• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.07.2019

19:08

(VIDEO) UZBUNA U KOMŠILUKU! BUGARSKA PROGLASILA KATASTROFU ZBOG AFRIČKE SVINJSKE KUGE! Vojska kontroliše uništavanje obolelih životinja!

Vesti

(VIDEO) UZBUNA U KOMŠILUKU! BUGARSKA PROGLASILA KATASTROFU ZBOG AFRIČKE SVINJSKE KUGE! Vojska kontroliše uništavanje obolelih životinja!

Podeli vest

U različitim oblastima u Bugarskoj zabeleženo je više od 20 žarišta afričke kuge svinja, kako na farmama, tako i među domaćim svinjama, prenose lokalni mediji. Zbog širenja afričke kuge u četiri oblasti zemlje: Ruse, Dobrič, Pleven i Razgrad, proglašena je katastrofa

Prema mišljenju stručnjaka, ekonomski gubici od izbijanja bolesti iznosiće između 250 i 300 miliona evra. Vlada Bugarska izdvojila je oko 1,9 miliona evra za borbu protiv afričke kuge svinja.

Ranije je evropski komesar za bezbednost hrane Vitjanis Andrjukajtis izrazio zabrinutost da bi zbog te bolesti Bugarska mogla u potpunosti da izgubi proizvodnju svinja. Ministarka poljoprivrede Desislava Taneva pretpostavlja da je širenje afričke kuge prouzrokovano nepažnjom u sprovođenju mera za sprečavanje širenja.

- Verovatno se desila nepažnja tokom realizovanja preventivnih mera. Graničimo se sa Rumunijom u kojoj je registrovano 1.600 žarišta zaraze - izjavila je ministarka.

Ona je dodala da u Bugarskoj postoji 110 registrovanih klanica, od kojih je 67 za svinje.

- Te klanice će moći da obavljaju svoje aktivnosti samo u prisustvu veterinara i vojne policije - istakla je Taneva.

(VIDEO) KATASTROFA! UVEDENA VANREDNA SITUACIJA U RUSIJI zbog širenja POŽARA

Na farmama u oblasti Ruse uništeno je više od 57.000 svinja, u oblasti Dobrič bi trebalo da bude uništeno 60.000 životinja. Osim toga, kao preventivna mera sve životinje koje žive u krugu od 20 kilometara od mesta na kojima su zabeleženi slučajevi zaraze takođe moraju biti uništene.

Zbog izbijanja afričke kuge u nekoliko oblasti, na svim farmama svinja u Bugarskoj će biti stvorene sanitarne zone. Ta odluka doneta je na sednici Vlade, prenosi "Bugarski nacionalni radio".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija