• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

07.12.2018

16:00

OD NJIH KUPUJEMO NAMEŠTAJ, A PRAVE NAS BUDALAMA! U "Formi Ideale" LAŽNE AKCIJE BEZ KRAJA, a "IKEA" trpezarijski stolovi se - RASPADAJU!

Zaštitnik potrošača

OD NJIH KUPUJEMO NAMEŠTAJ, A PRAVE NAS BUDALAMA! U "Formi Ideale" LAŽNE AKCIJE BEZ KRAJA, a "IKEA" trpezarijski stolovi se - RASPADAJU!

Podeli vest

U salonu nameštaja "Forme ideale" i dalje jedne te iste proizvode prodaju po sniženim cenama, iako su akcije uvek vremenski ograničene, što je kršenje zakona i obmana potrošača
Krše zakon

Isti proizvod ne sme da se nađe dva puta zaredom na akciji, to je kršenje zakona i tržišna inspekcija mora da se pozabavi time
Goran Papović, NOPS

Proizvođač nameštaja "Forma ideale" ne odustaje od nezakonitog poslovanja i zavaravanja kupaca. Tako i dalje prodaje jedne te iste proizvode na akcijama koje stalno vremenski ograničava, a zapravo nikada ne prestaju. Sudeći po tome, pojedini proizvodi se zapravo ove godine nisu ni prodavali po cenama koje su istaknute kao prvobitne. Ono što sa sigurnošću možemo da tvrdimo jeste da se skoro čitavu godinu ležaj "santos" i regal "ringo" prodaju po sniženoj ceni. Ova dva proizvoda trenutno su na akcijskoj prodaji koja traje od 6. novembra do 9. decembra. Isto tako po toj ceni prodavali su se i u maju, ali i u oktobru.

Ispod ležaja piše i dalje da je regularna cena 38.650, a akcijska 25.990 dinara. S druge strane, regal je 37.350 dinara po navodnoj osnovnoj ceni, a već mesecima je na sniženju od 25.990.

Foto: Informer DN

Domaći stručnjaci su u više navrata apelovali da nadležni organi pod hitno treba da "pročešljaju" radnje "Forma ideale" i da provere njihov sistem prodaje i reklamiranja. Oni smatraju da je bilo koje dovođenje potrošača u zabludu mimo svakog zakona.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da ovakvi primeri poslovanja odmah treba da se prijave tržišnoj inspekciji.

- Prema zakonu, proizvod ne bi smeo da bude na akciji duže nego što je trajala redovna cena. Isti proizvod ne sme da se nađe dva puta zaredom na akciji, to je kršenje zakona i tržišna inspekcija mora da se pozabavi time. "Forma ideale" sprovodi nepoštenu trgovinsku praksu i za to su zaprećene kazne od 300.000 do dva miliona dinara. Kupci moraju obraćati pažnju čak i na ovakve sitnice da ne bi bili prevareni, a ako se to ipak desi, treba prijaviti tržišnoj inspekciji - jasan je Papović.

Foto: Informer DN

Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić napominje da su ovi potezi kompanije ne samo nelogični već i nezakoniti.

- Potpuno je neshvatljivo da isti nameštaj mesecima unazad nude na akcijama. To je prekršaj koji se u našem zakonu vodi kao lažno oglašavanje - kaže Bumbić.

On objašnjava da su ovakvi potezi nezakoniti jer dovode kupce u zabludu i teraju na ekonomske odluke koje se mogu loše odraziti na njihov novčanik.

- Kupci su nam se već žalili upravo na regal "ringo", da je već neko vreme na sniženju i da je svake nedelje na nedeljnoj akciji. Ovo je prekršaj koji tera kupce na lošu ekonomsku odluku i dovodi ih u zabludu. Možda je neki kupac požurio sa kupovinom jer je mislio da taj regal samo ove nedelje može kupiti po sniženoj ceni iako bi možda sledeće nedelje imao više novca ili je te nedelje novac mogao uložiti u neku mnogo potrebniju stvar. Ta prevara u oglašavanju ga je navela na lošu finansijsku odluku, pa je zbog toga to kažnjivo zakonom - objašnjava Bumbić.


"Ikeini" trpezarijski stolovi se raspadaju

Kompanija "Ikea" povukla je iz prodaje trpezarijski sto "glivarp" i pozvala sve one koji su ga kupili da ga vrate, jer se ispostavilo da se produživi deo odvaja od stola i pada.

- Postoji rizik da se produživi deo odvoji od stola, što može dovesti do njegovog padanja - kaže Sindi Andersen, šef odeljenja Kuhinje i trpezarije u "Ikea ov Sviden".

S jedne strane, "Ikea" se poziva na odgovorno poslovanje, dok s druge sve učestalije povlači nebezbedne proizvode.

Foto: Informer DN

Tako je nedavno objavljeno povlačenje staklenih plafonjera "kalipso", koje mogu da budu opasne po bezbednost ljudi. Kupci ovih svetiljki ukazali su da se stakleni deo odvaja i pada sa plafona. Pre toga je ova švedska kompanija povukla plinske grejne ploče zbog povećane emisije ugljen-monoksida koja je iznad graničnih vrednosti propisanih u EU.

Ipak, najveći skandal koji je došao iz švedskog lanca robnih kuća je komoda "malm", koja je ubila šestoro mališana širom sveta. Kompanija je zbog toga sa većeg dela tržišta na kom posluje povukla 29 miliona primeraka komode-ubice, ali se ona i dan-danas regularno prodaje u Srbiji. Komisija za bezbednost potrošačkih proizvoda SAD objavila je da su komode nestabilne ukoliko se ne pričvrste za zid. Sva deca koja su stradala imala su tri godine ili bila mlađa. Pored šest smrtnih slučajeva, prijavljeno je i da je ova komoda povredila 36 mališana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
NIKOLAKRAJINALONDON

pre 5 godina

Kvalitet IKEA proizvoda u Engleskoj je veoma los, onda mogu zamisliti kakav je tek u Srbiji. Jedino ne razumijem zasto nezadovoljstvo ako je nesto snizeno koji mjesec vise. I snizena cjena je prevelika u odnos na kvalitet a kamoli ona prava cjena. I u Engleskoj na mnogim trgovinama narocito namjestaja vise reklame o rasprodaji tokom citave godine.

djordje

pre 5 godina

Ne obmanjuju samo "Forma ideale" i "Ikea" već sve veće trgovinske kuće u Srbiji. Samo iz jednog razloga: "država" nam je nula.

Nevidljiva

pre 5 godina

Godinama pratim cene proizvoda Forma Ideale. Dopao mi se tv regal, cena tog regala bila je oko 18,000.00 dinara. Posle par godina "iste cene", postavljena je akcija na taj proizvod, za prvobitnu cenu bilo je oko 28,000.00 dinara, ne bih da lazem ali je bila visoka cena, a na akciji stavili cenu od oko 22,000.00 dinara. Ko je ovde lud? Znaci, na akciji je skuplje :))) Jednom prilikom sam dobila, tacnije, kupila, iz njihovog salona tv policu na kojoj delici iverice otpadaju. Los kvalitet, a cene paprene. Mnogo je tih akcija, ali ako ljudi ne prate redovno, budu nasamareni. Akcija kod njih samo povecava cenu!

Sladjana

pre 5 godina

SIMPO je zakon,najjeftinije ubedljivo za najbolji kvalitet.

Natasa

pre 5 godina

Izuzetno los kvalitet.Neodgovornost...Za odredjene artikle se ceka i do 45 dana.Zatim kada dodju da vam montiraju, to sto ste uredno platili shvate da je daska pukla,ili je greskom poslat pogresan deo.I onda u zemlji Srbiji sve iz pocetka.A da ne pricam o razbacanim delovima po celom stanu, koje su ostavili tako,do sledece isporuke.Cekamo jos mesec dana ,a odgovornost naravno niko ne prihvata..I dolazim do zakljucka da sam jedini krivac ja.FORMA IDEALE NIKAKO!!!!!!!

Vesnaki

pre 5 godina

Komoda Malm ima dodatak za pričvršćivanje za zid ali ga niko ne koristi. Sa tim dodatkom je potpuno bezbedna. Dodatak za pričvršćivanje za zid imaju svi ormari u inostranstvu a Ikea poštuje to pravilo samo što, mi kupci, ne čitamo uputstvo za montiranje i uvek imamo višak nekih gluposti a to nisu gluposti

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija