• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Paunović

12.10.2018

09:24

EVO KAKO DA BACITE 200 EVRA! Patike skupe kao vatra, A RASPADAJU SE POSLE NEKOLIKO NOŠENJA!

Zaštitnik potrošača

EVO KAKO DA BACITE 200 EVRA! Patike skupe kao vatra, A RASPADAJU SE POSLE NEKOLIKO NOŠENJA!

Podeli vest

Prodavci uglavnom krivicu za raspalu obuću svaljuju na kupce pod izgovorom "da nisu adekvatno korišćene i održavane". Ogradili su se time što su na kutiji napisali da je to obuća za suvo vreme, tako da ne smete čak ni da ih obrišete mokrom krpom

Visoka cena patika ne garantuje kvalitet! To dokazuju mnogobrojna iskustva naših čitalaca, koji se masovno javljaju redakciji "Zaštitnika potrošača" i žale na sportsku obuću koju su platili više od 20.000 dinara, a koja je već nakon nekoliko nošenja počela da se raspada.

Potražite pomoć

Ako znate da patike niste prali i kvasili, potražite pomoć od organizacija potrošača. Tada se angažuju stručnjaci, koji utvrde da je kvalitet obuće loš, i u tom slučaju proizvođač je dužan da reklamira proizvod
Zoran Nikolić, NOPS

Iako je reč o patikama koje koštaju skoro kao minimalac u Srbiji, stručnjaci upozoravaju da su se proizvođači obuće unapred ogradili time što su na kutiji napisali da su patike obuća koja se nosi samo po suvom vremenu. Koristeći to opravdanje, po pravilu, odbijaju gotovo sve reklamacije potrošača.

Tako je Ivica Đorđević, koji se obratio našoj redakciji, patike platio "tričavih" 22.000 dinara, da bi se one raspale samo nakon svega nekoliko nošenja.

- U aprilu sam kupio patike i platio ih 22.000 dinara. Veoma brzo je đon počeo da se odlepljuje, pa sam ih odneo u radnju gde sam ih i kupio kako bih ih reklamirao. Ubrzo mi je stigao odgovor da je greška do mene i da dođem da preuzmem patike - kaže Ivica.

Lažiraju deklaracije

Uglavnom na kutijama u kojima se prodaju patike stoji deklaracija na kojoj piše da se pod pravilnim održavanjem ove obuće smatra "vlažno brisanje i sušenje na sobnoj temperaturi". Problem je u tome što nije jasno definisano šta "vlažno brisanje" tačno podrazumeva, pa krivica lako može da se prebaci na kupca, jer patike nije održavao u skladu sa deklaracijom. Takođe, uvoznici lažiraju deklaracije. Naime, iako je proizvođač na cipelama ili čizmama utisnuo oznaku da su vodootporne (waterproof), na deklaracijama ispisanim na kutiji na srpskom piše da su namenjene za suvo vreme i da se održavaju vlažnom krpom. A za kupce u Srbiji važi isključivo ono što piše na srpskom jeziku.

Pored njega, u istoj prodavnici neslavno je prošao i Bogdan Milenović.

- Kupio sam patike u poznatoj prodavnici sportske opreme. Patike su već posle šest-sedam meseci pukle na čak četiri mesta. Odneo sam ih na reklamaciju, a njihov odgovor bio je da patike nisam "adekvatno koristio", pa mi je reklamacija odbijena - priča Bogdan.

FEŠN PARK INĐIJA - VELIKA AUTLET PREVARA! Reklamama o navodnim ekstrasniženjima samo OBMANJUJU KUPCE!

Da ovo nije izolovan slučaj, pokazuje i iskustvo Katarine Đurđević, koja je čak tri puta zaredom reklamirala tek kupljene patike.

- Naime, u prodavnici sportske opreme u Kraljevu kupila sam sinu patike i nakon samo nekoliko dana nošenja one su se odlepile. Zbog toga sam ih odnela na reklamaciju, gde je utvrđeno da je došlo do greške u proizvodnji artikla i odobrena mi je zamena za drugi par patika. Zamenila sam ih za potpuno drugi model, ali je i na njima nakon nepunih mesec dana nošenja ispucala koža na pregibima obe patike. I za te patike je utvrđeno da je došlo do greške u proizvodnji, pa sam ponovo uzela drugi model. Međutim, nakon skoro mesec i po dana nošenja istih leva patika se odlepila, a i desna je krenula da se odlepljuje, pa sam opet reklamirala. Ipak, ovaj poslednji put reklamacija mi je odbijena, jer kako kažu, to je greška nastala krivicom potrošača. Moramo stati na put prodaji bofl i falš robe lošeg kvaliteta po ne tako niskim cenama - jada se Katarina.

Foto: Informer

Branislav Rajković izrevoltiran je činjenicom da se skupe patike ne mogu nositi, recimo, po kiši.

- Kupio sam patike u Jagodini i posle pet meseci pojavila su se oštećenja na obe patike, i to na istom mestu. Poslao sam ih na reklamaciju, koju oni nisu prihvatili. Kažu da je do oštećenja došlo zbog neadekvatnog održavanja i vlage. Zar patike koje su plaćene skoro 12.000 treba da se nose samo u sobi? Sramota! - pita se naš čitalac.

23,3 odsto

potrošačkih žalbi odnosi se na obuću

Da ne biste dolazili u ovakvu situaciju, u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) upozoravaju da pažljivo proučite tabelu oznaka obuće. Potpredsednik NOPS-a Zoran Nikolić kaže da su se proizvođači ogradili, jer na svakoj kutiji piše da je to obuća za suvo vreme.

- Proizvođači su dužni da na kutiji ili na samoj obući naznače od kog materijala je obuća napravljena, kao i da li tu obuću treba koristiti samo za suvo vreme. Nažalost, patike se deklarišu kao obuća za suvo vreme i zbog toga se ne smeju nositi po kiši ili prati u veš-mašini. To je zato što materijal puca pri pranju, a prašak i voda u kombinaciju rastope lepak, pa se patike odlepljuju. Mnogo potrošača se javlja zbog ovih problema, ali mi ne možemo da im pomognemo jer su se proizvođači unapred ogradili jer su na kutiji napisali da je u pitanju obuća za suvo vreme - kaže potpredsednik NOPS-a Zoran Nikolić i dodaje:

BRUKA! EVO KAKO "TIMBERLAND" OBMANJUJE KUPCE U SRBIJI: Prodali mu zimske cipele za 100 evra, A ONE SE RASPALE ZBOG VLAGE!

- Naravno, postoje i slučajevi kada je obuća zaista lošeg kvaliteta. Ako znate da patike niste prali i kvasili, potražite pomoć od organizacija potrošača. Tada se angažuju stručnjaci koji utvrde da je kvalitet obuće loš, i u tom slučaju proizvođač je dužan da reklamira proizvod - savetuje Nikolić.

 

 


 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vladimir

pre 5 godina

Nije problem u prodavcima koliko je problem u laboratorijama koje daju nalaz da misu adekvatno koristene. A nisu napisali kojom metodom je to ustanovljeno i da li su akreditovani. Sprega izmedju laboratorija i uvoznika je ogromna. Trebalo bi kontrolisati laboratorije i oduzimatibim akreditaciju ali to ke kod nas nemoguce.

PLATA

pre 5 godina

Slovenska minimalna plata 510E a prosečna 1240E a hrvatska minimalna plata se diže na 460E a prosečna na 895E a 2020-22g se u RH odbacuje KUNA i uzima EURO e onda počinje nova istorija.....

SILA

pre 5 godina

Amerika je POKLONILA hrvatima 2 potpuno NOVA helikoptera Blekhok i sa delovima i najsavremenijim naoružanjem u vrednosti od 50mil.D a uskoro će pokloniti i 16 MLRS lansera koji gađaju do 300km ali sa raketama manjeg ranga!

Marcco

pre 5 godina

Interesantan članak... znači stvarno postoje osobe koje za patike daju 22.000 dinara! Šta li takvima zuji u glavi da mi je znati! To stvarno nema veze sa time da li neko ima prihode 200 evra mesečno ili 30 000 evra. To ima veze sa nekom mentalnom bolešću i traumom iz detinstva kad je bio primoran da ide u školu sa gumenim opancima pa se sada "leči" preko deteta

Nenad Erić

pre 5 godina

*** OVAKVU problematiku ranije su USPEŠNO rešavali tržišni inspektori... koji danas nemaju takva ovlašćenja, dakle, PROBLEM je u nekome ko je omogućio ovakve prevare trgovaca i proizvođača. "Riba uvek (sistemski) smrdi od glave, a čisti se od repa!".

Goran

pre 5 godina

Ako proizvodjac napise da su vodootporne patike treba lazniti prodavca i uvoznika koji na kutiji napise da su za suvo vreme. To je obmana potrosaca.

Saša

pre 5 godina

Organizacije za zaštitu potrošača štite uglavnom trgovinske lance. Imam iskustvo sa patikama ali i usisivačem kada sam se jedva izvukao sa mnusom od 10000 opet pod izgovorom da usisivač nisam adekvatno koristio. Od zaštite potrošača nisam dobio ama baš nikakvu zaštitu već i kritike što sam se uopšte njima žalio. Što se patika tiče ista priča. Posle par nedelja počnu da se odlepljuju. Radnice samo sležu ramenima jer im je tako rečeno. U stvari to je roba katastrofalnog kvaliteta koja se proizvodi ko zna gde i koju lanci prodavnica kupuju po bagatelnim cenama a ovde ih prodaju kao da su od zlata. NIKADA za patike ne bih dao više od 4000 baš zbog toga. Samo napišu da ste ih prali vodom i oni su svoju lovu izvukli višestruko.

Djekson

pre 5 godina

One gumene patke i opanci to je zakon Ne smsta im jel mokro suvo il vlazno Pici samo

Natasa Dragicevic

pre 4 godine

Dragi kupci, procitala sam mnogo losih komentara na racun SPORT VISION-a i BUZZ-a. Ovim javljanjem dodajem jos jedan glas protiv njih. Kupila sam patike TN NIKE, visoka cena pa sam ocekivala i visoki kvalitet. Pocele su da se raspadaju posle 3,5 meseca i gospoda ne primaju reklamaciju. SRAMOTA!!!NE KUPUJTE KOD NJIH!!!!!!!!!!!BICETE PREVARENI.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija