• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

10.04.2018

09:48

ZELENAŠI KAKVE SVET NE PAMTI! Banka naplatila proviziju za kredit 235.930 EVRA!

Zaštitnik potrošača

ZELENAŠI KAKVE SVET NE PAMTI! Banka naplatila proviziju za kredit 235.930 EVRA!

Podeli vest

Reč je o investicionom kreditu uzetom kod Unikredit banke. Ništa manje nije intrigantan slučaj Hipo Alpe Adrija banke, koja je ovu uslugu klijentu naplatila čak 20.000 američkih dolara

Pojedine banke su klijentima za obradu kredita uzimale proviziju koja je iznosila 20.000 dolara, ali i preko 200.000 evra! Istina, reč je o milionskim zajmovima koji su odobravani firmama, ali postavlja se pitanje koji je to posao uradila banka za taj kredit da bi obradu dokumentacije naplatila u ovako enormnim iznosima.

OVAKO NAS BANKE DERU! Ni čekovi više NISU BESPLATNI, na njima nam otimaju OZBILJNE PARE!

100 miliona evra uzele su banke u Srbiji za troškove obrade kredita u poslednjih 15 godina

Zarada i na kursu

No, to nije jedini problem kada je reč o ova dva kredita. Naime, obe pozajmice indeksirane su u stranim valutama, prva u evrima, druga u dolarima. To su banke vešto koristile za dodatnu zaradu, te su klijentima na raspolaganje davali dinarsku protivvrednost, ali po svom, nepovoljnijem kupovnom kursu, dok su troškove, a između ostalog i naknade za obradu obračunavale prema višem, prodajnom kursu. Primera radi, ako u obzir uzmemo kurs dolara na današnji dan, na gorepomenutih 20.000 dolara provizije, banka je dodatno zaradila još 60.000 dinara, jer je razlika između kupovnog i prodajnog kursa tri dinara za dolar.

Do sada najdrastičniji slučaj za koji smo saznali je u vezi sa investicionim kreditom uzetim kod Unikredit banke. Prema ugovoru, banka je na ime jednokratne naknade za odobrenje kredita od ovog klijenta naplatila neverovatnih 235.930 evra i to po srednjem kursu Narodne banke Srbije. Istina, pozajmica koja je uzeta za investiranje u građevinski objekat jeste višemilionska, ali za njeno odobrenje obavlja se ista količina posla kao i za kredit od nekoliko hiljada evra.

Drugi slučaj zabeležen je kod, u to vreme, Hipo Alpe Adrija banke, koja je klijentu za uslugu obrade naplatila 20.000 američkih dolara. Kako piše u ugovoru, reč je o jednokratnoj naknadi za obradu zahteva.

U Udruženju "Efektiva", koje je došlo u posed ova dva ugovora, pitaju se:

- Voleo bih da mi bilo koji bankar objasni kakav je to trošak od 20 hiljada dolara kada je ugovor odobravan... Da li su papiri putovali na Mesec ili su od zlata - kaže Dejan Gavrilović iz "Efektive".

(ISTRAŽIVANJE) OVCE ZA ŠIŠANJE! Kamate na kredite u Srbiji DUPLO VEĆE nego u Hrvatskoj!

On ističe da banke nemaju nikakav realni trošak po osnovu odobravanja kredita jer da imaju, to bi i dokazale na sudu.

Da li su papiri za ove kredite putovali na Mesec ili su od zlata? Dejan Gavrilović, Efektiva

- To je fiktivna naknada zarad bogaćenja banaka - napominje on.

Ističe i da pozivanje Udruženja banaka na inostranu praksu nema mnogo smisla jer u Srbiji važe srpski zakoni.

- Prema našem Zakonu o obligacionim odnosima, to ne može. A treba reći i da je Vrhovni sud Nemačke pre dve godine ukinuo naknade za obradu kredita - napominje Gavrilović.

EVO OVAKO SE BANKARI BOGATE NA NAMA! Uz svaki kredit banka nam uzme letovanje, televizor, veš-mašinu...

On ukazuje na još jednu praksu poslovnih banaka, a to je da naknadu za obradu kredita klijent isplati iz samog kredita, pa tako tokom celog roka otplate plaća kamatu ne samo na novac koji je dobio, već i na novac kojim je platio naknadu banci.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija