• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

12.10.2018

10:57

U TRŽNIM CENTRIMA NAS OPASNO PLJAČKAJU NA KURSU! Da mogu, i KOŽU S LEĐA BI NAM ODRALI!

Zaštitnik potrošača

U TRŽNIM CENTRIMA NAS OPASNO PLJAČKAJU NA KURSU! Da mogu, i KOŽU S LEĐA BI NAM ODRALI!

Podeli vest

U šoping-molovima, kao i u robnim kućama nameštaja, za evro ćete dobiti dva do tri dinara manje nego u drugim menjačnicama. Na veću sumu od 500 do 1.000 evra, to će vas koštati i do nekoliko hiljada dinara

Postoje mesta na kojima jednostavno ne treba da menjate devize. Pored banaka, koje su poznate po nepovoljnom kursu za građane, kako kupovnom, tako i prodajnom, tržni centri su mesta gde menjačnice treba da izbegavate u širokom luku. Na takvim mestima evro vredi dva do tri dinara manje nego u menjačnicama koje su van tržnih centara (pa čak i ako posluju u istom lancu). Ovo će vas debelo koštati ako menjate veću količinu deviza - od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara.

115
dinara plaćaju evro u tržnim centrima
118
dinara plaćaju evro u menjačnicama
3.000
dinara ćete izgubiti na 1.000 evra

Beograđanka Dragana Matijević svratila je u Tržni centar "Stadion". Kako kaže, htela je da kupi poklon, a kod sebe nije imala dinare.

- S obzirom na to da je bio vikend, nekoliko menjačnica pored kojih sam prošla nisu radile, ali ova u tržnom centru jeste. Htela sam da iskoristim priliku i da pored novca koji mi je bio potreban za poklon zamenim 500 evra. Nisam ni obratila pažnju šta piše na izlogu, računala sam da ću dobiti nepunih 60.000 dinara, jer je, koliko znam, kurs ovih dana oko 118. Kada mi je menjač izbrojao 57.500, tek tada sam shvatila da oni evro otkupljuju po 115 dinara - priča naša sagovornica, koja se pokajala zbog pomenute transakcije.

DILERI PREVARANTI HARAJU BEOGRADOM! Ne nasedajte kad vam na ulici PONUDE POVOLJAN KURS EVRA!

- Ljubazno sam zamolila čoveka da poništimo zamenu, jer što bih ja nekome poklonila hiljadu i po dinara. Razmenila sam samo 20 evra, koliko mi je u tom trenutku bilo neophodno, a ostatak kasnije u gradu, po normalnom kursu. Očigledno, menjačnice u tržnim centrima koriste priliku da zarade kada ljudi neplanirano menjaju novac za kupovinu - ispričala nam je Dragana.

Pregovarajte o kursu

Ukoliko prodajete ili kupujete veću količinu deviza, imajte na umu da možete da pregovarate sa menjačem da dobijete povoljniji kurs. Ako želite da prodate ili kupite iznos od 500 evra ili više, obavezno insistirajte da dobijete povoljniji kurs od onog po kojem menjačnica obavlja ove transakcije. Na ovaj način možete poprilično da uštedite, razlika nikako nije zanemarljiva - na primer, na 1.000 prodatih evra možete da dobijete i 500-1.000 dinara više, što nije suma koje tek tako treba da se odreknete.

Naša ekipa obišla je još nekoliko tržnih centara u prestonici i uverili smo se da ni tamo situacija nije ništa bolja. Tako u menjačnici TC "Big fešn" evro otkupljuju po 115,5 dinara, a isto tako je i u Ušću i Delta sitiju.

Da podsetimo, ista situacija je i u prodavnicama nameštaja koje su izdvojene od grada i gde kupac nema uopšte izbora, već je prinuđen da upravo tu zameni devize. Na dan kada su menjačnice po gradu plaćale za evro 119 dinara, u "Ikei" u Bubanj Potoku kurs je bio neverovatnih 115,7 dinara. Na to nam je tada ukazao čitalac iz Niša koji je na 900 evra ostao kratak 3.000 dinara, što nije zanemarljiva suma. Ukoliko planirate kupovinu u "Emeceti", a da ste za to spremili devize, takođe ih nikako ne menjajte u menjačnici u ovoj robnoj kući. Za evropsku valutu ovde ćete dobiti dva dinara manje nego u drugim menjačnicama. Dakle, ukoliko u "Emeceti" promenite 1.000 evra, bićete na gubitku dve hiljade dinara, što i nije beznačajna suma.

Takođe, bez obzira što menjačnice regularno rade na železničkim i autobuskim stanicama, kurs je i tamo najčešće izrazito nepovoljan. Shodno tome, zamenite evre ili drugu valutu koju imate na vreme, a razmenu na pomenutim mestima ostavite samo za zaista hitne situacije.

VELIKO ISTRAŽIVANJE O (NE)ISPLATIVOSTI POZAJMICA! Evo u kojoj banci su KREDITI NAJJEFTINIJI, a koje nas banke DERU!

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kursadžija

pre 5 godina

Napišite koliki je kuras na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, koliko nas tu "deru"? Napisite koje su to menjacnice, ko su vlasnici, kako su dobili dozvolu za tu lokaciju?

Pera

pre 5 godina

Glupost, pa ako ne gledas sta kupujes sta ocekujes?

Denny

pre 5 godina

Naravno , mora se gledati , ne moze se verovati . Ja zivim u SAD ,letos sam bio u Bgd , svratio u Super Vero , kupio namirnice , a na kasi me pitali : " Hocete li u dolarima ili dinarima racun?" ( verovatno banka prepoznaje odakle dolazi kreditna kartica) . Rekao sam u dolarima , ne proveravajuci . komercijalna banka je racunala 96 rsd za $1 , a od tada sam placao sve u dinarima , moja banka u SAD je racunala 101 rsd za $1 , srednji kurs tada . Oni vas tamo "deru" , ovde bi izbila pobuna kad bi banka tako nesto uradila !!!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija