• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

18.12.2018

10:59

BANKA SOSIJETE ŽENERAL ME JE OPLJAČKALA ZA 100.000! Ispovest klijenta koji je OSTAO BEZ SVOG NOVCA OD POLISE OSIGURANJA KREDITA!

Zaštitnik potrošača

BANKA SOSIJETE ŽENERAL ME JE OPLJAČKALA ZA 100.000! Ispovest klijenta koji je OSTAO BEZ SVOG NOVCA OD POLISE OSIGURANJA KREDITA!

Podeli vest

Isplatio sam kredit šest godina ranije, za koji sam im platio 236.000 dinara osiguranja. Umesto da mi vrate srazmernu razliku, uskratili su me za ozbiljan iznos, tvrdi Dragutin Trefald iz Lazarevca

Kod Sosijete ženeral banke sve može, čak i mimo pravila, samo ako za to debelo platite. Čak će vam odobriti i kredit koji ćete otplaćivati i nakon navršene 70. godine života, ali će vas to ozbiljno koštati. Uz sve to, ostaćete i bez dobrog dela novca koji vam pripada.

Otimačina

Ovo što oni rade je prevara, bahatost i klasično otimanje tuđih para
Dragutin Trefald

Jedan od njihovih klijenata, Dragutin Trefald (66) iz Lazarevca je, kako kaže, žestoko opelješen jer je zakinut za oko 100.000 dinara. On je, kako kaže, pre dve godine želeo da podigne refinansirajući kredit od 900.000 dinara sa rokom otplate od sedam godina. Međutim, s obzirom na to da je u tom trenutku imao 64 godine, u momentu isplate kredita on bi već napunio 71 godinu, a banka odobrava kredite samo do 70 godina starosti.

SOSIJETE ŽENERAL BANKA PRODALA POLISU KOJA NE MOŽE DA SE NAPLATI! Bankari zarađuju i na osiguranju od GUBITKA POSLA!

- U 2016. godini ima sam razna dugovanja, što od kartica, što od kamata, kredita, rata i hteo sam da uzmem refinansirajući kredit kako bih sve to isplatio. Međutim, u tom trenutku sam imao 64 godine, a s obzirom na to da je kredit na sedam godina, to je probijalo starosne okvire za godinu dana. Jer pravilnik nalaže da kredit mora da bude isplaćen do najviše 70 godina starosti. Nisam znao šta ću, a onda mi je službenica ove banke ponudila rešenje - da platim osiguranje kredita od 263.000 i da ću na taj način dobiti traženu pozajmicu na sedam godina otplate. Taj novac nisam imao, pa su mi ga uračunali u kredit, odnosno zadržali od pozajmljene sume, a meni isplatili razliku od 900.000 dinara, sa kojima sam refinansirao postojeće obaveze - priča naš sagovornik.

Foto: Reuters

230.000 dinara

trebalo je da bude vraćeno Dragutinu

Kako kaže, mesečna rata mu je bila oko 23.000 dinara i redovno ju je otplaćivao.

- Godinu dana kasnije video sam odličnu ponudu u NLB banci i mnogo povoljnije uslove za kredit, pa sam rešio da postanem njihov klijent. Otišao sam u filijalu, raspitao se i uzeo novi kredit, opet refinansirajući, koji mi je pokrivao sve dugove u Sosijete ženeral. Ceo kredit i obaveze su bili izmireni i otišao sam u Sosijete po potvrdu o isplaćenom kreditu - naglašava naš sagovornik.

135.000 dinara 

je Dragutinu vratila banka

Međutim, dodaje on, tamo je naišao na šokantno saznanje i činjenicu da osiguranje kredita, odnosno srazmeran preostali iznos do kraja planirane otplate, neće dobiti nazad.

- Došao sam u banku, tražio potvrdu o kreditu i nazad svoje pare, koje su bile nešto poput žiranta kako bih dobio kredit. S obzirom na to da sam im isplatio kredit za sedminu ugovorenog roka, trebalo je da mi isplate šest sedmina plaćenog osiguranja. Međutim, bez pardona i blama, neprofesionalno i drčno, službenica mi je rekla da ne mogu da dobijem ceo iznos i da će videti koliko mogu dobiti novca. Bez objašnjena, bez konkretnog dokaza. Od datih 263.000 dinara dobio sam samo 135.000 dinara, iako je trebalo da mi vrate više od 200.000 dinara, jer je prošlo samo godinu dana od početka kredita. Tako da sam ja ostao uskraćen i prevaren. Podneo sam tužbu i uskoro čekam poziv za prvo sudsko ročište - otkrio nam je ovaj prevareni Lazarevčanin.

SKRIVENE ZAMKE KREDITA U SOSIJETE ŽENERAL BANCI! Klijente osiguravaju NA SILU I TO DEBELO NAPLAĆUJU!

- Ogorčen sam i neću stati dok ne isteram pravdu načistac. Ovo što oni rade je prevara, bahatost i klasično otimanje tuđih para! Moja borba je sa njima počela 2016. godine kada sam poveravao u njihovu ljubaznost i lažnu požrtvovanost. Mislio sam da rade sve da olakšaju svojim klijentima, ali na kraju ispadne da sve rade na našu štetu, a zarad svog profita.


Gavrilović: Banka je morala da vrati više para

Predsednik Udruženja bankarskih korisnika "Efektiva" Dejan Gavrilović kaže za Zaštitnik potrošača da je u ovom slučaju klijent trebalo taksativno da traži sve bankarske troškove za godinu dana kredita i da mu pisanim putem banka objasni zašto je dobio samo iznos od 135.000 dinara.
 

Foto: Informer ZP

- U ovakvim slučajevima osiguranje kredita jeste jedan vid životnog osiguranja, koji pre svega, shodno godinama klijenata, štiti od sprečnosti isplata rata u slučaju teške bolesti ili smrti. I po pravilu, kako odmiče kredit, tako raste i stepen rizika. S obzirom na to da je ovaj čovek posle samo godinu dana refinansirao taj kredit i isplatio ga, u tom periodu je i stepen rizika veoma mali. To znači da se u tom vremenskom intervalu dobija najveći deo novca od osiguranja. Tako da smatram da on jeste oštećen i da je trebalo da dobije oko šest sedmina iznosa, odnosno da je banka trebalo da mu isplati oko 230.000 dinara od ukupnog iznosa osiguranja koje je platio - objašnjava Gavrilović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pedro

pre 5 godina

Samo da kažem da se tako ne ponašaju na zapadu, odakle dolaze. Mada, ruku na srce, ni ove naše banke nisu ništa bolje. Klijent im je zadnja rupa na sviralu, nekultura na svakom koraku, neljubaznost i istresanje na mušterije, itd... Ipak, mora se priznati, što se tiče biznisa zapad je ispred nas svetlosne godine.

Kragujevčanka

pre 5 godina

и ја имам кредит код њих,навлачили ме типа.....може,може све.....а на крају суме заробили да не могу нигде више да те финансиран,јер службеница која тамо ради има "конце" по свим банкама.....сад сам дужна да будем још годину дана везана за ове лопуже....и да коначно одем из те банке.....НЕ ИДИТЕ У ТУ БАНКУ НИ ЗА ШТА!

maxymus

pre 5 godina

Koliko ja znam starosna granica u Societe banci za dobijanje kredita je 75 godina oduvek

Marko

pre 5 godina

U maju 2016 sam uzeo ref. Kredit sa osiguranjem u mesecnom iznosu od 25€ na 10 godina.Isplatio sam ceo kredit 2018 godune.Uzeo ref kredit kod iste banke ali po znatno povojnijim uslovom bez Osjguranja.Februara 2019 sam video da se i dalje odbija nesto ali nisam znao sta.Pitao sam u banci recenomije da se i dalje odbija osiguranje jer nije podnet Zahtev za raskid Osiguranja.Podneo sam zahtev pismeno 27.02.2019 i cekam da li cemi isplatiti i koliko.Obavesten sam odmah da necu moci naplatiti sve,Videcemo sta se moze.Cekam odgovor.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija