• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.08.2019

19:02

VOĐA SEVERNE KOREJE PISAO PREDSEDNIKU SAD! Kim: Dragi Donalde, izvini zbog raketa!

Vesti

VOĐA SEVERNE KOREJE PISAO PREDSEDNIKU SAD! Kim: Dragi Donalde, izvini zbog raketa!

Podeli vest

Severnokorejski lider izvinio se za testiranje raketa kratkog dometa i obećao da će probe prestati nakon što se završe vežbe između SAD i Južne Koreje, otkrio je Tramp šta mu je Kim napisao u pismu

Severnokorejski lider Kim Džong Un poslao je u petak pismo američkom predsedniku Donaldu Trampu, u kojem mu se izvinio zbog učestalih raketnih proba. Kako je Tramp sam otkrio, Kim mu je "lepo" obećao da će testiranja projektila uskoro prestati i izjavio da se raduje njihovom skorom susretu.

Predivno pismo na tri strane

Američki predsednik otkrio je na Tviteru da mu je Kim napisao "predivno pismo na tri strane", u kojem ga je oslovio sa "Dragi Donalde".

- U pismu koje mi je poslao, Kim Džong Un je veoma lepo izjavio da bi voleo da se vidimo i započnemo pregovore čim zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje budu gotove. Bilo je to dugačko pismo, u kojem se Kim žalio na besmislene i skupe vojne vežbe - napisao je Tramp.

On je dodao da se severnokorejski lider takođe izvinio za raketne testove, koje učestalo izvodi u poslednje dve nedelje.

- Poslao je i izvinjenje za testiranje raketa kratkog dometa i obećao da će probe prestati nakon što se vežbe završe. Jedva čekam da se vidim sa Kim Džong Unom u ne tako dalekoj budućnosti! Severna Koreja bez nuklearnog oružja postaće jedna od najuspešnijih zemalja na svetu - naveo je Tramp.

Kim je poslao pismo američkom predsedniku nakon što je u poslednje dve nedelje izveo najmanje četiri raketna testa. U izjavi za nacionalnu severnokorejsku televiziju, on je rekao da su probe izvedene u znak upozorenja Vašingtonu i Seulu pred njihove zajedničke godišnje vojne vežbe, koje bi ove nedelje trebalo da počnu u Južnoj Koreji. Pjongjang, inače, stalno kritikuje vojne vežbe Amerike i Južne Koreje i naziva ih jednom od najvećih prepreka u postizanju mira. Kim te vežbe vidi kao probu za invaziju Severne Koreje.

Kad je reč o tome, čak je i Tramp stao na Kimovu stranu.

Nema razgovora dok traju vežbe

Visoki zvaničnik severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova Kvon Džong Gun izjavio je juče da razgovora između dve Koreje neće biti ako Seul i Vašington ne prekinu zajedničke vojne vežbe.

On je naveo da Južna Koreja "priča gluposti" kad poziva severnog suseda da zaustavi testiranje raketa, koje "predstavlja pravo na samoodbranu".

- Nikad mi se te vežbe nisu dopadale. One su neverovatno skupe i provokativne. Ne volim da plaćam za njih. Treba da nam budu nadoknađeni troškovi za te vežbe - rekao je nedavno Tramp.

Vežbe manjeg obima

Verovatno zbog takvog njegovog stava, ovogodišnje tradicionalne letnje vojne vežbe SAD i Južne Koreje biće manjeg obima nego ikada.

Inače, Tramp i Kim su se dosad sastali tri puta. Prvi njihov sastanak dogodio se u junu prošle godine u Singapuru, gde je dogovoreno da Severna Koreja započne proces denuklearizacije. Drugi susret dvojice lidera, u februaru ove godine u Vijetnamu, nije bio produktivan. Kim je ustao od pregovaračkog stola i napustio sastanak jer je Tramp odbio da ukine ekonomske sankcije Pjongjangu. Međutim, kasnije je objavljeno da se dogodio nesporazum, i to zbog prevoda. Tako je Tramp odlučio da se vidi s Kimom i treći put, pa je krajem juna na povratku sa samita G20 u Japanu posetio demilitarizovanu zonu između dve Koreje. On je tada prešao na teritoriju Severne Koreje i postao prvi predsednik SAD koji je to uradio, a sa Kimom se dogovorio da nastave pregovore o denuklearizaciji.

Poslao izvinjenje, pa opet izveo raketni test

Kim Džong Un je Trampu u petak poslao pismo izvinjenja zbog raketnih proba, a onda je u subotu izveo još jedan balistički test. On je lično nadgledao ispaljivanje dva projektila.

- Nakon što je primio izveštaj o novom sistemu oružja, koje je dizajnirano u skladu sa teritorijom Severne Koreje, Kim je izdao instrukcije da se ono hitno testira. On je lično pregledao novo oružje na rampi za ispaljivanje - javila je Severnokorejska centralna novinska agencija (KCNA).

Kako se navodi, detaljna analiza testiranja je dokazala da je novi sistem oružja napredan i da ima moćan dizajn. Prema izveštaju KCNA, Kim je izrazio veliko zadovoljstvo posle lansiranja koje je nadgledao.

S druge strane, Južna Koreja je saopštila da je njen severni sused najverovatnije testirao balističku raketu kratkog dometa.

- Lansiranje rakete imalo je za cilj proveru kapaciteta novog tipa rakete kratkog dometa, koju je Severna Koreja sama razvila, kao i iskazivanje protesta protiv zajedničkih vežbi Vašingtona i Seula ovog meseca - navedeno je u saopštenju predsedništva Južne Koreje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija