• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: nezavisne.com/ZDF

04.06.2019

15:17

NEMAČKA TRAŽI VOZAČE KAMIONA! Nedostaje im 60.000 šofera, JURE IH PO PARKINZIMA I NUDE POSAO!

Vesti

NEMAČKA TRAŽI VOZAČE KAMIONA! Nedostaje im 60.000 šofera, JURE IH PO PARKINZIMA I NUDE POSAO!

Podeli vest

Nemačkoj nedostaju desetine hiljada vozača kamiona toliko da bi uskoro police u supermarketima mogle da osvanu prazne

Prema podacima Saveza za špediciju i logistiku (DSLV), nemačkim špedicijskim firmama nedostaje između 45.000 i 60.000 vozača kamiona, a ako se ne preduzmu ozbiljne mere, do 2030. nedostajaće ih oko 150.000, javlja nemački javni servis ZDF na svojoj internet stranici.

Kako pišu, Dirk Engelhart, portparol Nemačkog udruženja špeditera i logistike, upozorava da je Nemačka pred kolapsom u oblasti snabdevanja i logistike i traži da se preduzmu mere kako bi zanimanje vozača kamiona bilo atraktivnije.

Posao vozača kamiona postao je neatraktivan zbog niskih plata i loših radnih uslova, što predstavnici špedicija sada obećavaju da poprave, a sada žele da privuku i žeme. Trenutno je tek 1,7 odsto žena među svim kamiondžijama u Nemačkoj.

(EKSKLUZIVNI VIDEO) POGLEDAJTE SCENE IZ AVIONA STRAVE NA LINIJI MOSKVA - BERLIN! Maske poispadale, 101 putnik bezbedno vraćen kući!

Situacija proteklih godina je takva da godišnje u Nemačkoj u penzije odlazi oko 30.000 vozača kamiona, dok se zapošljava tek oko 15.000 novih, upola manje. Prema studiji Svetske banke, Nemačkoj će 2030. nedostajati 150.000 vozača kamiona.

Nadležni obećavaju da će značajno poboljšati uslove rada i plate vozača kamiona.

- Moramo to zanimanje hitno da učinimo atraktivnijim - rekao je Dirk Engelhardt. Navode kako će ubuduće vozači imati mnogo bolje opremljene kabine u kamionu, kao i toalete, da će svi dobijati tople obroke i da će moći da koriste više sanitarnih čvorova na svom putu.

Jedan vozač poreklom iz Banjaluke koji je nedavno otišao u Sloveniju kaže da nemački poslodavci već po parkinzima traže vozače koji će raditi za njih.

- Uslovi koje nude nisu nimalo loši. Zasad jedini problem predstavlja to što se dugo čeka na radnu dozvolu. Trenutno vozim za slovenačku firmu, ali uz dobru ponudu ne bih se dvoumio da odem u Njemačku - kaže ovaj vozač.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Čarapan

pre 4 godine

Evo predloga ,bajte Kosovu viznu liberalizaciju i eto vam vozača .Jednim udarcem rešite više problema,dobijete vozače ,brzo rasturanje droge ,konačno pokažete da Nemci obożavaju Šiptare,....

Dragan

pre 4 godine

Ima vozaca nego nece niko da vozi plata mala a kazne rigorozne minimalna je 300 eura a kada ti spakuju dve do tri stavke i do 2000 eura.

Neša

pre 4 godine

Nosite se i vi i ko vam dozvoljava da besplatno reklamirate odlazak iz Srbije umesto da pritisnite vladu da reaguje i pomogne da vozači ne idu. A žalite se na šiptare,evropu...

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija