• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

06.06.2019

19:21

PORUKA IZ VAŠINGTONA: Amerika ipak jeste ZA PODELU KOSOVA, Srbi i Albanci da se NAĐU NA POLA PUTA!

Vesti

PORUKA IZ VAŠINGTONA: Amerika ipak jeste ZA PODELU KOSOVA, Srbi i Albanci da se NAĐU NA POLA PUTA!

Podeli vest

Metju Palmer, specijalac Donalda Trampa za Balkan, poručio da Srbi i Albanci "moraju da se nađu na pola puta", jer je to jedino rešenje

Sjedinjene Američke Države po svemu sudeći ipak podržavaju podelu Kosova kao konačno rešenje srpsko-albanskog vekovnog spora.

Ovo je indirektno potvrdio zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, koga vašingtonski mediji predstavljaju kao Trampovog specijalca za Balkan. Palmer je poručio da Srbi i Albanci "moraju da se nađu na pola puta" i da je to jedino moguće rešenje za kosovski problem.

Ništa bez Srbije

Sada je svima jasno da bez Beograda nema rešenja za Kosovo, što se pokazalo i debaklom takozvanog Kosova u Interpolu
Jelena Vukoičić, politikolog

Američki zvaničnik apelovao je i na što hitniji nastavak pregovora Beograda i Prištine u Briselu, pa je pozvao Šiptare da odmah ukinu takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH.

Evropska budućnost

Metju Palmer procenjuje da je povratak za pregovarački sto moguć pre kraja ove godine.

- Trenutno nas zanima da se obe strane vrate pregovaračkom stolu, da obnove dijalog i napreduju ka dogovoru, korak po korak. Ne mislim da postavljanje veštačkih rokova pomaže procesu, ali bismo voleli da se pregovori nastave što je pre moguće. Verujem da je moguće da se to dogodi pre kraja godine, ali to se ne može predvideti - rekao je Palmer u intervjuu za "Glas Amerike" dodajući da i Priština i Beograd moraju biti konstruktivni.

- Verujemo da je predsednik Vučić posvećen evropskoj budućnosti Srbije i da svi uključeni u proces shvataju da je za evropsku budućnost Beograda i Prištine potrebna puna normalizacija odnosa. Nadamo se da dve strane mogu da se nađu na pola puta, da pregovaraju, postignu sporazum, primene ga i otvore evropski put... Amerika je partner Evropske unije, koja vodi taj proces, i ne vidim razlog zašto bi se to menjalo. Ako postoji uloga za nas iz SAD, onda je to da budemo konstruktivni. Otvoreni smo za sve što treba kako bismo podržali ovaj proces - poručuje Palmer.

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

UN: Zabrinuti smo zbog Kosova

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš zabrinut je zbog tenzija između Beograda i Prištine i apeluje na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede. Gutereš je ovo napisao u najnovijem izveštaju, koji će se pred Savetom bezbednosti UN naći 10. juna, zatraživši da se bez odlaganja uklone sve prepreke nastavku dijaloga.

 

Komentarišući ove navode, politikolog Jelena Vukoičić ocenjuje da šansa za ragraničenje Srba i Albanaca postoji sve dok Srbija vodi odlučnu i jasnu politiku.

- To podrazumeva kompromis i dogovor, a ne bespogovorno izvršenje naloga Zapada. Americi se žuri da završi pitanje Kosova kako bi mogla da se bavi brojnim drugim pitanjima, koja su im daleko prioritetnija.

Sada je svima jasno da bez Beograda nema rešenja za Kosovo, što se pokazalo debaklom lažne države u Interpolu i drugim značajnim međunarodnim organizacijama - objašnjava Vukoičićeva.

Ukidanje taksi, pa dijalog

Iz Kancelarije za KiM, na čijem je čelu Marko Đurić, kažu za Informer da je Srbija spremna da nastavi dijalog čim Priština ukine anticivilizacijske takse na robu iz centralne Srbije.

- Priština je ukinula dijalog neispunjavanjem jedinog uslova iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje ZSO, kao i usvajanjem platforme o pregovorima čiji je jedini cilj da Srbija prizna Kosovo.

Oni su nezakonito, na silu formirali i takozvanu "kosovsku vojsku" i uveli su takse... Upozoravali smo na namere Prištine i posledice takvih odluka. Međunarodna zajednica je trebalo da se bavi problemima koji su doveli do zastoja u dijalogu. Nismo optimisti. Ali ako Priština povuče takse, Srbija je spremna da istog momenta razgovara - zaključuje se u Kancelariji za KiM.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rale

pre 4 godine

Povucite im priznanje i oni će odmah biti za podelu Kosova!

Kažu

pre 4 godine

Posle aerodroma Franjo Tuđman u Zagrebu sada se i aerodrom u Dubrovniku povezuje sa Amerikom direktnim letom za Filadelfiju jer turisti dolaze ko ludi posle Igre prestola! Legelizovana marihuana u Hrvatskoj za farmaciju(lekovi i ulja) i industrijska konpolja(brašno od semenki a kažu od nje može da se radi oko 3000proizvoda) već raste na poljima proizvođača a čak će i u izvoz do kraja godine a šta Srbija čeka! Srbija je zbog napetosti na KiM izgubila najvrednije investicije pa se fabrika za delove aviona gradi u Zagrebu a za helikoptere u Budimpešti pe neka vođa i dalje diže vojsku!

NEVEROVATNO

pre 4 godine

Kreće rasprava oko pravog Dana državnosti u RH a neki predlažu onaj najstriji datim! Najstariji i najjasniji pisani dokaz hrvatske državnosti i nezavisnosti je pismo Pape Ivana VIII hrvatskom knezu Branimiru iz 7.6. 879g. Sada se to pismo nalazi u Vatikanskom arhivu a u kojem Papa hrvatskog kneza naziva: Dilecto filio Branimir(Ljubljenom sinu Branimiru) i blagoslivlja njega i Hrvatski narod i zemlju... KOJI JE PRAVI DAN DRŽAVNOSTI Vodeći intelektualci za Globus spominju tri datuma, nekoliko njih predlaže dan koji se u javnosti dosad rijetko spominjao

aha

pre 4 godine

Kosovo je Srbija Celo Kosovo i Metohija !!!!!!!!!!!!!

Anarhista

pre 4 godine

Само је једно решење, правац Авганистан. Они који преживе, то јест.

mix

pre 4 godine

Ako se vec ide na podelu KiM, a svakom normalnom i realisticnom je jasno da je to jedina moguca opcija,onda Srbija mora prva izaci sa tim predlogom na osnovu sopstvenog istorijskog prava na Kosovo kao dela sopstvenog priznatog teritorijalnog suvereniteta. Te cetiri opstine svakako su i bile deo teritorije Srbije pre no sto su pripojene AP KiM,i one se moraju vratiti ostalom delu Srbije. Tek nakon i posle toga, treba uslediti podela ostalog vecinskogdela KiM po principu 1/3 prema 2/3,sto je objektivni minimum koji mi mozemo ev. prihvatiti. NAkon toga izvrsiti humanitarnu razmenu stanovnistva,uz podizanje posebnog kredita kod medjun. institucija cime bi se taj proces podstakao kao dobrovoljan.TO sve pod uslovom ako oni nece ni u kakav vid formalnog suvereniteta Srbije. Ako se zele odcepiti i formirati svoju zasebnu drzavu ili se kasnije pripojiti Albaniji, onda ide ovaj receni princip podele. Naravno, uz medjun. drzavni sporazum koji bi regulisao i pitanje imovine, kulturne bastine i td. Takav predlog je Vucic davno trebao predloziti i, verujem, da bi dobio veliku podrsku u narodu. Za to ni sad nije kasno.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija