• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

24.02.2017

14:06

IMATE GLAVOBOLJE OD RAČUNA ZA STRUJU?! Evo kako da smanjite potrošnju za čak 30 odsto!

Zaštitnik potrošača

IMATE GLAVOBOLJE OD RAČUNA ZA STRUJU?! Evo kako da smanjite potrošnju za čak 30 odsto!

Podeli vest

Racionalnim korišćenjem električnih aparata, rasvete i uređaja za grejanje i hlađenje možete da uštedite i do 30 odsto utrošenih kilovata

Računi za struju ovih dana mnogim građanima su zadali glavobolje. Debeo januarski minus doprineo je znatno većoj potrošnji električne energije, pa je mnogima na naplatu došlo i po 30 odsto više nego što su očekivali.

Na vremenske uslove ne možemo da utičemo, ali pravilnim korišćenjem električnih aparata, grejnih i rashladnih uređaja i rasvete znantno možemo da uštedimo na potrošnji struje, ne samo tokom zime već i u svako doba godine. Evo nekoliko saveta koji vam mogu doneti značajnu uštedu na računima za struju, i do 30 odsto. 


BOJLER - UŠTEDA DO 20 ODSTO

Shutterstock

Bojler je jedan od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu, te je jako važno koristiti ga pravilno. Za jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kilovat-sata, a na mesečnom nivou (ako svaki dan radi po dva ipo sata) potroši 150 kilovat-sati. Da biste uštedeli na toploj vodi, podesite termostat na bojleru između 50 i 60 stepeni Celzijusovih. Pregrevanje vode do 75 ili 85 stepeni utiče na brzo propadanje kazana, stvaranje kamenca i uvećane potrošnje struje. Naime, voda zagrejana na 75 stepeni se brže hladi, pa je potrebno češće uključivanje bojlera. Ukoliko se prilikom uključivanja bojlera ne čuje ništa, odnosno radi bešumno, znači da nema kamenca i da je bojler potpuno ispravan. Ukoliko se čuje šum znači da se u bojleru nataložio kamenac. Tada treba otvoriti bojler, izvaditi grejač i očistiti ga. Kamenac je istovremeno i termoizolator, pa se potrošnja struje poveća za oko 20 odsto.


FRIŽIDER I ŠPORET 

Kuhinjski uređaji poput frižidera i šporeta čine veliki udeo u mesečnoj potrošnji struje. Za početak, savet je da se ova dva aparata ne drže jedan pored drugog jer tako frižideru treba manje vremena za hlađenje. Termostat u frižideru podestite na temperaturu od tri do pet stepeni. Ukolčiko nemate samootapajući frižider obavezno čistite led redovno i u njega skladištite dobro ohlađenu hranu u šerpama sa poklopcem. Ekonomično korišćenje šporeta podrazumeva korišćenje adekvatnog posuđa. Ringla troši 1,5 do 1,8 kilovat-sati za sat vremena, a rerna do četiri. Šerpa bi trebalo da bude iste veličine kao ringla, a prilikom spremanja hrane posudu uvek poklopite. Ukoliko koristite rernu, izbegavajte da otvarate često vrata, jer se tako smanjuje temperaturu za oko 15 stepeni.

 

GREJANJE I HLAĐENJE

Shutterstock

Ukoliko se grejete na TA peć, uključujte je noću, kada je niža tarifa jer je jeftinija čak tri puta od dnevne. Grejalice i druga grejna tela koja ne akumuliraju toplotu se ne preporučuju i spadaju u najneekonomičnije potrošače jer troše po nekoliko kilovata na sat a odaju toplotu samo dok su uključeni. Važno je da pre svega izaberete grejna tela koja imaju termostat. Ako koristite klima-uređaj za hlađenje, vodite računa da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bude veća od pet do 10 stepeni.


IZOLACIJA I STOLARIJA 

Shutterstock

Kupite dihtung trake i postavite ih na prozore. Ogroman procenat toplote se gubi upravo zbog lošeg dihtovanja stolarije. Jedna od najboljih varijanti izolacije je oblaganje svih spoljnih zidova stiroporom ili stirodurom debljine dva centimetra. Potom se lepi gips karton - ovo je relativno jeftin i vrlo efikasan način uštede energije. Kada je reč o kvalitetu stolarije, drvena je najslabija kada je reč o očuvanju toplote. Proverite da li je git ispucao i da li je potpuno nestao, da li je drvo oštećeno, istrulilo, a sve to se može sanirati kitom za drvo, a zatim upotrebom farbe.


MAŠINA ZA VEŠ I SUDOVE

Mašina za veš za sat vremena potroši jedan do dva kilovata, a obično radi dva do tri sata. To znači da ako je uključujete svakog drugog dana, mesečno potrošite do 90 kilovat-sati. Ukoliko želite da uštedite struju na pranju veša, uključujte je posle ponoći, nemojte da koristite predpranje ako ne morate i birajte kraće programe. Kada je reč o mašini za sudove , uključujte je tak onda kada je napunite do maksimuma. Izbegavajte programe sa visokim temperaturama  i uključujte je posle ponoći, kada je niža tarifa.

KUĆNA RASVETA

Shutterstock

Potrošnju struje značajno ćete smanjiti ukoliko umesto sijalica koristite neonsku rasvetu. Obična sijalica od 100 vati potroši 30 kilovat-sati mesečno, ako radi deset sati dnevno, a štedljiva samo šest kilovat-sati. Zamenite standardne sijalice (snage 60, 75, 100 vati) led sijalicama, posebno na mestima gde se one dugo koriste, kao što su kuhinja i dnevni boravak. Led sijalice troše 10 puta manje struje od običnih, a traju i više od pet godina. Obična sijalica traje nekoliko meseci. Iako su led sijalice pet puta skuplje, isplati se jer je ušteda struje znatno veća od te razlike u ceni.

ELEKTRIČNI APARATI

Shutterstock

Isključite sve aparate (Televizor, punjač za telefon, računar) kada ih ne koristite i iz zida izvucite kablove jer transformatori, na primer, troše struju i kada ne punite telefon. Skrinsejveri na monitoru računara troše istu količinu energije kao kada se na računaru nešto radi. Bolje je da računar isključite kad god ne radite na njemu. Ako vam nije potreban veliki desktop, izaberite laptop - on je veći štediša energije. Ako ste u prilici da kupite nove kućne aparate, birajte one koji na sebi imaju oznaku A ili A+ klase, jer to znači da spadaju u grupu energetski štedljivih aparata.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
BgBoy

pre 7 godina

Isterajte lopurde iz EPSa i to će biti veća ušteda nego sve ovo nabrojano x 100

ana

pre 7 godina

niko ne moše toliko da ustedi koliko oni mogu da uzmu.Uzimaju i kad se uopste ne trosi kad izvadimo sve osigurače. I za to fenduju kuće.

milann

pre 7 godina

Sami ocitavajte i uradite jao tekstu. Kupio sam jos i indukcioni sporet, racun sa 5500 na 2700rs. Dakle moze.

gago

pre 7 godina

Uglavnom ste dobro objasnili o ustedi elektricne energije a dodao bih da se bar u prostorijama gde se duze boravi postave led sijalice sa toplo-belom svetloscu i uz ustedu bice prijatnije za oci.

djeno

pre 7 godina

kako da nam objasne kako se izracunava jevtina struja izmedju zelene i plave zone, to ne moze da rascusti ni piokojni Mika Alas cuvenmi srposki matematicar

milenko

pre 7 godina

svasta nesto napricaste u prethodnom tekstu,i naravno,delimicno saglasan,ali taj sto objasnjava,zna li nesto o kolicini el.energije kad je napon optimalan,i kad je ispod 200 volti,zna li taj Mozgonja,ako za grejanje koristim drva,kakve veze ima to sa strujom te normalno tokom godine trosim oko 2500 din,a sada 5500 din,a elektricnih aparata ni vise ni manje,led sijalice,indukciona ploca itd.

Dragorad

pre 7 godina

Od kad sam nabavio neodijum magnet moji računi su osetno manji.

ana

pre 7 godina

ne mozemo mi da ustedimo koliko oni mogu da dignu cenu. tim podizanjem cene anuliraju svaku nasu ustedu.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija