• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

25.09.2018

09:33

ZIMNICA NIKAD SKUPLJA, ZA ŠPAJZ TREBA 200 EVRA! Paprene cene voća i povrća na zelenim pijacama!

Zaštitnik potrošača

ZIMNICA NIKAD SKUPLJA, ZA ŠPAJZ TREBA 200 EVRA! Paprene cene voća i povrća na zelenim pijacama!

Podeli vest

U odnosu na prošlu godinu za kilogram povrća treba izdvojiti i do dvostruko više novca. Razlika u ceni domaće i industrijske zimnice postala je minimalna

Cene povrća ove jeseni su se vinule u nebo. U odnosu na prošlu godinu za kilogram povrća treba izdvojiti i do dvostruko više novca. Tako za teglu ajvara treba izdvojiti samo za papriku bar 300 dinara (oko tri kilograma paprike je potrebno za jednu teglu), što znači da za 15 tegli koliko domaćice obično ostave za četvoročlanu porodicu, ako se uz papriku dodaju i ostali dodaci, treba bar 6.000 dinara (oko 50 evra). 

KOLIČINA POVRĆA POTREBNA ZA ZIMNICU:

* Ajvar - 3 kilograma paprika za teglu
* Turšija - 2-3 kilograma svakog povrća za bure
* Kiseli kupus - 50 kilograma za bure
* Kiseli krastavčići - 300 grama za teglu
* Feferoni - oko 1/2 kilograma za teglu
* Džem - kilogram voća za teglu

Za 15 tegli kornišona potrebno je oko šest kilograma krastavčića, što je oko 1200 dinara. Ako na to dodamo začine, esenciju i tegle, taj deo zimnice koštaće vas oko 20 evra. Ko odluči da ukiseli kupus, za bure je potrebno 50 kilograma, što je oko 4.000 dinara. Dakle, došli smo već do cifre od 100 evra. Ako na to dodamo turšiju, džem, feferone, pečenu ili kiselu papriku, lako ćemo doći do sume od 200 evra.

Ako uporedimo cene gotove zimnice u marketima, dolazimo do zaključka da je razlika i ušteda minimalna. U prodavnicama tegla ajvara košta od 300 do 500 dinara, krastavčići su od 100 do 200, dok ćete teglu džema platiti od 300 do 500 dinara, u zavisnosti ko ga je proizveo, ali i kolika je gramaža. Treba imati na umu da u cenu domaće zimnice nije uračunat rad, a ni vreme koje je često veliki problem za zaposlene žene. Takođe, tu je i utrošena struja ili drva, tegle, celofan, zatvarači, prevoz sastojaka od pijace do kuće...

Foto: Shutterstock

Ništa nije bolja situacija ni sa slatkom zimnicom, odnosno džemovima. Najisplativiji je onaj koji se pravi od šljive, koju na pijaci trenutno možete kupiti za 60 dinara po kilogramu.

SAVET NUTRICIONISTE: Ako kupujete zimnicu, pažljivo čitajte deklaracije

Ukusi domaće zimnice su neponovljivi, danas je sve manje vremena i većina potrošača se odlučuje da kupi industrijsku. Tada se javlja večita dilema: domaća, koja nesporno zahteva dosta rada i umeća, ili fabrička? Šta je kvalitetnije i isplativije? O svemu tome za Potrošač govori nutricionista Branka Mirković.

Ne kupujte napamet

Proverite sadržaj šećera i u slanoj zimnici
Branka Mirković, nutricionista

- Zimnica se deli na slatku i slanu, odnosno na onu od voća i povrća. Savet je da uvek dobro pročitate deklaraciju da vidite koliko zaista ima voća, a koliko šećera i drugih dodataka. Kvalitetnija je zimnica koja ima veći procenat voća u sebi. Slatke zimnice se konzerviraju kuvanjem sa šećerom uz dodavanje pektina, ali ako ima malo voća i puno ostalih dodataka, to znači da postoje i veštačke boje i ukusi koji nadoknađuju malu količinu voća. Proizvođači svakako ne prave zimnicu samo u sezoni voća, ona se pravi tokom cele godine. Veoma često za novac ne dobijemo očekivan kvalitet. Na tržištu se u poslednje vreme pojavila i kvalitetnija zimnica, gde je naglašeno da je voće ručno sortirano i da ima prirodan način obrade. Uglavnom su to manja pakovanja pristojnog kvaliteta, ali veoma visoke cene. Inostrani proizvođači po veoma visokoj ceni prodaju slatku zimnicu sa naznakom da je "hardly" i "organic", sa smanjenim procentom šećera - kaže Mirkovićeva.

Foto: Rojters

Kada je reč o slanoj zimnici, ponuda je velika, a cene i kvalitet različiti. Prema rečima naše sagovornice, situacija je tu malo bolja, jer su najčešće tegle providne, tako da vizuelno možete proceniti količinu i kvalitet povrća. Ipak, čitajte deklaracije i proverite koliko ima i koje vrste konzervansa, boja i pojačivača ukusa.

- Danas ima sve više alergija, a iritaciju i stimulaciju uglavnom prave konzervansi. Kada se u domaćinstvima kiseli povrće, koristi se malo ili nimalo sirćeta ili esencije i proces je duži. Industrijski proizvedena zimnica ima kraći rok pripreme i zato se koristi brzo - nasilno kiseljenje i koristi se više kiseline. U slanim zimnicama se koristi i mnogo šećera da neutrališe pojačanu kiselinu i zato budite oprezni - proverite sadržaj šećera. Kod obrade paradajza, posebno kuvanog, pirea ili soka, dodaju se pojačivači boje i ukusa. To je jednostavno zaključiti jer je razlika u boji domaćeg i industrijskog veoma velika. Prerada paprike je velika i tu bi trebalo biti obazriv. Veoma često, osim nedozvoljenih sastojaka, nalazi se i veći sadržaj tečnosti od dozvoljenog - objašnjava Branka Mirković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dik

pre 5 godina

Nije skupo nego mi imamo male plate i nas rad je omalovazen....

Mini

pre 5 godina

Odakle vam to da 6kg krastavcica kosta 1200 din? Ja prodajem kornisone prva klasa jedva 100 din dok su druga i treca 80 din pa cak i 50-60 na veliko. Bolje se informisite mako bolje pre nego sto nesto napisete.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija