• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

19.07.2017

13:16

UVALJUJU NAM POKVARENOG ŠARANA ZBOG NESTAŠICE! Budite oprezni prilikom kupovine rečne ribe!

Zaštitnik potrošača

UVALJUJU NAM POKVARENOG ŠARANA ZBOG NESTAŠICE! Budite oprezni prilikom kupovine rečne ribe!

Podeli vest

U ribarnici su mi prodali 30 kilograma ribe tvrdeći da je sveža. Ispostavilo se da je na granici kvarljivosti, ispričala nam je Ljiljana B.

Pristali su da mi zamene ribu tek kada su shvatili da sam odlučna u nameri da ih prijavim inspekciji
Ljiljana B.

Nestašica šarana  pretvorila je kupovinu ove ribe u veliki rizik. Redakciji Zaštitnika između ostalih javila se Ljiljana B. iz Mladenovca koja je, kako kaže, mogla da nehotice potruje goste na slavi jer su joj podmetnuli bajatog šarana, na ivici kvarljivosti.

- Već nedeljama smo tražili da kupimo svežeg šarana za slavu, ali nam je na većini mesta rečeno da ne mogu da nam obezbede ništa izuzev starih zaliha iz zamrzivača jer ga ove godine skoro uopšte nema u rekama. To nam nije odgovaralo, pa smo posle duge potrage u jednoj ribarnici našli, kao su nam rekli, svežu ribu, ali očišćenu. Kupili smo 30 kilograma i kada smo počeli da ga isečemo bilo nam je sumnjivo jer je meso bilo suviše mekano. Kroz neke komade su nam propadali prsti. Dovoljno imam iskustva da shvatim da je reč o ribi koja je već bila zamrzavana i da bi nakon još jednog stavljanja u zamrzivač do slave to značilo da ćemo gostima poslužiti pokvarenu ribu koju smo plaćali čak 580 dinara za kilogram - ispričala nam je naša čitateljka.

Kako da prepoznate svežu ribu

* Sveža riba ima svetlu kožu koja se preliva u duginim bojama, a na njoj je prisutna vodenasta, prozirna sluz. Što je pigmentacija na koži bleđa i bez sjaja to je riba starija. Pokvarenu ribu možete prepoznati i po mutnoj sluzi na koži. 
* Sveža riba ima izbačene oči i crnu blistavu zenicu. Stajanjem oči gube sjaj, a ukoliko naiđete na ribu s mlečnom bojom i zenicom sive boje sigurno je pokvarena. 
* Birajte one sa škrgama svetle boje bez sluzi, a izbegavajte one sa škrgama žućkaste boje i sluzi mlečne boje. Kiseli miris škrga sličan mirisu kupusa je razlog za brigu.
* Ukoliko riba nije očišćena njenu svežinu možete prepoznati i po stanju unutrašnjih organa. Crveni bubrezi i ostali unutrašnji organi prepoznatljiv su znak sveže ribe, a svaki gubitak crvene boje ili znak smeđe boje, razlog su za uzbunu. 
* Kod filetirane ribe važno je koncentrisati se na sam izgled mesa. Ukoliko je ono čvrsto i elastično, glatke površine, prozirne i sjajne boje pred vama je sveža riba. 
* Svaka promena na boji i elastičnosti mesa znak su starosti ribe, a onu mutne boje i mekanog mesa treba izbegavati.

Već ujutru je otišla do ribarnice i tražila da joj vrate novac, na šta su pristali tek kada su shvatili da je odlučna u nameri da ih prijavi inspekciji.

- Vratila sam im svu ribu, a oni su mi dali u zamenu šarana koji je na moje oči plivao u bazenu ribarnice. Da nisam bila uporna i imala iskustva u spremanju ovog mesa, ništa od toga ne bi bilo, a posledice bi bile sigurno katastrofalne.

Da je kupovina rečne ribe ove godine veliki rizik potvrdio nam je i ugostitelj Rade S. iz Aranđelovca koji nam, se požalio da mu se u više navrata kupljena riba bukvalno ukiselila i da se sa tako nečim nije susretao za 30 godina koliko drži restoran. 

- Kupim ribu, usolim je, i ona se preko noći bukvalno ukiseli i to u frižideru. Ovako nešto mi se ranije nikada nije dešavalo. Ko zna kakve zalihe nam prodaju i od kada stoji ta riba.

Iz udruženja sportskih ribolovaca "Linjak" iz Nove Pazove kažu za "Zaštitnik potrošača" da je nestašica šarana ove godine posledica slabog mresta, ali i zbog neadekvatne čuvarske službe,

- Šaran se ove godine nije dobro izmrestio kao što je to bilo prethodnih godina. Oni se uglavnom mreste krajem aprila, početkom maja, ali s obzirom da smo veoma brzo u tom periodu prešli bukvalno na letnje temperature riba se povukla duboko na dno i nije se dobro izmrestila - kažu iz ovog ribolovačkog društva i dodaju da i neadekvatno čuvanje mesta gde se šarani mreste doprinosi tome da ih je sve manje.

Shutterstock


 

 

 

 

   


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ge

pre 6 godina

Jednom prilikom sam u Zrenjaninu kupio staru ili crknutu ribu u ribarnici Eckog ribnjaka. Snalazljivi prodavac mi je izabranu zivu ribu prilikom ubijanja"nehotice" ispustio na pod ribarnice unutar pulta gde musterija ne moze nista da vidi, pa mi dole ko zna odakle izvukao crkotinu i ocistio...Kada sam dosao kuci, video sam po neprijatnom mirisu da ta riba odavno nije plivala i da sam nasamaren. Kada sam mu reklamirao ribu, on je pristao da mi da drugu, ali video sam po njemu da on vrlo dobro zna o cemu se radi.Srecom tog prodavca su ubrzo oterali sa tog mesta, ko zna cime se sve bavio i posle je uvek u ribarnici Eckog ribnjaka bila dobra kupovina kao i uvek.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija