• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.04.2019

22:29

LOKALNI IZBORI U TURSKOJ PODIŽU TEMPERATURU: Erdoganov AKP zahteva ponovno brojavanje glasova u Istanbulu!

Vesti

LOKALNI IZBORI U TURSKOJ PODIŽU TEMPERATURU: Erdoganov AKP zahteva ponovno brojavanje glasova u Istanbulu!

Podeli vest

Stranka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Partija pravde i razvoja (AKP) nakon što je prvi put posle četvrt veka izgubila političku kontrolu u Istanbulu, zatražila je ponovno prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora, navodeći kao razlog za to "nepravilnosti" i "pogrešno obračunavanje" u procesu koji je vlada nadgledala i strogo kontrolisala godinama.

Britanski Indipendent prenosi i da je AKP tražila i prebrojavanje glasova u pojedinim okruzima u Ankari u kojoj je takođe izgubila, ali sa znatnom razlikom.

Erdogan, rodom iz gradske radničke četvrti Kasimpasa, više puta je primetio da je Istanbul ključ za kontrolu Turske.

Grad od 15 miliona ljudi izvor je velikih ugovora o nekretninama i razvojnih projekata koji su predstavljali životnu snagu Erdoganove nacionalne političke mašinerije, navodi britanski list i dodaje da AKP želi da pokaže i političkoj bazi razočaranoj nedeljnim izbornim gubicima da čini sve što je u njenoj moći da zadrži vlast, čak i da na kraju popusti.

"Na kraju dana, posmatrač izbora će objaviti zvanične rezultate", izjavio je šef biroa Ankare za Hurijet dejli njuz, izdanje na engleskom, Serkan Demirtas.

On je dodao da AKP pokušava da nađe načine da uloži žalbu na brojne neregularnosti za koje tvrde da ih je bilo, ali da će u jednom trenutku morati da prihvate rezultate.

"Izbori su bili slobodni i nema velikih glasina ili spekulacija o prevari", rekao je on.

Staloženi kandidat za gradonačelnika Istanbula, Ekrem Imamoglu iz sekularno-nacionalističke i levo-orijentisane Republikanske narodne partije (ĆP), iznenadio je politički svet u Turskoj, porazivši svog dobro finansiranog rivala iz AKP-a za 25.000 glasova, od ukupno osam miliona.

Indipendent navodi i da je ĆP načinila i druge iznenađujuće prodore, iako je AKP dobila najviše glasova i ostala najvažnija politička organizacija u zemlji.

Erdogan je na Tviteru objavio da na izborima "nema gubitnika" i dodao da je svako ko je glasao pobednik, "za koga god da je glasao".

- Nastavićemo da uspostavljamo mostove ljubavi sa našim ljudima svesni poruke na glasačkim listićima - rekao je Erdogan.

Ipak, pristalice AKP-a pojačale su retoriku navodeći da je na izborima u Istanbulu bilo varanja, a vlasti su počele da postavljaju bilborde širom Istanbula na kojima su Erdogan i kandidat za gradonačelnika AKP-a Binali Jildirim, bivši premijer i predsednik parlamenta, i na kojima zahvaljuju Istanbulu na podršci.

Zvaničnici AKP-a, među kojima je i Jildirim, tvrde da broj nevažećih glasova premašuje broj glasova sa kojima je pobedila opozicija, a tokom stalnog pojavljivanja u medijima navode nepravilnosti, greške, neslaganja i pogrešne navode.

- Otkrili smo nameštanje i nepravilnosti koje krše zakonodavstvo i poštenu izbornu sredinu od početka glasanja - rekao je Senočak.

Portparol AKP-a Omer Celik obećao je da će poštovati rezultate bez obzira na ishod, jer je to izbor naroda.

Mnogi članovi opozicije sumnjaju da će Vrhovno izborno veće odgovoriti na optužbe i nadgledati bilo kakvo ponovno prebrojavanje glasova.

U prošlosti ta institucija je odbacivala zahteve za ponovno prebrojavanje i ignorisala navode o nepravilnostima koje su podnosile opozicione stranke.

Kritičari vlade optužili su AKP za nepošteno prebacivanje kontrole nad Ankarom od prvoplasiranog Mansura Javasa na izborima 2014. godine, a pokušaj da se sličan scenario primeni protiv Imamoglua u važnoj trci za Istanbul, mogao bi da izazove proteste i nasilje što bi dodatno unazadilo odnose Turske sa Zapadom.

NEIZVESNO U TURSKOJ, ČIJI ĆE BITI ISTANBUL?! Kandidat opozicije za gradonačelnika: IMAM VIŠE 25.000 GLASOVA PREDNOSTI!



- Da sam izgubio ove izbore, čestitao bih svom suparniku. Sigurni smo, jer smo u pravu. Politička ideologija neće vladati logikom. Haos me rastužuje - rekao je Imamoglu.

Iako rezultati nisu zvanično potvrđeni, i Imamoglu i novoizabrani gradonačelnik Ankare Javas, takođe iz Republikanske narodne partije, promenili su svoje biografije na Tviteru u kojima su se predstavili kao gradonačelnici.

U drugim delovima zemlje opoziciona nacionalistička Dobra stranka (Iyi) osporila je rezultate izbora u Usaku, gradu u zapadnoj Turskoj, koji je AKP pobedila sa samo nekoliko stotina glasova, piše Independent.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 4 godine

Predsednik Erdogan je veliki i iskusan državnik. On Tursku iskreno voli. Šta god drugi mislili o načinu njegove vladavine.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija