• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs

12.08.2019

19:52

I ONI SEBE NAZIVAJU VOJNOM SILOM! Ameri nisu sposobni da utovare municiju na najskuplji ratni brod!

Vesti

I ONI SEBE NAZIVAJU VOJNOM SILOM! Ameri nisu sposobni da utovare municiju na najskuplji ratni brod!

Podeli vest

Nosač aviona "Džerald R. Ford" trebalo je da bude isporučen sa naprednim liftovima za prevoz oružja koji se pomeraju pomoću magneta, a ne kablova, još u maju 2017. godine. A, kako navodi demokratska predstavnica Virdžinije, kraj još nije na vidiku, trentno su instalirana samo dva od ukupno 11 liftova potrebnih za utovar municije na palubu, najskupljeg ratnog broda na koji je do sada utrošeno 13 milijardi dolara

Ovo je još jedan veliki neuspeh za izvođača radova, kompaniju "Huntington Ingalls Industries Inc.", ali i američku mornaricu, koja je u decembru prošle godine saopštila da će svih 11 liftova biti instalirano i testirano pre nego što nosač aviona bude isporučen krajem jula.

Umesto toga, faza testiranja je pomerena na oktobar, ali zvaničnici mornarice i dalje nisu sigurni da će do tada svi liftovi moći da se koriste.

Američki sekretar za mornaricu, Ričard Spenser, još u januaru je pozvao predsednika Trampa da ga otpusti iz službe ako liftovi ne budu u funkciji do jula. Umesto toga, Tramp je 22. jula pohvalio nosač aviona "Džerald R. Ford" kao "fenomenalan".

(VIDEO) ŠTITE SVOJE NEBO, ALI ČUVAJU I NEUTRALNE VODE! Dva ruska TUPOLJEVA DEVET SATI nadletala tri mora, na nekim etapama ih PRATILI NORVEŠKI LOVCI F-16!

Ovi napredni liftovi trebalo je da prevoze 10 tona opreme brzinom od 45 metara u minutu, dok recimo, liftovi na "Nimicu" prevoze duplo manje brzinom od 30 metara u minutu. Po tvrdnjama zvaničnike mornarice to bi povećalo za više od 30 odsto broj borbenih dejstava koja bi mogla da se izvrše sa ovog nosača u toku 24 sata.

Međutim, liftovi nisu jedini problem najskupljeg ratnog broda u istoriji. Nešto nije u redu i sa elektromagnetnim sistemom za lansiranje aviona, kao i sa zaustavnom pistom koja treba da ih zadrži kada slete.

Mornarica je preuzela nekompletan brod, sa čijom izgradnjom se kasnilo skoro dve godine, troškovi su premašili budžet za više od dve i po milijarde dolara, devet od 11 liftova još ne radi, a troškovi i dalje rastu - istakao je predsednik senatskog komiteta Džejms Inhof.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
TT

pre 4 godine

A jok Rusija je, sa svojom raspalom SSSR opremom i svojim jedinim nosacem koji se dimi ko furuna i sa koga gube avione i u miru, vojna sila .. Ajde malo ozbiljnosti ..-.-

Marcco

pre 4 godine

Hajde sad malo stišajte doživljaje. Kakva su sila mogli smo da vidimo 1999. godine. Za 72 dana i za 300-400 naleta dnevno, uspeli smo da oborimo jedan avion a pogodili su sve šta su hteli. Komunikaciju su ugasili jedni pritiskom na dugme, one Big Mek lokatore su masovno postacljani po Srbiji od strane nekih "naših" a ne sećam se da je iko uhvaćen, gađani su civilni ciljevi i industrija bez da je iko, pa ni Rusija, rekao "a".... , a od tada imaju već sledeću generaciju oružja i opreme.

ludi milojko

pre 4 godine

ma svakom se desav peh, evo ko i rusima, eksplodirao im "mal reaktor" i ubi 5 naucnika i to bas za onu krstarecu raketu koju je najvljivao Putin da je super oruzije a u nasim tabloidima se trubelo na sav glas....

DEDA RAKA

pre 4 godine

Neka Donča zaposli šiptare da nose na ledja, oni ga mnogo vole !

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija