• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com

02.07.2019

18:53

(VIDEO) NEMAČKI MEDIJI "SKENIRALI" S-400! Po čemu je ruski PVO sistem bolji od američkog "Patriota"?!

Vesti

(VIDEO) NEMAČKI MEDIJI "SKENIRALI" S-400! Po čemu je ruski PVO sistem bolji od američkog "Patriota"?!

Podeli vest

Osnovne prednosti ruskog PVO sistema S-400 u odnosu na NATO pandane iz Francuske i SAD su fleksibilnost prilikom korišćenja i cena. Sistem može biti opremljen raketama različitih vrsta, a njegova cena je dva puta manja od američkog PVO sistema "Patriot"

Međutim, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan imao je i druge razloge da zbog tog oružja uđe u sukob sa svojim partnerima iz NATO-a, piše nemački "Dojče vele" (DW).

Mnoge činjenice ukazuju na to da će Turska u julu ipak dobiti ruske sisteme PVO S-400. Protestujući protiv tog sporazuma između Turske i Rusije, američka vlada nije ništa postigla. Vašington se plaši da će Moskva moći da iskoristi S-400 kako bi špijunirala NATO, a posebno američkog savremenog „nevidljivog lovca“, objašnjava DW.

"Zbog čega je to oružje toliko posebno, ako je Ankara zbog njega rešila da se sukobi sa svojim partnerima u Alijansi?“, pita se autor članka.

S-400 „Trijumf“ je sistem protivvazdušne odbrane dugog i srednjeg dometa. To je najnapredniji model u seriji naoružanja, koje je nastalo u Sovjetskom savezu nakon Drugog svetskog rata, a koje je kasnije modernizovano u Rusiji. S-400 je sposoban da obara avione i taktičke balističke rakete, kao i bespilotne uređaje na visini do 27 kilometara.

(VIDEO) RUSKA FLOTA NA GOTOVS: Brodovi NATO u Crnom moru počeli vežbu Morski povetarac, RUSI IH PRATE U STOPU!

Sistem uključuje komandni centar, mobilnu radarsku stanicu i raketni lansirni sistem. Proizvođač je koncern "Almaz-Antej". U Rusiji tvrde da je taj sistem bolji od njegovih pandana iz SAD i Francuske.

"Dok je Zapad stvarao najbolje avione, Rusi su uvek bili lideri u proizvodnji raketa", procenjuje profesor sa Univerziteta u Birmingemu Ričard Konoli.

Međutim, Turska je verovatno imala političke razloge za kupovinu ruskog oružja, smatra autor članka. Ankaru posebno privlači mogućnost da iskoristi taj sistem protiv američkog oružja. Prema mišljenju pojedinih stručnjaka, taj sporazum sa Rusijom je signal SAD i ostalima, da se Ankara sprema da vodi samostalnu politiku odbrane.

Nakon Kine, Turska je postala druga zemlja koja je kupila S-400. Indija je takođe potpisala ugovor vredan 5,5 milijardi dolara i iščekuje isporuku sistema. Određene zemlje Persijskog zaliva takođe su zainteresovane za ruske S-400.

PRVI S-400 STIŽE ZA 10 DANA! Erdogan objavio radosnu vest!

Sa druge strane, stručnjaci smatraju da taj sistem ima i nedostatke.

"Sistem još nije korišćen u stvarnim ratnim uslovima. Jedini sistem koji je proveren u borbi je američki '’Patriot‘, i to za vreme rata u Persijskom zalivu 1991. godine" kaže stručnjak Simon Veceman sa Stokholmskog instituta za istraživanje

Specifičnost S-400 je u tome što može samostalno da se koristi. Još nije poznato kako će Turska štititi sam sistem od vazdušnih napada. U Rusiji u te svrhe postoji moderan sistem PVO kratkog dometa. Postoji mogućnost da Turska kupi i to. U svakom slučaju, Moskva nema ništa protiv da proda Ankari i drugo oružje.

Moskva takođe računa na transfer tehnologije iz Rusije. Određeni delovi S-400 proizvode se u turskim fabrikama, ali to je pre „simboličko učešće“, smatraju stručnjaci.

Kako prenosi DW, prema nepotvrđenim podacima, Moskva je odbila da Ankari omogući pristup elektronskim podešavanjima sistema, na primer, softveru, koji prepoznaje ko je svoj, a ko tuđi.

Pored toga, u Rusiji se aktivno radi na razvoju novog sistema S-500 „Prometej“, koji će biti spreman za upotrebu oko 2020. godine. Ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov tvrdi da se već može pokrenuti masovna proizvodnja tog modela. Novi sistem će imati veći domet i moći će da obara satelite sa niskih orbita.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija