• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

12.09.2019

21:58 >> 22:00

PROFESOR SA HARVARDA SUROVO REALAN: AMERIKA DOŽIVELA PORAZ U AVGANISTANU, koštao je SAD i njene saveznike 70.000 života!

Vesti

PROFESOR SA HARVARDA SUROVO REALAN: AMERIKA DOŽIVELA PORAZ U AVGANISTANU, koštao je SAD i njene saveznike 70.000 života!

Podeli vest

Vreme je da SAD priznaju da su izgubile rat u Avganistanu, tokom koga je izgubljeno na hiljade života i potrošene su milijarde dolara, piše profesor sa Harvarda Stiven Volt u svom članku za „Forin afers"

- Možemo koliko hoćemo da govorimo o mirnim uslovima, preostaloj snazi, posledicama za predstojeće izbore u Avganistanu i slično, ali je surova realnost da su SAD izgubile rat u Avganistanu - piše stručnjak za međunarodne odnose u svom članku.

Prema njegovim rečima, svaka diskusija poslednjih meseci nije ništa drugo do „smokvin list", smišljen da prikrije veliki strateški neuspeh.

Profesor ističe da je poraz u Avganistanu pre politički nego vojni i povezan je sa činjenicom da „pridošlice" nikada neće odlučivati o sudbini zemlje.

Volt smatra da su planovi SAD da pretvore Avganistan u savremenu demokratsku zemlju od samog početka imali mnogo mana i malo šansi za uspeh.

Kako je rekao, to je povezano sa istorijom i tradicijom zemlje, njenim položajem, siromaštvom i korupcijom.

Profesor ističe da je nemoguće završiti sve ratove pobedom, a tako velikoj naciji, kao što su Amerikanci, preostaje da izvuku zaključke iz te greške.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je 10. septembra da su pregovori SAD sa talibanima mrtvi.

Tramp je takođe rekao i da bi Amerika mogla da uništi talibane, ali da bi to prouzrokovalo smrt miliona ljudi.

Avganistanska kampanja je najduži rat u američkoj istoriji, koji traje skoro osamnaest godina (počeo je 7. oktobra 2001. godine) i do sada je, prema podacima koje je prikupio novinar „Njujork tajmsa" Rod Nordland, na strani Amerikanaca i američkih saveznika odneo oko 70.000 života, među kojima su životi oko 2.300 američkih vojnika.

Vodnik prve klase Elis Bareto Ortiz, koji je poginuo u napadu talibana prošle nedelje, zbog čega je Tramp odlučio da prekine mirovne pregovore, šesnaesta je američka žrtva ove godine.

Za ovih osamnaest godina, odnosi između talibana i Vašingtona prošli su ciklus od ljutih neprijatelja (SAD su napale Avganistan jer su talibani bili zaštitnici Osame Bin Ladena i Al Kaide) do strana za pregovaračkim stolom. Sada, nakon Trampovog otkazivanja pregovaračkog procesa, budućnost Avganistana opet je neizvesna.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija