• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.07.2019

16:17

"ZAŠTO MRZIM AUSTRIJU I ZAŠTO NIKADA NEĆE BITI MOJA DOMOVINA!" Kolumna novinarke rodom iz BiH izazvala žestoke reakcije u alpskoj republici!

Vesti

"ZAŠTO MRZIM AUSTRIJU I ZAŠTO NIKADA NEĆE BITI MOJA DOMOVINA!" Kolumna novinarke rodom iz BiH izazvala žestoke reakcije u alpskoj republici!

Podeli vest

Ona je u tekstu prenela samo svoja iskustva sa ksenofobijom u Austriji i argumentovala zašto Austriju nikada nije videla kao svoju domovinu

Kolumna urednice portala Vajs (Vice) u Austriji, Aleksandre Stanić pod naslovom "Zašto mrzim Austriju" izazvao je veliku buru u alpskoj državi. 
 
Stanićeva se, naime, našla na meti žestoke kampanje mržnje preko društvenih mreža.

Ona je u tekstu, objavljenom na sajtu Vajsa prenela samo svoja iskustva sa ksenofobijom u Austriji i argumentovala zašto Austriju nikada nije videla kao svoju domovinu.

Inače, roditelji Stanićeve imigrirali su u Austriju iz Bosne i Hercegovine, a Aleksandra je u Austriji rođena.

U kolumni je opisala svoje nezadovljstvo austrijskom politikom i kritikovala "prekomerni patriotizam".

Foto: Tanjug

BREGZIT ILI PROPAST! Britanski premijer Boris Džonson formira RATNI KABINET, NAPUŠTAJU EU PO SVAKU CENU!

Napisala je da, kada je neko pita odakle je, kaže da je Bečlijka.

"Dragi Austrijanci, niste ništa doprineli tome da se osećam Austrijankom. Ovde sam rođena, ali i pored toga ovu zemlju nikada neću nazvati domovinom. Austrija je zemlja u kojoj je moja prijateljica iz mladosti N. prestala da bude moja prijateljica, jer njena majka nije želela da se igra sa "detetom strancem". Austrija je zemlja u kojoj su državni službenici ponizili mog oca, zato što loše govori nemački. Drugi đaci u mojoj školi nisu želeli da im jedan "Čuš" pomaže u ispravljanju domaćih zadataka, iako sam bila najbolja u razredu iz nemačkog i činjenice da je predlog došao od nastavnice", poručila je Stanićeva.

Navela je da su se njeni roditelji doselili 70-tih godina u Austriju, i da je ona rođena u ovoj zemlji, ali da nikada nije pripadala Austriji.

Prema njenom mišljenju Austrija pravi radzor među stanovništvom - na jednoj strani su "mi" i na drugoj "oni drugi", a političarima odlično polazi za rukom da šire strah od navodnih "stranaca".

"Ja sada tu mržnju uzvraćam. Mrzim ono što FPO i OVP čini ponosnim na njihovu domovinu. Ja sam od onih "drugih", i kao dete sam već naučila da me većinsko društvo ne prihvata kao Austrijanku", ukazuje Stanićeva.

Ukazala je da će njeni roditelji da kažu da je njima Austrija mnogo toga ponudila, ali dodaje da ona ne oseća nikakvu obavezu za zahvalnost toj zemlji.

BIO JE SVESTAN KAD JE UBIO DETE U NEMAČKOJ! Monstrum iz Eritreje ide na PSIHIJATRIJSKI TEST

Foto: Pixabay

"Mržnja koju su Austrijanci ranije imali prema strancima sada je preusmerena pre svega na muslimane, koji su izloženi rasizmu. Ali i pored toga svaki put kada nešto kritički kažem na račun Austrije dobijam poruke mržnje. Austrijanci mi pišu da sam "jugo-komunistkinja" koja nema pravo na političkom mišljenje",  navela je Stanićeva.

Istakla je da kada pomisli na Austriju oseća samo frustraciju i bes, te je iznela neprijatan susret sa jednim Austrijancem po imenu "Volfi", koji joj je, kada je imala svega 12 godina, objasnio da, nebitno koliko dobro govori nemački, nikada neće biti prava Austrijanka.

Preko društvenih mreža izložena je porukama mržnje, a jedan desničarski sajt u njenom tekstu vidi "blaćenje Austrije".

Autorka je preko tvitera odgovorila svima koji su krenuli da je blate.

"Dospela sam na "unzensuriert". Zašto? Zato što kritikujem rasizam. Verovatno ću isključiti mobilni. Desničari pokušavaju žene sa političkim stavom da ućutkaju. Kakav je to pokvareni svet", poručila je ona.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ptica

pre 4 godine

Смешно, па није Аустријанка, ако се Србин роди у Јапану, да ли је он Јапанац? Свака птица своме јату лети, закерати Аустријанцима што су кохезивни је грешка, треба им честитати што држе до себе и својих. Научимо нешто и ми Срби.

Darmo

pre 4 godine

Sramota da tako prica o toj divnoj drzavi. Pominje Fpo i Ovp a te stranke blakonaklono i prijateljski gledaju na Srbe. Ja ne znam sta je problem s ovom zenom,vrati se u Sarajevo novi Islambad pa tu zivi

grof01

pre 4 godine

O srbima misli isto većina država na svijetu,obzirom na genocid koji su počinili i strahovite ratne zločine.Oni su za većinu -balkanske životinje- Istina

Stojan

pre 4 godine

Neka bude ponosna Srpkinja koja je rodjena i zivi u Austriji. Mozda da se vrati i da doprinosi svojoj domovini, ona izgleda ima sta da doprinese.

Mihajlo

pre 4 godine

Austrijanci su najveci Hitlerovci , mrzu sve sto se tice Balkana i bivse EX-YU !

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija