• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.04.2019

23:59

ZA CRKVU BOGATAŠI NE ŽALE: Žuti prsluci ogorčeni zbog ogromnih donacija za Notr Dam

Vesti

ZA CRKVU BOGATAŠI NE ŽALE: Žuti prsluci ogorčeni zbog ogromnih donacija za Notr Dam

Podeli vest

Za mnoge od pripadnika "Žutih prsluka", žaljenju koja je došlo posle razarajućeg požara u katedrali Notr Dam, brzo je ustupilo mesto besu.

Neki od aktivista, čiji nasilni protesti protiv nejednakosti već mesecima potresaju Francusku, rekli su da su plakali pred svojim televizorima dok su u ponedeljak veče gledali kako gotičko arhitektonsko remek-delo guta plamen, a neki su, uprkos teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalaze, dali male donacije, prenosi AP.

Oni su se, međutim, takođe osetili kao da ih francuski predsednik Emanuel Makron ne čuje, budući da se obratio naciji da govori o požaru, umesto da iznese svoj odgovor na socijalnu krizu koja je podstakla njihove proteste koji traju od novembra prošle godine.

Kako piše AP, njihovo ogorčenje je još više poraslo kada su, za samo nekoliko sati, milijarderi obećali stotine miliona evra kako bi obnovili oštećenu katedralu, dok njihovi zahtevi u dugogodišnjoj borbi s francuskom vladom ostaju neuslišeni.

"Vidite sve te milione kako se gomilaju, nakon što ste proveli pet meseci na ulicama u borbi protiv socijalne i fiskalne nepravde. To mi slama srce", izjavila je Ingrid Levavase, osnivačica pokreta, za AP uoči još jedne runde planiranih protesta širom Francuske ovog vikenda.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane izjavio je da će 60.000 policajaca biti mobilisano u subotu širom Francuske, a demonstracije u blizini Notr Dam biće zabranjene jer očekuje da će neki protesti postati nasilni.

Žuti prsluci će pokazati svoju ljutnju jer je za četiri dana prikupljena milijarda za kamenje, a za sirotinju ništa, napisao je Pjer Derie na Fejzbuk stranici grupe "Žuti prsluci" sa sedištem u Monpeljeu na jugu Francuske.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija