• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

18.11.2016

09:45

RODITELJI, PAZITE GDE VODITE DECU! Dečije igraonice po Srbiji rade BEZ IKAKVE KONTROLE!

Zaštitnik potrošača

RODITELJI, PAZITE GDE VODITE DECU! Dečije igraonice po Srbiji rade BEZ IKAKVE KONTROLE!

Podeli vest

Većina ovih objekata nema nikakav atest koji se odnosi na bezbednost sprava za igru. Animatori nisu edukovani za rad sa decom, a hrana koja se služi ne prolazi nikakvu kontrolu

Hrana koja se poslužuje posebna je priča. Pre svega zbog načina i često nepoznatih objekata gde se priprema, a potom služi deci
Zoran Nikolić, NOPS

Da li znate šta sve rizikujete kada odvedete dete u igraonicu?

Prema rečima stručnih sagovornika Zaštitnika potrošača, mnogo, jer zdravlje i bezbednost dece nemaju cenu. Ovi objekti rade bez ikakve kontrole! Epilog su nesrećni slučajevi poput nedavnog trovanja 21 mališana salmonelom u Leskovcu, ali i povrede na spravama za igru koje nemaju nikakav atest. Hrana koja se služi deci takođe nije ni pod kakvom kontrolom, a pod znakom pitanja je i stručnost animatora koji čuvaju i zabavljaju decu.

Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, upozorava da je poslovanje većine igraonica često na samoj ivici zakona. Kako kaže, reč je o svim onim lokalima koji nude prostor i druge prateće usluge za razne vrste slavlja naših najmlađih.

- Najpre treba da razjasnimo šta su zapravo rođendaonice i igraonice. Uvidom u bazu APR-a, gde je registrovan svaki ovakav objekat, dolazimo do vrlo zanimljivog saznanja: to su zapravo SUR, SZR, STR, ali i mnogobrojne druge uslužne delatnosti. Dakle, ne postoji jasna definicija o njihovom pravnom statusu. Ovo nam je jako bitno da bismo razumeli nastavak priče - objašnjava Nikolić.
    

Polomljene noge, opasni tobogani

Shutterstock

* 31.10. 2016. - proglašena epidemija salmonele u Leskovcu, zaraženo 21 dete. Sumnja se da je do zaraze došlo u jednoj igraonici
* 31. januara 2016. - šestogodišnji D. S. zadobio je u igraonici u Kruševcu trostruki prelom noge
* 1. septembra 2016. - dvogodišnjak propao kroz igraonicu brodić u niškom Čairu
* 20. 10. 2015 - petogodišnjak zadobio frakturu lobanje i hematom na mozgu nakon što je propao kroz mrežu igraonice u supermarketu "Super Vero"
* 22. januara 2014. - četvoro mališana je povređeno kada se u hali na Beogradskom sajmu prevrnuo tobogan na naduvavanje

Koju uslugu zapravo dobija svaki roditelj koji organizuje rođendan za svoje dete? Da li postoji ponuda sa kojom je upoznat i dao je saglasnost za nju? Da li postoji ugovor sa precizno definisanim pravima i obavezama? Da li se dobija račun na kraju slavlja? Ovo su neka od najvažnijih pitanja koja zapravo pokazuju suštinu takvog poslovanja.

- Deo koji se odnosi na bezbednost daleko je ozbiljniji i tiče se svih onih igračaka i sprava na kojima se deca tako radosno igraju. Da li su zaista bezbedne? Imaju li važeći atest za bezbedno korišćenje? Ko odgovara za bezbednost dece koja koriste prostor igraonice i sve što se tu nalazi? Da li roditelji znaju da su zapravo deca i dalje njihova briga - animatori ne čuvaju decu - upozorava naš sagovornik.

Kako kaže, hrana koja se poslužuje posebna je priča.

- Pre svega zbog načina i često nepoznatih objekata gde se priprema a potom služi deci, ali i zbog toga što se nekad i priprema u samim igraonicama koje apsolutno ne zadovoljavaju ni minimum uslova definisanih važećim propisima.

Nikolić upozorava da je rođendan deteta svakako značajan događaj za sve i ne treba dozvoliti da bilo šta prepustimo slučaju, samim tim i pokvarimo slavlje.

- Nekada je izmena regulative upravo posledica uticaja velikog broja zainteresovanih. S obzirom na to da je u našem okruženju sve više pomenutih objekata, neophodno je da preduzmemo sve što možemo kako bismo znali koju uslugu dobijamo i na koji način. Jedino tako će i njihovi vlasnici razumeti realnu potrebu da svaki segment svog poslovanja usklade sa važećim zakonskim propisima i time zaborave priliku za brzim profitom zarad ugrožavanja zdravlja i bezbednosti najmlađih.

Igraonice su u sivoj zoni bezbednosti s obzirom na to da su najčešće u nekom privatnom zatvorenom prostoru
Vesna Stojčić iz "KT arhitekton"

Inženjer Vesna Stojčić iz "KT arhitekton", koja se bavi sertifikacijom igraonica i igrališta, kaže da se stiče utisak da se ništa posebno nije desilo kako bi se bezbednost osetno povećala bar kada su dečije igraonice u pitanju. Kako objašnjava naša sagovornica, bezbednost dečijih igrališta je jedina podignuta na neki nivo, ali bezbednost dečijih igraonica, sportskih terena i luna parkova je diskutabilna jer ne postoje zahtevi njihovih vlasnika da se utvrdi realno stanje.

- Kod dečijih igraonica u privatnom vlasništvu, stanje je praktično nepromenjeno. Što se njih tiče, jedan deo njihovih vlasnika izrazio je određeno interesovanje, ali se tu sve i završilo. Veoma mali broj njih je suštinski prihvatio činjenicu da se igrališta moraju usaglasiti sa pravilima. Pre dve godine radili smo edukaciju državnih institucija (proizvođača i uvoznika opreme za igru, komunalne inspekcije i drugih) o pravilima bezbednosti u dečijim igraonicama, dečijim igralištima, sportskim terenima i luna-parkovima, u saradnji sa Institutom za Standardizaciju Srbije, ali na tome se i završilo. Nikakav pomak nije ostvaren u praksi. Nama se često javljaju roditelji povređene dece, njihovi advokati, komunalni i tržišni inspektori koji ne znaju kome da upute roditelje - kaže Stojičićeva.

Shutterstock

Ona upozorava da su dečije igraonice u sivoj zoni bezbednosti s obzirom na to da su najčešće u nekom privatnom zatvorenom prostoru, ali iz ugla zakona takođe potpadaju pod odredbe i Zakona i obavezne primene evropskih standarda koji su usvojeni još 2009. godine u Srbiji.

- Mi smo pregledali nekoliko igraonica u Srbiji, a procena je da većini nedostaje bar nešto što se tiče bezbednosti. Ovde je najmanje jasno kako je moguće da vlasnici ovih objekata nisu dovoljno zainteresovani za bezbednost svojih korisnika s obzirom na to da se radi o deci. Mi kao kontrolno telo ne obavljamo inspekcijske poslove, već moramo biti angažovani od strane vlasnika da uradimo kontrolu bezbednosti. Što znači da je odluka o proveri bezbednosti isključivo u rukama vlasnika.

Otkriveno 18 nelegalnih igraonica

Jedna od malobrojnih kontrola igraonica u Srbiji urađena je u februaru ove godine, a kontrolu je radilo Ministarstvo za rad. Tada je otkriveno da je petina radnika u oko 350 igraonica u Srbiji radila "na crno", a pronađeno je i 18 nelegalnih objekata.
Neregistrovane igraonice otkrivene su u Kraljevu, Raškoj, Kragujevcu, Pirotu, Novom Pazaru, Aleksandrovcu, Prokuplju, Kragujevcu, Surdulici, Kuršumliji i Kosjeriću. Inspektori su podneli 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, tri zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i devet prekršajnih naloga.

Stojčićeva smatra da je deo odgovornosti u ovom slučaju i na roditeljima.

- Takođe, odgovornost je i na roditeljima koji uprkos velikom pisanju medija o ovoj temi i dalje se ne interesuju za bezbednost. Na svu žalost, cena najma nekog prostora za igru ili rođendane kod njih je presudna. Rizici koji postoje u igraonicama i na svim ostalim mestima koje deca koriste su veliki. Povrede koje se dešavaju nisu male - polomljene ruke, noge, povrede vrata i kičme, a nažalost neke su se završavale i tragično.

Prema njenim rečima, zaključak je da svi faktori koji su dužni da poštuju bezbednost, i to prema Zakonu o opštoj bezbednosti proizvoda koji predviđa obaveznu primenu važećih standarda, to ne čine.

- Ono što je evidentno je da svi čekaju strožu kontrolu i konkretne kaznene mere za one koji ne poštuju zakon. Osećaj odgovornosti vlasnika ili nekoga ko upravlja prostorom za igru, koji je prva i najvažnija stvar u zemljama Evropske unije u ovoj oblasti, ovde apsolutno ne postoji iako bi on morao biti glavni oslonac nečega što se zove bezbednost dece. Kada će se oštrije krenuti u borbu sa ovim problemima zavisi od nas i od naše rešenosti da nam se deca igraju samo na bezbednim igralištima.

Iz sanitarne inspekcije nismo dobili odgovore na pitanja da li i koliko često kontrolišu higijenske uslove u ovim objektima, kao i kakvi su rezultati tih kontrola.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 7 godina

Na roditeljima odgovornost jeste, ali inspekcija ne treba da obidje nekoliko vec sve, ama bas sve igraonice i da zabrani rad ovima o kojima pisete i pricate.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija