• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Paunović - J. Matijašević

10.12.2018

10:48

OVAJ SAVET PARA VREDI! OBAVEZNO PRATITE SNIŽENJA - kupovina na akcijama će vam SMANJITI RAČUN ZA 30%

Zaštitnik potrošača

OVAJ SAVET PARA VREDI! OBAVEZNO PRATITE SNIŽENJA - kupovina na akcijama će vam SMANJITI RAČUN ZA 30%

Podeli vest

Kupovinom 17 proizvoda po akcijskim cenama račun od 11.800 smanjili smo za 3.756 dinara. Kupci moraju da čitaju i upoređuju cene proizvoda, jer samo tako će uštedeti, tvrde stručnjaci

Kupovina na jednom mestu je propast za vaš kućni budžet. Ukoliko pratite akcije i u velike nabavke odete u više različitih prodajnih mesta, možete uštedeti i trećinu ukupnog računa, otkrivaju stručnjaci za Zaštitnik potrošača!

Spisak je obavezan

Ne kupujte sve u istoj prodavnici, nego napravite spisak gde je najpovoljniji, na primer, prašak, gde piće, a gde meso
Zoran Nikolić, NOPS

Prema njihovim rečima, vodič za najbolju kupovinu jeste onaj iz kataloga. Treba ih pažljivo čitati i pratiti ponude, naročito kada se planira kupovina namirnica za mesec dana.

Stručnjaci savetuju da u nabavku uvek idete na više mesta, jer tamo gde je jeftin prašak za veš možda nije meso, koje je na akciji na drugom mestu. I kada tako ispratite sve popuste, dođete do uspešne i kvalitetne kupovine, a uštedite pozamašnu sumu novca.

U jednoj velikoj potrošačkoj korpi uglavnom se nalaze meso, mleko, jaja, sokovi, hemikalije, voće i povrće, pa vam je Zaštitnik potrošača napravio mini-vodič za povoljnu kupovinu gde smo uštedeli 3.756 dinara na 17 kupljenih artikala. Oni bi u regularnoj kupovini koštali 11.883 dinara, a prateći akcije, naš račun je bio 8.126 dinara.

OVCE SU ZA ŠIŠANJE! Trgovci u Srbiji zarađuju i do 100%! NAJVIŠE NAS DERU NA GARDEROBI, BELOJ TEHNICI, BEBI-OPREMI I AUTOMOBILIMA!

Tako, na primer, u jednom marketu, kapsule za pranje veša "arijel" umesto 1.230 dinara, koliko koštaju na većini mesta, možete da kupite na akciji za 689 dinara. Pored toga, tu su popusti i za sireve i meso, pa ćete kilogram "edamer" sira umesto 1.208 dinara platiti dvostruko jeftinije. A isto ćete proći ukoliko ispratite akciju za meso, jer ćete kilogram pilećeg filea koji regularno košta 600 dinara pazariti za svega 480 dinara (pogledajte tabelu).

Pazite na rok trajanja

Kada kupujete robu koja je akciji, naročito hranu, ono na šta treba posebno da obratite pažnju jeste rok trajanja. Jer trgovci često snize cene proizvoda čiji je rok trajanja pred istekom.
- Akcijske ponude su u interesu i prodavaca i kupaca. Trgovci se rešavaju robe koja je još ispravna, a potrošači kupuju regularan proizvod za manje novca, i to je ekonomski i zakonski potpuno u redu i isplativo - objašnjava Petar Bogosavljević.

Foto: stajedem.rs

Nutricionista Milka Raičević kaže da ne možemo kriviti prehrambenu industriju i trgovine jer je kupac dužan da zna šta kupuje i da čita deklaracije.
- Onaj ko kupi nešto 20 odsto jeftinije i to iskoristi, na dobitku je. Mogu da razumem one koji kupuju na akcijama iz želje da uštede ili kupe više, ali ne i one koji takvim namirnicama pune zamrzivače. Odmrznu hranu posle, recimo, mesec dana, misleći da je u redu, ali nije, rok je istekao - upozorila je Raičevićeva.
Šećer, so, pirinač, med i sirće mnogo posle datuma naznačenog na pakovanju mogu se koristiti. Pasterizovano mleko može da potraje i duže od navedenog datuma ukoliko se drži na hladnom, kao i jaja i konzerve. Testenina je takođe postojana.

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić objašnjava da u veliku kupovinu nikada ne treba da idemo u samo jedan market, već da proizvode kupujemo tamo gde su najpovoljniji jer ćemo tako uštedeti ogroman novac.

EVO KAKO "IKEA" MALTRETIRA KUPCE! Proizvode na 50 % popusta NAPLAĆUJU PO PUNOJ CENI, za povraćaj novca čeka se u redovima!

- Uvek savetujemo kupce da se pre kupovine dobro raspitaju o cenama, a pogotovu da se ovog pravila pridržavaju kada obavljaju velike mesečne kupovine ili nabavljaju potrebne stvari za pripremu slave i raznih proslava. Danas svi veći marketi imaju kataloge sa sniženim proizvodima na internetu, pa potrošači mogu iz fotelje da pronađu u kojim marketima je određena roba najjeftinija. Ne kupujte sve u istoj prodavnici, nego napravite spisak gde je najpovoljniji, na primer, prašak, gde piće, a gde meso. Izgubićete više vremena, ali ćete na taj način uštedeti drastičnu svotu novca. Prosto, kupci moraju da čitaju i upoređuju cene proizvoda, jer ako je neka roba na popustu, ne znači da se na drugom mestu ne može kupiti po regularnoj ceni za iste ili čak manje pare - kaže Nikolić.

Svima se isplati

Trgovci dobro zarađuju i kada prodaju robu na akcijama od 50-60 odsto

Sa njim je saglasan i predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević. Prema njegovim rečima, proizvodi na akcijama su najbolji za velike kupovine jer dosta novca može da se uštedi, i do trećine računa na kraju kupovine, ali napominje i da sa katalozima treba biti oprezan, jer su cene često podložne promena, bez obaveštenja.

- Kada idete u nabavku za mesečne potrebe, u korpi se svakako nađu jaja, mleko, brašno, šećer, sokovi, voda, meso, voće, povrće i hemikalije. I kad sve to stavite na papir, račun skoro ispadne ko nečija mesečna prosečna plata. Zato povoljne akcije treba redovno pratiti i zahvaljujući njima možemo mnogo uštedeti. To nećete postići ukoliko odete u jedan market, već kada prilikom jednog pazarenja obiđete nekoliko velikih marketa i u svakome kupite ono što je jeftinije nego u drugom. Tako se to radi svuda u svetu i tako ljudi štede novac, jer je sve drugo bačena para - objašnjava Bogosavljević.

541 dinar

smo uštedeli samo na kapsulama za pranje veša

- Ali i sa tim akcijama često treba biti oprezan. Jer često ono što piše u katalogu ne stoji i na ceni ispod proizvoda. A mnogi trgovci sniženje nude i kad im se ne isplati da proizvode koji nisu prodati vrate u magacin. Svakako, ovakav vid kupovine ima više koristi nego štete i svi potrošači u Srbiji trebalo bi da ga se pridržavaju, ali i da, kao što već apelujemo, drže i širom otvorene oči - ističe naš sagovornik i savetuje kupce da pažljivo proveravaju cene i čitaju deklaracije.

FEŠN PARK INĐIJA - VELIKA AUTLET PREVARA! Reklamama o navodnim ekstrasniženjima samo OBMANJUJU KUPCE!

Međutim, važno je napomenuti i da se i iza ovakvih popusta krije lukavo poslovanje trgovaca, koji, i kada oglase akcije, uspeju da zarade samo zato što su na određene namirnice stavili previsoku maržu. To potvrđuju i ova sniženja kada nam u prodavnicama ponude akciju koja dostiže i 50-60 odsto. Jer i kada po toj znatno sniženoj ceni prodaju robu, imaju bar simboličnu zaradu. Iako su ti podaci strogo čuvana tajna, nezvanično se tvrdi da se na neke stvari trgovci ugrađuju čak i do 100 odsto. Tako, na primer, ukoliko je neka roba na akciji, tu je minimalna marža od pet do deset odsto. Na tehničke uređaje prodavci se ugrađuju i do 50 procenata, a na hranu i kućnu hemiju od 20 do 25 odsto. Ništa manji problem nije ni garderoba, gde je marža oko 40 odsto, ali ni bebi-oprema, gde se trgovci takođe ne libe dobre zarade, koja ide i do 60 odsto.

Foto: stajedem.rs

Zoran Nikolić kaže da veliki popusti ukazuju kolika je zapravo zarada trgovaca.

- Kada trgovci nude tolike popuste, poput tih kapsula za pranje veša koje su na sniženju duplo jeftinije, onda se postavlja pitanje kolika je zaista realna vrednost tih proizvoda? Dolazimo u situaciju da shvatamo da nas prodavci "deru"! Niko ne zna koliko zapravo iznose marže trgovaca i koliko skuplje prodaju robu od cene koju oni plaćaju. Čini mi se da je dolazak velikih marketa polako počeo da uvodi red na tržištu - ističe Nikolić.

TABELA UŠTEDE: 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nina

pre 5 godina

I tako po ceo dan trčite od prodavnice do prodavnice! Kako mislite zaposleni i penzioneri da jure od radnje do radnje. Samohrana majka kad dode s posla, umesto sa decom da provede vreme, treba da juri od radnje do radnje da bi uštedela!? Trgovci su bezobrazni! Tacka!

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija