• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

18.05.2019

23:30

TENZIJE IZMEĐU DVE NAJJAČE NATO ČLANICE! Tramp se sveti Erdoganu zbog ruskog S-400!

Vesti

TENZIJE IZMEĐU DVE NAJJAČE NATO ČLANICE! Tramp se sveti Erdoganu zbog ruskog S-400!

Podeli vest

Predsednik SAD skinuo Tursku sa spiska zemalja koje su izvozile robu u Ameriku bez carine. Veruje se da je to uradio jer Ankara odbija da odustane od kupovine ruskog raketnog sistema

Američki predsednik Donald Tramp osvetio se turskom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu zbog toga što odbija da odustane od kupovine ruskog raketnog sistema S-400. Tramp je Turskoj ukinuo povlastice na izvoz robe u SAD bez carine, ali je uprkos tome Ankara najavila da vojni sporazum s Rusijom ostaje.

Na listi 44 godine

Šef Bele kuće je posle 44 godine skinuo Tursku sa spiska zemalja koje imaju pravo da neke proizvode izvoze u SAD bez carine. Tako Turci više neće moći da izvoze nakit, dragocene metale, auto-delove, poljoprivredne proizvode, ribu i još niz robe u SAD bez carinskih nameta. To će Ankari izbiti pare iz budžeta, budući da je samo u 2017. turski izvoz u Ameriku bez carine bio vredan 1,7 milijardi dolara.

Foto: Reuters

Ruski raketni sistem S-400

Amerika uvela nove sankcije ruskim državljanima

Foto: Informer DN

Abuzajed Vismuradov (levo) sa čečenskim vođom Ramzanom Kadirovim 


Donald Tramp je u četvrtak uveo dodatne sankcije Rusiji. Ovoga puta sankcionisani su komandant čečenske Specijalne jedinice za brzu reakciju iz Tereka Abuzajed Vismuradov, kao i dvoje članova RuskogRamzan Kadirov istražnog komiteta Jelena Trikulja i Genadij Karlov. Njih SAD sumnjiče za umešanost u smrt advokata Sergeja Magnickog, koji je 2009. umro u ruskom zatvoru, kao i u slučaj opozicionog lidera Borisa Njemcova, koji je ubijen 2015. na ulici u blizini Kremlja. Svima sa "crne liste" zabranjeno je izdavanje američkih viza i zamrznuta im je imovina u inostranstvu.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je američke sankcije protiv ruskih državljana i najavio recipročan odgovor.

- Poštovaćemo princip reciprociteta, koji zahteva određene kontramere zbog ovakve destruktivne američke odluke. Sve će biti urađeno u skladu sa ruskim nacionalnim interesima - rekao je Peskov i dodao da nova američka odluka nije u skladu sa naporima za poboljšanje odnosa između Vašingtona i Moskve o čemu su prethodne nedelje u Sočiju razgovarali državni sekretar SAD Majk Pompeo i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Tramp je naveo da je to uradio jer Turska više nije zemlja u razvoju, te smatra da joj povlastice prilikom izvoza u SAD sada nisu potrebne.

Uprkos tome, veruje se da je pravi razlog taj što Erdogan uporno odbija da otkaže nabavku S-400. Tramp ne želi da Turska, kao članica NATO, ima bilo šta od ruske vojne opreme i tehnike, te pokušava da Ankari proda američki raketni sistem "patriot", koji je mnogo skuplji od S-400. Takođe, Amerikanci tvrde da ruski sistem predstavlja pretnju po američke avione F-35, koje turska ima u svojoj ratnoj avijaciji i čije delove proizvodi.

(VIDEO) NEMCI NAMESTILI "AFERU ŠTRAHE"! Objavili snimak samo nedelju dana pred izbore za Evropski parlament, HOĆE DA ONI VLADAJU UNIJOM!

Međutim, Erdogan, uprkos pritiscima, nema nameru da poništi sporazum s Moskvom. To je potvrdio turski ministar spoljnih poslova Mevut Čavušoglu, koji je još jednom pokušao da razuveri SAD da će ruski sistem ugroziti bezbednost F-35.

- Neki kažu da će sistemi S-400 predstavljati pretnju za borbene avione F-35. Ovi sistemi će biti pod potpunom kontrolom Ankare. Biće integrisani u NATO sistem - rekao je Čavušoglu.

Gotova stvar

On je istakao da Turska neće ni odložiti ni odustati od kupovine ruskog S-400 zbog napetih odnosa sa SAD.

- U ovom trenutku ne dovodi se u pitanje nikakvo odlaganje ili obustavljanje. Nabavka sistema napravljenog u Rusiji je gotova stvar - naglasio je Čavušoglu.

(VIDEO) IZRAEL RAKETAMA NAPAO SIRIJU: Glasne eksplozije odjekuju Damaskom, SIRIJSKA PVO ODBILA NAPAD!

Inače, Turska je ruski raketni sistem kupila za 2,5 milijardi dolara, dok su Amerikanci za "patriot" tražili 3,5 milijardi. Uprkos tome što su dali mnogo lošiju ponudu, SAD sve vreme pritiskaju Turke. Administracija SAD pretila je i da će obustaviti proizvodnju delova za F-35 u Turskoj, a Bela kuća konstantno šalje poruke da druga najjača vojna sila u NATO ne može da sarađuje sa neprijateljem i da mora da bira između Severnoatlantske alijanse i Rusije.


 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija