• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

16.04.2019

15:41 >> 15:59

RUSIJA: NATO DOŠLI STE DO CRVENE LINIJE! Moskvi prekipelo, dosta joj mita o 'ruskoj pretnji'!

Vesti

RUSIJA: NATO DOŠLI STE DO CRVENE LINIJE! Moskvi prekipelo, dosta joj mita o 'ruskoj pretnji'!

Podeli vest

Prekid saradnje Rusije i NATO rezultat je izuzetno agresivne politike Alijanse prema Moskvi. U ovakvim okolnostima Rusija je morala da zauzme čvrst stav, jer je očito da tek kad NATO sile razumeju da je stvar došla do crvene linije, onda će možda početi razumnije da se ponašaju

Rusija i NATO su u potpunosti prekinuli saradnju po civilnoj i vojnoj liniji, rekao je u intervjuu za Sputnjik zamenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Gruško. Kako je naveo, NATO je sam odbio pozitivne teme u razgovorima sa Rusijom.

- One ne postoje. Za sada nema signala da NATO vidi izlaz iz ovog ćorsokaka - naglasio je Gruško.

Komentarišući takav razvoj situacije na relaciji Rusija-NATO, Sergej Jermakov sa Ruskog instituta za strateška istraživanja za Sputnjik kaže da će se, nažalost, pogoršanje odnosa između Alijanse i Moskve nastaviti i ubuduće, jer vojni savez i dalje koristi negativnu retoriku po pitanju Rusije.

- NATO i dalje forsira mit o 'ruskoj pretnji'. Pojavljuje se sve više izveštaja i izjava visokorangiranih zvaničnika NATO o tome da Alijansa treba da nastavi politiku odvraćanja Rusije. Naravno da takva politika i prekid saradnje stvaraju atmosferu neizvesnosti i nesigurnosti u Evropi - napominje Jermakov.

Kako kaže, bez saradnje Rusije i NATO ne mogu se efikasno rešiti problemi koji imaju globalni značaj.

- Takođe, nemoguće je izgraditi novu bezbednosnu arhitekturu Evrope bez ruskog učešća što, inače, priznaju i pojedine zemlje-članice NATO-a. Međutim, kad neka zemlja-članica NATO-a iznese takvo mišljenje, odmah slede optužbe na račun Rusije kako ona, navodno, potkopava jedinstvo Alijanse - ukazuje Jermakov.

AMERI SE 'UZBUDILI' ZBOG REZERVNOG SASTAVA POLICIJE SRPSKE: Tražiće od Banjaluke pojašnjenje šta su im zadaci!

On dodaje da se sastanci na nivou Rusija-NATO održavaju vrlo retko i njihov cilj je da spreče ono što se zove "slučajni" vojni sukob.

- Ukoliko dijalog ostane na ovakvom nivou, ozbiljni problemi s kojima se suočava Evropa nikada neće biti rešeni - kategoričan je Jermakov.

(FOTO) KAKO SE SAMO USUĐUJETE! Francuska besna zbog komentara iz Kijeva o Notr Damu, MOSKVA: TO JE VAŠA ŠKOLA!

Istoričar i politički analitičar Dragomir Anđelković takvo stanje u odnosima odnosima Rusije i NATO vidi kao rezultat izrazito agresivne politike Alijanse prema Moskvi.

- NATO je i ranije demonstrirao neprijateljstvo prema Moskvi, ali se ipak trudio da to, u velikoj meri, bude retorički propagandno. Sada je ušao u novu fazu gde bukvalno na granicama Rusije sprovodi mere koje bi mogle da se okarakterišu kao priprema za agresiju. Naravno, to je nemoguće jer je Rusija suviše snažna država i NATO je svestan da bi se takav pokušaj završio globalnom katastrofom. Bez obzira na sve, nesumnjivo se radi o visokom stepenu provokativnog ponašanja sa ciljem da se Moskva iritira - smatra Anđelković.

On napominje da je teško naći odgovore na pitanja zašto NATO to radi i zašto se na takav način poigrava sa globalnom bezbednošću.

(FOTO) ŠTA SE OVO DEŠAVA?! Gorela i džamija Al Aksa u Jerusalimu, u istoj noći u kojoj je planuo Notr Dam, 'OVO NISU ČISTA POSLA'!

- U ovim okolnostima Rusija je morala da zauzme čvrst stav, jer je očito da tek kada NATO sile razumeju da je stvar došla do crvene linije, da stvari mogu da se otmu kontroli i da oni sami budu ugroženi, onda će, možda, početi razumnije da se ponašaju. Naime, dok god Rusija popušta na način koji je racionalan, kako bi se izbegao sukob, i dok god taktizira, evidentno je da je Alijansa spremna da ide sve dalje u svom naumu - kaže Anđelković.

On ipak ostavlja mogućnost da je ovaj prekid saradnje možda upravo u funkciji uspostavljanja neke normalne saradnje u budućnosti, jer je evidentno da NATO postupa po toj logici da kada oseti da je "čvrsto" počinje razumnije da se ponaša.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mustafa Strasni

pre 4 godine

Rusija mora prema nato-u zauzet dosta cvrsci stav.. .jer kad ker krene na coveka nece odustati dok ne dobije po njuski

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija