• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs

14.08.2019

15:15

STRAŠNO! DECA, UMESTO DA BUDU U LETNJEM KAMPU, OTETA! Predstavili ih kao siročiće, iako imaju roditelje

Vesti

STRAŠNO! DECA, UMESTO DA BUDU U LETNJEM KAMPU, OTETA! Predstavili ih kao siročiće, iako imaju roditelje

Podeli vest

Sud u Belgiji pokrenuo je istragu protiv sirotišta "Tumaini" u Kinšasi zbog navodne otmice i trafikinga dece iz Demokratske Republike Kongo

Deca su iz Konga dovedena u Belgiju i usvojile su ih porodice kojima je rečeno da su siročići, ali rezultati ispitivanja uzoraka DNK u pojedinim slučajevima su pokazali da imaju roditelje.

Belgijsko tužilaštvo imalo je snažne indikacije da su biološki roditelji usvojene dece iz Konga još živi nakon čega su novinari Kurt Vertalers i Benoa de Fren rešili da provere istinitost navoda. Istraga ih je dovela u selo Đemena udaljeno nekoliko stotina kilometara od Kinšase.

Abdula Libenge je član jedne od četiri porodice koje su iz te oblasti u maju 2015. godine poslali decu u Kinšasu u letnji kamp. Deca se nikad nisu vratila i pošto nemaju pravnog predstavnika ili pomoć lokalnih vlasti porodicama jedino preostaje da čekaju.

Dve godine nakon nestanka Libengeove ćerke do njega su došli belgijski novinari kojima je pokazao sliku svog deteta.

UHAPŠENO 18 OSOBA! Policija zatvorila porodilište u Indiji zbog prodaje novorođenčadi!

Novinari su, po povratku u Brisel izneli dokaze, posle čega je tužilac stigao u Đemenu radi uzimanja uzoraka DNK.

Sirotište je zatvoreno i belgijski advokat, poreklom iz Konga, Džulijem Mbemba je u kućnom pritvoru i suočava se sa krivičnom prijavom zbog svoje uloge u slučaju, jer je bila direktor ustanove "Tumaini". Ali, ona negira optužbe.

Pojedine porodice iz Belgije koje su usvojile decu iz Konga su i tokom procesa usvajanja izražavale bojazan. Sud tek treba da donese odluku o sudbini odvedene dece.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija