• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača-Informer.rs

23.10.2015

14:11

NOVE ILI POLOVNE ZIMSKE GUME? Bezbednjaci nemaju dilemu - novo je bolje!

Zaštitnik potrošača

NOVE ILI POLOVNE ZIMSKE GUME? Bezbednjaci nemaju dilemu - novo je bolje!

Podeli vest

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja objašnjava zašto je važno korišćenja guma koje odgovaraju vremenskim uslovima


Ne tako davno većina vozača u Srbiji mislila je da i po snegu i po niskim temperaturama može bezbedno da se vozi sa letnjim gumama, smatrajući da je obavezna upotreba zimskih guma nepotreban namet i harač. Država je u prvi mah poklekla pred tom povikom, ali je u jednom trenutku ipak propisala obaveznu upotrebu zimskih guma, preteći ozbiljnim kaznama.

Polovne gume mogu imati mnogo skrivenih mana 

Većina je ozbiljno shvatila pretnju države, ali i upozorenja stručne javnosti, i na automobile i laka teretna vozila stavila sve četiri zimske gume. A onda je pao sneg. Svi u Komitetu za bezbednost saobraćaja pažljivo smo naćulili uši i čekali komentare. Ali komentara nije bilo. I oni najglasniji protivnici zimskih guma su utihnuli. Čim su prvi put osetili šta na snegu znači imati zimske gume, svi su shvatili da je to dobro.

Informer
Damir Okanović

Sada ćete u Srbiji teško naći vozača koji pristaje da zimi vozi sa letnjim gumama i tu više ne postoji dilema. Ali neke druge dileme postoje. Jedna od njih jeste da li kupiti nove ili polovne zimske gume. Buvlje pijace i oglasi puni su polovnih guma koje izgledaju "kao nove", a mnogo su jeftinije. Prosečan kupac kvalitet pneumatika ceni samo po dubini šare i čim vidi "dobru šaru" misli da je guma kvalitetna. Ali to je ozbiljna zabluda. Pneumatik može biti iz nekog razloga (npr. naglo kočenje) izobličen i da se to golim okom ne vidi, međutim kada se stavi na vozilo, oseti se kako "lupa". Takva guma pored neprijatnosti u vožnji loše utiče na trap i ostale sklopove na vozilu.

Ono što je možda još opasnije jeste da je guma usled starosti ili nepravilnog održavanja izgubila potrebna svojstva. Upućen kupac može na pneumatiku pronaći oznaku godine proizvodnje, ali teško može znati da li je guma bila upotrebljavana i tokom leta, ili je bila izložena suncu tokom skladištenja. Guma koja je bila izlagana visokim temperaturama zimi se često ukruti, usled čega nema dobro prianjanje na hladnom kolovozu ili na snegu i može doći do proklizavanja i saobraćajne nezgode. Polovne gume mogu imati mnogo skrivenih mana koje se mogu otkriti kad već bude kasno. Zato kada se pri kupovini odlučujete za nove ili polovne gume, imajte u vidu da vama i vašim najmilijima upravo od tih guma može zavisiti život.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
acomurija

pre 8 godina

Okanivic, Zivadin, Rebic - sve goli strucnjaci, doslovce goli: umusljaju i izmisljaju!\nNema bezbednisti ni u jednom godisnjem dobu dok se saobracajci pojavljuju samo na uvidjajima!\nSaobracajce (i bilo kakve policajce, i one zaduzene za obezbedjivanje Malog i Velikog) isterati na ulice, na raskrsnice, na puteve, da se svojom pojavom vozacima pokazu - takav nam mentalitet! A on ne zavisi od zimskih ili letnjih guma (koje zavise od dubine dzepa!), od istekle \"prve pomoci\", ili gluposti da treba da glumimo lekare po puteva, neki se onesveste kad im broje krvna zrnca, a jos manje od upaljenih \"kratkih svetala\" na 35Celziusa - u podne.\nPoskidajte SVIMA zatamnjena stakla ili nikome; zabranite rotacije kad se ide po Beogradu i na slave i pecenje rakije, piskidajte visak saobracajnih znakova, ugasite radare \"iz inata\" - smanjite procedure da bismo ih postovali!\n

XXL

pre 8 godina

Samo nova auto-guma je dobra auto-guma i koja ima garanciju koju daje ovlašćeni prodavac.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija