• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

13.11.2017

10:10

PISMENA ISPOVEST BANKARKE O KREDITNOJ PREVARI VEKA: Svesno smo obmanjivali klijente! Morali smo da hvalimo kredite u švajcarcima!

Zaštitnik potrošača

PISMENA ISPOVEST BANKARKE O KREDITNOJ PREVARI VEKA: Svesno smo obmanjivali klijente! Morali smo da hvalimo kredite u švajcarcima!

Podeli vest

Uputstvo nadređenih bilo je da klijentima treba napomenuti kako je reč o "najpovoljnijim" kreditima, te da je švajcarski franak jedna od najstabilnijih svetskih valuta, čime bi se smišljeno zavarali da nema rizika od rasta kursa, ispričala je službenica banke

 

Reč je o smišljenoj i pripremljenoj prevari banaka kako bi se ostvario ekstraprofit
Bankarska službenica

Bivša bankarska službenica iz BiH priznala je da je od nadređenih dobila uputstvo da klijentima sugeriše podizanje kredita u švajcarskim francima. Ona je sugerisala podizanje kredita s valutnom klauzulom CHF, u spornom periodu počevši od 2005. godine, kad su takvi toksični krediti plasirani na tržište, obavestili su iz Udruženja "Franak", iz kog ističu da poseduju overeno priznanje ove službenice banke.

- Uputstvo nadređenih bilo je da klijentima treba napomenuti kako je reč o "najpovoljnijim" kreditima, te da je švajcarski franak jedna od najstabilnijih svetskih valuta, čime bi se smišljeno zavarali da nema rizika od rasta kursa.

DRAMA U SMEDEREVSKOJ PALANCI! Zbog kredita u švajcarcima SAMOHRANOJ MAJCI PRODAJU KUĆU, i sa šestoro dece izbacuju na ulicu!

Službenica je, prema ovom uputstvu, klijentima isticala da je u CHF kreditima najniža kamatna stopa u odnosu na sve ostale kredite, što je bio dodatan razlog da se takvi ugovori zaključuju. U tu svrhu službenica je potvrdila da je banka svesno i s namerom kreirala jedan do dva postotna boda nižu promenljivu kamatnu stopu za CHF kredite u odnosu na druge pozajmice, kako bi se budući korisnici doveli u zabludu da uzimaju jeftiniji kredit, saopštili su iz Udruženja "Franak".

KRAJ AGONIJE ZA ZADUŽENE U ŠVAJCARCIMA?! U Novom Sadu pred sudom OBOREN prvi stambeni kredit u švajcarskim francima!

Oni navode da, prema izjavi bankarske službenice, klijente nisu upozoravali o mogućim negativnim posledicama i visokim rizicima kredita u švajcarskim francima. Štaviše, preporučivali su se takvi krediti.

Pixabay

- Da je tako, možda najbolje svedoči činjenica da su nadređeni vodili statistiku plasmana spomenutih kredita, te da su bankarske službenike koji su radili na kreditima ocenjivali prema broju zaključenih kreditnih ugovora s valutnom klauzulom CHF - ispričala je ova službenica banke i dodala:

- Reč je o smišljenoj i pripremljenoj prevari banaka kako bi se ostvario ekstraprofit.

Iz Udruženja "Franak" ističu da se, bez obzira na to što je ovo slučaj iz susedne države, radi o istoj praksi u bankama koje posluju na području regiona.

PROPAST Uzeo zajam vredan 88.000 evra, vratio 105.000, a ostalo mu još 100.000!

- To priznanje iz kruga bankarskih službenika potvrđuje ono o čemu mi u Udruženju "Franak" godinama govorimo u javnosti - reč je o smišljenoj i pripremljenoj prevari banaka kako bi se ostvario ekstraprofit. Banke su takve kredite plasirale bez obzira na opasnost od takvih kredita za egzistenciju korisnika kredita i njihovih porodica.

22.000 porodica u Srbiji je zaduženo u švajcarskim francima

Iz pomenutog udruženja tvrde da imaju pouzdana saznanja o svedočenjima bankara u privatnim sudskim procesima u Republici Hrvatskoj, u kojima oni nedvosmisleno svedoče kako nisu upozoravali klijente na razlike između valutne klauzule evro i valutne klauzule CHF, kao ni na rizike koji iz toga proizlaze, jer nisu imali nikakva saznanja o tim razlikama i rizicima.

- To je dokaz da uprave banaka svesno i s namerom nisu naučile lične bankare o tim rizicima i razlikama, te su tako putem njih svesno i s namerom dovodile svoje buduće klijente u zabludu. Udruženje "Franak" ovim putem apeluje na savest zaposlenih u bankama, i molimo da nam se jave i progovore o uputstvima i naredbama koje su dobijali od pretpostavljenih. Posebno apelujemo na one koji više ne rade u bankama i koji iznošenjem istine ne strahuju za svoja radna mesta i svoju budućnost. Sledite primer službenice iz susedne BiH i pomozite da istina napokon izađe na videlo! - poručuju iz Udruženja "Franak".


 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija