• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

13.03.2018

08:43

OVAKO NAS BANKE DERU! Ni čekovi više NISU BESPLATNI, na njima nam otimaju OZBILJNE PARE!

Zaštitnik potrošača

OVAKO NAS BANKE DERU! Ni čekovi više NISU BESPLATNI, na njima nam otimaju OZBILJNE PARE!

Podeli vest

Pored nadoknade za izdavanje čekovne knjižice, pojedini bankari naplaćuju i ležarinu, ali i realizaciju svakog čeka

Čekovi nisu besplatni, a neki će vas još više koštati ako ih čuvate za crne dane. Sve banke koje u svojoj ponudi imaju ovo sredstvo plaćanja tu uslugu naplaćuju klijentima, a ima i banaka koje ozbiljno zarađuju na njima. S jedne strane, sve banke bez izuzetka izdavanje čekova naplaćuju od 10 do 50 dinara po komadu (pogledajte tabelu), dok na primer, u OTP banci uzimanje čekova košta daleko više od simbolične nadoknade. 

(ISTRAŽIVANJE) OVCE ZA ŠIŠANJE! Kamate na kredite u Srbiji DUPLO VEĆE nego u Hrvatskoj!

Klijenti ove banke za početak za svaki dobijeni ček moraju da izdvoje 50 dinara. Dakle, onaj ko uzme blanket od 10 komada, u startu plaća 500 dinara. Zatim slede novi nameti. Plaćaju se i oni čekovi koji se čuvaju kao rezerva ili njima kupuje na odloženo. Tako će za svaki komad koji nije realizovan u roku od mesec dana od uzimanja platiti po 30 dinara mesečno. Ako to prevedemo na jednostavnu računicu, izgleda ovako: klijent OTP-a napiše ček koji dospeva na realizaciju za šest meseci. To će ga koštati 150 dinara, plus iznos koji je napisao na čeku. Isto će proći i oni koji uzimaju čekove u Adiko banci, s tim što će za svaki realizovan ček, prilikom realizacije morati da izdvoje još 100 dinara. 

EVO OVAKO SE BANKARI BOGATE NA NAMA! Uz svaki kredit banka nam uzme letovanje, televizor, veš-mašinu...

Uprkos ovoj računici, čekovi su veoma popularno sredstvo plaćanja u Srbiji. Prema poslednjim dostupnim podacima NBS, za godinu dana u Srbiji je realizovano čekova u vrednosti od 34,65 milijardi dinara, što je oko sedam miliona čekova.

- Čekovi su stari oblik plaćanja, ali i dalje funkcioniše iz prostog razloga što ga popularizuju veliki trgovinski lanci sa funkcijom odloženog plaćanja. Upravo je ta funkcija čeka, odloženog plaćanja, nešto što ga drži u životu i na neki način pokazatelj je jedne slabe kupovne moći, jer se za te čekove ne kupuje ništa krupno nego stvari za osnovno preživljavanje - ističe Dušan Uzelac sa finansijskog portala "Kamatica".

ALO, BRE BANKARI, DOKLE ĆETE DA NAS DERETE?! Za podizanje keša na tuđem bankomatu UZIMAJU I PO 60% PROVIZIJE!

S druge strane, banke su prilično zaoštrile kriterijume kada je reč o broju izdatih čekova. Dok su se nekada bez problema dobijali blanketi od 10 do 20 komada, sada većina banaka izda onoliko čekova koliko u tom trenutku imate novca na računu. Dakle, 10 čekova može dobiti onaj koji ima raspoloživih 50.000 dinara, a sledeće primerke može dobiti tek kada se neki od prethodnih realizuju.

Informer


5.000 dinara je maksimalna vrednost čeka7 miliona čekova je realizovano u Srbiji za godinu dana



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 6 godina

Ko još koristi čekove? Naravno da treba da se plati! Neko u banci mora da obradi ček, da prekuca zaduženje u kompjuter, iza njega da neko proveri i odobri. Realizovani ček mora da se čuva verovatno 10 godina. Zaduženi a nerealizovani čekovi moraju da se prate i notiraju. Ko zna koji sve izveštaji moraju da se urade i popune za Narodnu banku s obzirom da je izdavanje čeka bez pokrića jednako štampanju para na Topčideru, ukoliko je takvih čekova a verovatno je večina takva, banka mora da rezerviše sredstva i čuva ih van plasmana... posao za desetoro... Čudi me da je ovako jeftino!

Amater

pre 6 godina

PROBLEM JE RESIV,PREBACITE RACUNE U BANKE KOJE NE JAJARE KAO OVE PA CE VIDETI KOLIKO IM JE OVAJ POTEZ PAMETAN.

Zeljko Molerovic

pre 6 godina

A sta radimo u sledecoj situaciji: -korisnik sam Raiffaisen banke od 2005.Nikad nisam imao kasnjenje po bilo kakvom osnovu. Ne koristim dozvoljeni minus.A kada trazim cekove koje samo koristim za registaciju vozila sluzbenici me odbiju za cekove i posle odlaska u 3 banke jedan od njih mi kaze posle prepiranja u trajanju od 30 minuta da firma u kojoj ja radim uma dug prema banci pa tako i ja ne mogu da dobijem cekove.Molio bih Vas za pomoc (Kamatica) i objasnjenje po kom osnovu oni meni ne izdaju cekove ako moja firma ima dug prema njima.Sta ja imam sa tim ?

ljiljana gligorić krupanj

pre 6 godina

Jedva cekam ujedinjenje sa Rusijom da nestanu i naši dugovi zapadnim bankama! Stop Nato! Jer volimo Krupanj!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija