• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: halo oglasi

02.05.2016

15:30

ODLUČILI STE DA PRODATE STAN?! Evo kako da zaradite nekoliko hiljada evra VIŠE!

Zaštitnik potrošača

ODLUČILI STE DA PRODATE STAN?! Evo kako da zaradite nekoliko hiljada evra VIŠE!

Podeli vest

Ako ste rešili da prodate stan, pa čak i ako vam se žuri, nemojte lomiti preko kolena.

Najbolje je da prvo obavite sitne radove i doterate malo svoju nekretninu, jer samo zato prodajna cena na kraju može biti i nekoliko hiljada evra viša nego da prodajete stan bez sređivanja.

Spremite se da uložite primera radi oko 2.000 evra, kako bi u prodaji stan bio 5-10.000 evra skuplji. Mislite po fazama, tako je najbolje. Neka vam prve faze budu one krupnije stavke, a nek uslede one sitnije, koje takođe mnogo govore i mogu biti odlučujuće za potencijalne kupce. 

Prva faza – legalizujte i uknjižite 

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture omogućilo je ozakonjenje objekata po bržoj proceduri i jeftinije nego ranije. Već prethodne godine procene su bile da je u Srbiji oko 1,5 miliona nelegalizovanih objekata. Ako je vaš stan jedan od tih, to će drastično spustiti cenu. Zato je bolje da iskoristite trenutak i, relativno brzo i povoljno, legalizujete već od 5.000 dinara za stan manji od 100 kvadrata, dok je za stanove od 100 do 200 kvadrata to 15.000 dinara. A u prodaji, nelegalizovan objekat ubije cenu bar 5.000 evra. 

DVA PAPIRA I 17.000 DINARA! Evo šta je potrebno za uknjižbu objekata

Ukoliko je vaša nekretnina legalna, ali nije uknjižena obavezno završite i taj proces, jer na taj način dobijate mogućnost da i kreditni kupac može da kupi vaš stan. 

Ujedno, pripremite i sve prethodne kupoprodajne ugovore, vlasnički list kada uknjižite stan... Sve podatke koji bi mogli da zanimaju kupca imajte odmah, dokumentovane i na jednom mestu, kako ne bi stekao utisak da nešto pokušavate da sakrijete – i to ubija cenu i tera kupce. 

Druga faza – iznesite nepotrebne predmete i nameštaj 

Ova faza zahteva mišiće, ali jeste važna, jer budući kupac želi da zamisli kako će njegov dom izgledati, a tu se nikako ne uklapa vaš pohaban i korišćen nameštaj. Budite temeljni. Kutije sa stvarima po uglovima odaju utisak starog i korišćenog, što je u startu loš utisak. Počistite i raščistite sve. Videćete, bolje ćete proći. 

ČIST BEZOBRAZLUK! Banke za vaše pare plaćaju 1%, fondovi i obveznice i po nekoliko puta više!​

Treća faza – krečenje 

Kad ste jednom ispraznili stan, red je i da ga okrečite i vratite mu prvobitan sjaj. Našminkajte svoj stan tako da zablista i da izgleda skockano kao kad ste vi kupovali taj stan. Kvadrat stana, posebno u prestonici nije jeftin i svaki kupac želi da ima utisak da je dobro prošao. Krečenje je mala investicija, a doprinosti da zbog tog ulaganja finalna cena stana bude veća. Recimo, samo krečenje metra kvadratnog uz materijal koji donosi majstor košta oko 160 dinara, tako da za stan od 60 kvadrata treba računati na troškove u visini od oko 100 evra. A okrečen stan biće bar 500 do 1.000 evra skuplji od onog koji to nije. 

(FOTO) ZAVIRITE! Ovako će izgledati stanovi u Beogradu na vodi!

Kompletnu pripremu zidova, skidanje tapeta, gletovanje, zaštitu prostora i krečenje, za prosečan stan od 60 kvadrata majstori će naplatiti najmanje 400 evra, a ukoliko rešite da to radite sami, potrošićete i duplo manje, a pogodite šta – cena vašeg stana još će da poraste. 

Četvrta faza – sitne popravke 

Važno! Kada ste sve ispraznili i sredili zidove, ne zaboravite da popravite slavinu koja curi, kao i da pričvrstite držač za peškire. Ako neka kvaka ne radi, zamenite je, to možete da uradite za 1.000 dinara. Prebrusite i lakirajte parket, to vam košta oko osam evra po kvadratu, a isplati se... Zatim, popravite ulazno zvono, promenite odlepljene pločice... Ako samo sklepate detalje, to se vidi i može da odbije kupca. Posebno vodite računa da li imate napukla stakla. Zamenite ih. To je jeftino, a lako i brzo se završi. 

PITANJE: Kako da se udam za bogataša? ODGOVOR: Nikako, lutko, NISI DOBRA INVESTICIJA!​

Završna faza - sitni trikovi 

Kad ste sve sredili i spremni ste da pustite kupce u stan, pobrinite se i da ne naleti na prašinu u kući. Očistite stan, kako bi zaista izgledao reprezentativno i odisao čistoćom i svežinom. Neki od onih koji su već prodali stan kažu da su se služili trikom s kafom. Naime, kuvali su kafu kad dolaze potencijalni kupci, jer to daje pozitivan osećaj i inspiriše ih da taj prostor osete kao svoj dom. Za koji bi, naravno, onda izdvojili i novac koji prodavac traži. I obavezno vodite računa o sitnim popravkama. Ne biste želeli da labava utičnica ili slavina koja curi, nepotrebno kvari utisak i spusti cenu vašoj nekretnini. 

OTETO-PROKLETO! Raste broj stanova koji zbog neotplaćenog kredita idu na doboš!​

Spremni? 

Ako ste prošli sve ove faze, vaš stan je spreman za prodaju. To znači da ćete za njega moći da izvučete maksimalnu cenu, ali ipak nemojte uzleteti, jer to nije jedino što utiče. Cenu stana, pored samog izgleda, određuje i grad u kojem se nalazi, kraj, lokacija, spratnost, a zatim i uređenost i izgled cele zgrade. Zato kvadrat može da košta praktično od 400 do gotovo 3.000 evra. U zavisnosti od objektivnih okolnosti i od toga gde se nalazi vaš stan i u kakvoj zgradi, premerite, odlučite i postavite oglas. Olakšavajuća okolnost je što danas na tržištu posluju licencirani agenti pa je ceo proces transparentan, a mogućnosti za prevare su svedene na minimum.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija