• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Paunović - J. Matijašević

02.06.2018

08:45

VLAŽNE MARAMICE SU OPASNE! Lekari upozoravaju: IZAZIVAJU OZBILJNA KOŽNA OBOLJENJA!

Zaštitnik potrošača

VLAŽNE MARAMICE SU OPASNE! Lekari upozoravaju: IZAZIVAJU OZBILJNA KOŽNA OBOLJENJA!

Podeli vest

* Brojne studije studije, bilo domaće ili strane, potvrdile su da većina bebi vlažnih maramice nije bezbedna za decu zbog mnoštva hemijskih sastojaka koji izazivaju svrab, ljuspice ili crvenkasti osip * Najgore posledice ostavljaju konzervansi koji mogu da izazovu ekcem, svrab očiju, pa i ozbiljne alergijske reakcije sa oticanjem lica ili dermatitis

Vlažne maramice veoma su opasne i štetne po kožu i mogu prouzrokovati brojne zdravstvene probleme, upozoravaju stručnjaci za Zaštitnik potrošača! Sastav tečnosti kojom su maramice natopljene varira od proizvođača do proizvođača. Stalno prisustvo hemikalija različitih vrsta na koži deteta, ma koliko god da su neagresivne, svakako nije dobro. Zato je važno da roditelji shvate da vlažne maramice nisu zamena za sapun i vodu, kao i da treba da ih izbegavaju koliko god mogu. 

U prilog ovim tvrdnjama ide i sve više studija, bilo domaćih ili stranih, koje su potvrdile da većina bebi vlažnih maramica nije bezbedna za decu zbog mnoštva hemijskih sastojaka poput ksantan gume, benzil alkohola, bronopola, koji prema rezultatima sprovedenih testova izazivaju na koži dece svrab, ljuspice, ili crvenkasti osip. Još gore posledice ostavljaju konzervansi koji mogu da izazovu ekcem, svrab očiju, pa i ozbiljne alergijske reakcije sa oticanjem lica ili dermatitis. Među najproblematičnijima je konzervans metilozotiazolin, koji je prisutan u gotovo svakom ovom proizvodu. Zapravo, svi konzervansi i antibakterijske supstance mogu toksično uticati na kožu.

Maramice su posebno opasne za devojčice, jer su njihove koža i sluzokoža tanje i propustljivije za štetne materije, pa su samim tim podložnije infekcijamaDr Saša Milićević, pedijatar

Šta izazivaju vlažne maramice

* svrab
* crvenilo
* ekcem
* rane po genitalijama
* dermatitis

Ekipa Zaštitnika potrošača popisala je sastav vlažnih maramica koje roditelji u Srbiji masovno koriste, kao što su "bekutan", "kosili", "pampers", "nivea", "pufis", "freš". Ono što je jasno jeste da su ovi proizvodi prepuni kojekakvih dodataka, mirisa, ekstrakta, glicerina, konzervansa, hemijskih supstanci... (pogledajte tabelu).
Zato je veoma važno znati, napominju lekari, da maramice nisu zamena za sapun i vodu i da ih treba koristiti samo u hitnim slučajevima. Njima samo treba premostiti određeni period u toku dana kada ste van kuće, a posle obavezno treba okupati dete.

UPOZORENJE LEKARA: Odmah izbacite antibakterijske sapune iz upotrebe!

Pedijatar dr Saša Milićević upozorava roditelje da ovi proizvodi namenjeni za higijenu nikako nisu za svakodnevnu upotrebu i da zbog svog problematičnog sastava svojoj deci možete obrisati jedino ruke, i to ako baš morate.

- Nažalost, u poslednje vreme roditelji su vlažnim maramicama zamenili sapun i vodu i sve češće svoju decu bukvalno prebrišu njima, od glave do pete. Pogotovo kada se ukake ili upiške, što je potpuno pogrešno. One jesu dezinfekciono sredstvo, ali nisu namenjene za tako detaljno čišćenje kože. Em ne mogu lepo da uklone sve nečistoće sa kože, em u većini slučajeva mogu da izazovu iritaciju, dermatitis, svrab, crvenilo, ekcem, i to najčešće oko predela očiju i usta ili na genitalijama. I to ne samo kod dece već i kod odraslih koji se takođe ne libe da ih koriste, naročito uveče pred spavanje ili za skidanje šminke. A niko zapravo ne zna njihov kvalitet koji se razlikuje od proizvođača do proizvođača - objašnjava dr Milićević i naglašava:

PROBLEMATIČNI SASTOJCI VLAŽNIH MARAMICA

Shutterstock


Benzil alkohol -
može izazvati ozbiljan alergijski kontaktni dermatitis u značajnom procentu populacijeCocamidopropyl betaine - 2004. godine izglasan za alergen godine od strane američkog društva za kontaktni dermatitis2-Bromo-2nitropropane-1,3 diol - ili bronopol proglašen je 2005. godine za 15. najčešći alergen na testovima za alergiju
ksantan guma - ovakvi proizvodi mogu prouzrokovati manjak gvožđa u organizmu, ali i izazvati alergijske reakcije
PEG ili Polyethylene glycol - manji broj ljudi je alergičan na njega
3-metil-4(2,6,6-tri-metil-2cikloheksen-1-il)-3-buten-2-on - ili oktan je lako zapaljivo jedinjenjebenzoeva kiselina - može izazvati alergijske reakcije kod osoba koje boluju od astme, peludne groznice i kožnih alergija. Česta upotreba nije preporučljivanatrijum-poliakrilat - jak apsorbens, koji se u kontaktu sa vodom pretvara u gel, a koji se često nađe na bebinoj guzi i izaziva alergijske reakcije

- Maramice su posebno opasne za devojčice, jer su njihove koža i sluzokoža tanje i propustljivije za štetne materije, pa su samim tim podložnije infekcijama. Još ako dete nosi pelene, pa tu bez kožnih komplikacija, čak i ranica, ne može da prođe. Zato mi sve mame i tate savetujemo da vlažne maramice potpuno izbace iz upotrebe - ističe naš sagovornik.

RODITELJI OPREZ Kozmetika za bebe je opasna!

Sa njim je saglasna i kozmetolog Dragana Višnjić. Ona smatra da bez obzira što služe za negu kože ne treba ih svakodnevno koristiti, i to umesto vode, sapuna, kupke.

- Koriste se za čišćenje kože odraslih, beba, za intimnu higijenu, skidanje šminke, za zaštitu kože od sunca itd. Međutim, prekomerna upotreba može da doprinese isušivanju kože, naročito ako nema dovoljno humektansa, supstance koja vezuje vodu u koži. Zato je veoma važno da se zna da maramice ne treba koristiti stalno umesto uobičajenih sredstava za održavanje higijene tela već da služe kao sredstva kada smo van kuće, na putu, izletu... Njihov sadržaj jeste takav da neguje kožu, ali ne svakodnevno jer je koži ipak za redovno održavanje potrebna tekuća voda - ističe Višnjićeva.

Ona objašnjava i da bi maramice bile jednako efikasne pri primeni od otvaranja do poslednje koja se nalazi u paketu, ambalaža treba da bude kvalitetna i da obezbedi pogodan pristup maramicama, sprečava isušivanje i njihovo prljanje. 

Da stvar bude još gora, čak i ako se setite da pogledate sastav vlažnih maramica koje koristite, nećete znati ništa više o njima, bićete maltene u istom neznanju kao i da niste pogledali! Proizvođači su vrlo nejasno naveli šta se nalazi u njima. Štaviše, nazivi nisu ni prevedeni na srpski jezik već dovoljno nerazumljive formule i termine morate da prevodite sa engleskog ili latinskog.

Shutterstock


Predsednik Udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić istakao je da postoje rupe u zakonu zbog kojih proizvođači vlažnih maramica mogu bez problema da sastav istih navode na jeziku koji ne razume najveći deo ljudi.

Maramice ne treba koristiti stalno umesto uobičajenih sredstava za održavanje higijene tela već da služe kao sredstva kada smo van kućeDragana Višnjić, kozmetolog

- Deklaracija mora da bude na srpskom jeziku, ali tu postoji rupa u zakonu i na ovim vlažnim maramicama piše na srpskom jeziku "sastav", a onda su sastojci navedeni međunarodnim latinskim nazivima, što je po zakonu, i svi proizvođači mogu da se "vade" na to. Ali i da piše na našem jeziku, ne bi nam vredelo mnogo, pošto su to stručni termini koje razume jako malo ljudi. Zakonom, nažalost, nije onemogućeno manipulisanje kupca tim stručnim terminima - kaže Bumbić i dodaje:

- Drugi problem je problem sa propisom Evropske unije da za ovakve proizvode ne mora da stoji na deklaraciji upozorenje o potencijalnim alergenima! Uredba koja bi nametnula pravilo da u svim tim proizvodima u kojima ima bilo šta što je alergen ili postoji bilo koji drugi razlog da ne može da se podvede kao zdrav proizvod, onda mora da postoji upozorenje o tome. Međutim, ta uredba je pripremljena pre više od 10 godina i i dalje stoji u fioci, jer oni zbog proizvođača neće da počnu da je primenjuju - smatra Bumbić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija