne rute, ona će biti stavljena u normalnu proceduru koja podrazumeva i javnu debatu - prenela je agencija Blumberg izjavu neimenovanog portparola DEA.

Na glasine iz Kopenhagena da je danska vlada spremna da u potpunosti zabrani prolaz "Severnom toku 2" ili da zatraži mišljenje "cele EU" o tom kraku gasovoda, DEA je uzvratila porukom da traži "samo" procenu ekoloških posledica.

Kompanija "Severni tok 2" uzdržano je komentarisala najnovije vesti iz Danske.

"Dva prethodna predloga nisu odbijena u Danskoj. Veoma pažljivo ćemo razmotriti (novi) zahtev DEA i zatim odlučiti šta dalje treba da preduzmemo”, navodi se u saopštenju kompanije "Severni tok 2". Prema ranijim najavama, finansijeri i graditelji gasovoda "Severni tok 2" od pre nekog vremena razmatraju varijante kako da ostvare zamisao o završetku gradnje u slučaju da im Kopenhagen postavi neku prepreku.

RUSIJA PRONAŠLA NAČIN DA ZAŠTITI "SEVERNI TOK 2" - AMERI SAD MOGU SAMO DA IH MRZE, ništa više ne može da spreči izgradnju!

Vest da je Danska ispostavila novi zahtev pred "Severni tok 2" naišla je na oduševljenje u Ukrajini.

"Gasprom je naišao na novu odbijenicu Danske povodom rute Severnog toka 2", ocenio je ukrajinski "Naftogas”, koji se suočava s mogućnošću da od 2020. godine sprovodi minimalnu količinu sibirskog gasa ka Evropi.

U Kopenhagenu su izgleda odlučni da "Severni tok 2" ne propuste tzv. severnom rutom, koja je i kraća i jeftinija za gradnju, već da preusmere debatu oko prolaza gasovoda tzv. južnom rutom. A na toj ruti danski zakoni nalažu da se projekat stavi pod lupu procena sa stanovišta međunarodne politike i bezbednosnih interesa Kopenhagena.

 

TRAMP BI DA SRBIJU ZBOG UKRAJINE OSTAVI BEZ ENERGIJE - Turski i Severni tok ne smeju proći!

Sve donedavno, postavljanje gasovoda tzv. južnom rutom na Baltičkom moru između Danske i Poljske bilo je "nemoguća misija" zbog četrdesetogodišnjeg spora te dve zemlje oko preciziranja njihove pomorske granice. Prema povelji UN o pravima na moru iz 1982. godine, svaka priobalna država ima pravo na korišćenje mora do 200 nautičkih milja od svoje obale.

U slučaju primene tog zakona na vode Baltičkog mora, pomorske granice Danske i Poljske se preklapaju. Koliko 28. februara ove godine, DEA je objavila da su Kopenhagen i Varšava okončale pomorski spor oko granica, što po tamošnjim zakonima znači pravo da se od "Severnog toka 2" zahteva nova procena posledica prolaska gasovoda kroz lokalne teritorijalne vode.

Pomorska zona poznatija ka "Poljska banana" mogla bi se smatrati jednom od alternativnih ruta na moru između danskog ostrva Bornholm i Poljske, spekuliše briselski portal "Juraktiv". U tom slučaju, za izgradnju završne sekcije "Severnog toka 2" možda bi morala da se pita i Varšava.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 4 godine

Nemci i Rusi imaju mehanizme da zaštite Severni tok 2. Energetska stabilnost ne može da bude stavljena na volju dnevno-političkim odlukama pojedinih zemalja.

bager

pre 4 godine

Ako Rusija zavrne slavine gasa i to totalno ,,pitanje je ko ce se pitati na kraju ,Varsava,Kopenhgen,Tramp,Sofija i Bukurest ili jos neki debil,,neka rusi urade isto sto su arapi sedamdesetih godine totalno zavrnuli slavine petrola,,ubrzo su zapadnjaci klecali ,molili i izvinjavali se,,rezultat ,,kad se arapima prohtelo pustili su naftu ali 3 puta skuplju,,evropski paraziti su zaboravili da batina ima dva kraja

frale

pre 4 godine

Veoma dobar komentar,stvarno mi nije jasno što Rusi ne okrenu(gas) više prema Kini i Indiji,pa nek ih snabdevaju onda Amerikanci, (evropu) ali mi ga najebasmo kako god bilo, dal smo u evropi ili na Balkanu mi smo SRBIJA na zeznutom mestu.

miroljub

pre 4 godine

Kao i u svemu ineče "Interesi Amerike" Ko pita Evropu ?

gedza

pre 4 godine

kako se ne ujedine sve zemlje koje zaj***** amerika, za mesec dana kraj price....

Izbori 2024

Vesti

Srbija nije eksperimentalno telo da se stalno na njoj krši međunarodno pravo!
Politika

Srbija nije eksperimentalno telo da se stalno na njoj krši međunarodno pravo!

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je sramotno to što je Odbor za političke poslove Saveta Evrope (SE) prihvatio preporuku da tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, da je suprotno svim principima na kojima počiva ta organizacija i ukazao da Srbija nije "eksperimentalno telo" da se stalno na njoj krši međunarodno pravo.

28.03.2024

13:02

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija