• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

08.04.2019

15:39 >> 15:43

ŠPANIJA I SAD SE POTUKLI ZBOG RUSIJE I VENECUELE: Pompeo popio šamrčinu od koje će mu obrazi brideti godinama!

Vesti

ŠPANIJA I SAD SE POTUKLI ZBOG RUSIJE I VENECUELE: Pompeo popio šamrčinu od koje će mu obrazi brideti godinama!

Podeli vest

Vašingtonski samit NATO, posvećen 70-godišnjici alijanse, bio je zamišljen kao epohalni događaj sa svečarskim zdravicama i nabrajanjem uspeha. A nije bilo tako jer je među učesnicima protrčala crna mačka po imenu "Rusija"

Počelo je od susreta američkog državnog sekretara Majka Pompea sa šefom španske diplomatije Žozepo Borelom. Tu je zavarničilo, ali prvo malo konteksta.

Iako je Španija u Centralnoj i Južnoj Americi bila kolonizator - danas joj većina bivših kolonija ništa posebno ne zamera. Jedino je predsednik meksika nedavno tražio od Madrida da se izvini za agresiju od pre pola milenijuma.

Sama Španija se prema latinoameričkim zemljama odnosi kao prema mlađim sestrama, a delikatno se drižći i kao njihov pokrovitelj. Poseban odnos ima prema Venecueli jer je prebogata naftom, a Španija nema svoje „crno zlato".

Zato je Venecuela za zvanični Madrid i špansku naftnu kompaniju Repsol jedna od prioritetnih žtačakaž na globusu.

Upravo to nije po volji Vašingtona. Zato je Pompeo od Borela zatrtažio da Španija svojim naftnim kompanijama naloži da prekinu biznis sa "Madurovim režimom".

(VIDEO) RUSKI LOVAC SU-57 IMA NOVO ORUŽJE: Ameri su mislili da je 'kindžal' najgore što ih je snašlo, ALI OVO JE NEŠTO MNOGO STRAŠNIJE!

Borel je, na Pompeovo iznenađenje, mekim rečima odbio da obeća da će Madrid postupiti po zahtevu Amerikanaca. Faktički mu je poruči: Sjedinjene Države su naš partner i prijatelj, ali su nam nafta i profit važniji.

Ovo je imalo nastavak na vašingtonskom samitu zapadne vojne alijanse, na kojem su se Pompeo i Borel još očevidnije razišli. Ali, ne više samo povodom "Madurove nafte".

Pompeo je na samitu ocenio da je rusko (vojno) prisustvo u venecueli neprihvatljivo jer Moskva „Madurov režim podržava u ime istih ciljeva u ime kojih pruža pomoć režimu Bašara Asada u Siriji".

Posle tih njegovih reči, Rusija je postala glavna tema samita i cele debate o zapadnom žpojačavanju pritiska na Venecuelu.

BUGARSKA ŠALJE 3.000 VOJNIKA NA GRČKU: Sofija ništa ne prepšušta slučaju, "NI PTICA NE SME PRIĆI"!

Pompeo je nastojao da obezbedi da se Venecuela nađe pod surovom kontrolom zemalja koje čine NATO, ali je formalni dogovor o tome na samitu izostao.

Borel je upozorio da Venecuela nije članica NATO i da minitri okupljeni na samitu nemaju osnova da se njome uopšte bave.

To je Pompea veoma iznerviralo, a stvari su se dodatno zaoštrile zbog toga što je Repsol potpisao memoranduma o namerama sa najvećom ruskom privatnom naftnom kompanijom NOVATEK. Tim dokumentom je španski gigant sebi rezervisao isporuke ruskog tečnog gasa u narednih 15 godina. Po najmanje milion tona godišnje.

Pompeo je naprosto pobesneo. Tiradu je završio porukom koja nije bila namenjena samo Borelu: „Rusija mora napustiti Venecuelu".

Španski ministar mu mirnim tonom ukazao da Rusija ima u Venecueli samo sto svojih oficira i vojnika i da ne predstavljaju opasnost ni za koga. Dodao je:
         
- Čak i ako ih u Venecuelu dođu još tri ili četiri stotine - ni to neće biti razlog za uznemirenje i strah.

(VIDEO) RUSKA CRNOMORSKA FLOTA U PRIPRAVNOSTI! NATO brodovi i avioni na granicama Rusije, MOSKVA SPREMNA DA REAGUJE!

Državni sekretar SAD je "proključao" nakon što mu je španski ministar spočitao:
        
- Uostalom, ovo je forum NATO. Ovo nije četovanje o problemima celog sveta. Naša alijansa nema vojni kontigent u Venecueli, a to znači da nema smisla ni da se ovde bavimo bilo čime što je povezano sa tom zemljom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kalimero

pre 5 godina

Malo po malo, korak po korak, sve je više zemalja kojima je očigledno puna kapa "demokratije" po diktatu Vašingtona i sve je više zemalja, čak i iz redova NATO koje sada već otvoreno i glasno odbijaju poslučnost velikom bratu. Dosta im je da Amerika pola sveta tera da se sukobljava sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama, na njihovu štetu, a u isto vreme ta ista Amerika daleko od očiju javnosti sklapa astronomske poslovne aranžmane sa tom istom Rusijom i Kinom. Valjda ću doživeti da ih vidim kako poslušno uvlače rep među noge i ćute.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija