• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A: Crnomarković

09.02.2019

09:33

FISKALNI RAČUNI IZ "DELEZA" PREPUNI OTROVA! Na kesama zarađuju 1.200.000 evra, a NEĆE DA KUPE BEZBEDNE TRAKE!

Zaštitnik potrošača

FISKALNI RAČUNI IZ "DELEZA" PREPUNI OTROVA! Na kesama zarađuju 1.200.000 evra, a NEĆE DA KUPE BEZBEDNE TRAKE!

Podeli vest

Trake za račune u "Maksiju", "Tempu" i "Šop end go" radnjama sadrže opasni bisfenol. "Delez", koji na kesama zaradi 1.200.000 evra, mogao bi da kupi 71.400.000 bezbednih traka umesto ovih problematičnih

Kompanija "Delez" u svim svojim prodavnicama u Srbiji koristi papir za fiskalne račune koji u sebi sadrži otrovnu hemikaliju bisfenol A (BPA), čime ugrožava zdravlje svih svojih radnika na kasi, ali i kupaca koji dolaze u dodir sa fiskalnim računima! Naime, ova opasna supstanca dokazano štetno utiče na plodnost kod muškaraca i žena, povećava rizik za dobijanje dijabetesa, ometa rad endokrinog sistema, izaziva alergijske reakcije na koži i iritaciju respiratornih organa, a može da dovede i do teškog oštećenja očiju ili karcinoma dojke i prostate. Naročito je opasan za trudnice, jer može uticati na razvoj ploda i komplikacije u kasnijim fazama razvoja, kao što su adolescencija ili reproduktivni period. 

Stipse

Uprkos svom profitu koji naprave i činjenici da sada i kese naplaćuju čak pet dinara, oni ne planiraju da plate dva dinara više za bezbedan papir
Nenad Bumbić, Zaštita potrošača

Da sve bude gore, razlika u ceni cele rolne papira sa bisfenolom i one bez ove otrovne supstance iznosi svega dva dinara. To znači da bi kompanija "Delez" samo za 1.200.000 evra, koliko će "neplanirano" godišnje zarađivati na plastičnim kesama, mogla da kupi 71.400.000 bezbednih traka umesto ovih sa bisfenolom, što je više nego što im je potrebno za 12 meseci.

Prisustvo bisfenola u fiskalnim računima u trgovinskim lancima utvrdilo je veliko istraživanje "Alhema", nevladine organizacije koja se bavi opasnim hemikalijama.
 

OPASNO NAS PLJAČKAJU! "DELEZ" NA KESAMA ZARADI 1,2 MILIONA EVRA! Podigli cenu SA DVA NA PET DINARA I POVEĆALI PROFIT krijući se iza brige za životnu sredinu!

Programski koordinator "Alhema" Jasminka Ranđelović pozvala je sve da nabavljaju bezbedniji papir kako bi zaštitili zdravlje i zaposlenih i svih ostalih građana.

Šta sve izaziva bisfenol?


* srčane smetnje
* dijabetes
* smanjen broj spermatozoida
* neplodnost
* trovanje
* rak dojke
* rak prostate

- Kampanjom "Toksični račun" želeli smo da skrenemo pažnju javnosti na prisustvo bisfenola A pre svega u fiskalnim računima s kojima svi svakodnevno dolazimo u kontakt. Imajući u vidu da na evropskom tržištu postoje snabdevači termalnog papira koji ne sadrži ovu opasnu hemikaliju, apelujemo, naročito na trgovačke lance, da zamene taj proizvod bezbednom alternativom bez bisfenola kako bi doprineli očuvanju zdravlja svojih zaposlenih, ali i svih građana Srbije - kaže Ranđelovićeva.
 

Foto: Branko Pantelić

Sa njom se slaže i Đuro Macut sa Klinike za endokrinologiju KCS, koji objašnjava da bisfenol može da dovede do brojnih oboljenja.

Smanjuje plodnost


Naučnici su sproveli istraživanje kojim su dokazali da izloženost ovoj hemikaliji smanjuje brzinu spermatozoida. U ovom eksperimentu učestvovalo je 130 radnika u kineskim fabrikama koji su bili u direktnom kontaktu sa materijalima koji sadrže BPA i 88 radnika koji nisu bili značajno izloženi ovoj hemikaliji. Zabrinjavajući rezultati pokazali su da radnici koji imaju BPA u urinu, imaju 2 do 4 puta lošiju spermu! Najmanji broj spermatozoida uočen je kod radnika sa najvišim nivoom ove hemikalije u urinu.

- Prisustvo bisfenola A može da podstakne nastanak gojaznosti, dijabetesa tipa dva i da dovede do različitih poremećaja reproduktivnih organa. Uz to, može da utiče i na veću stopu steriliteta, nerazvijanje jajnih ćelija u jajnicima žena, što vodi ka nekom stanju snižene mogućnosti za trudnoću - objasnio je Macut.

Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić potvrdio je za naš list da kompanija "Delez" koristi papir za fiskalne račune sa bisfenolom ne hajući za zdravlje svojih radnika.

- U njihovim radnjama koriste papir za fiskalne račune koji u sebi sadrži opasno jedinjenje bisfenol, koje ima ozbiljne posledice po zdravlje! Da sve bude gore, razlika u ceni cele rolne ovog papira sa bisfenolom i one bez ove supstance iznosi svega dva do tri dinara. Uprkos profitu koji naprave i činjenici da sada i kese naplaćuju čak pet dinara, oni ne planiraju da plate dva dinara više za bezbedan papir. Tu su najugroženiji njihovi radnici na kasi, koji su konstantno u dodiru sa ovim papirom, što može trajno da im naruši zdravlje. Smatram da bi kada već ne misle o zdravlju svojih radnika i potrošača, zakon morao da ih natera da koriste papir bez bisfenola jer je to očigledno jedini način - upozorava Bumbić.

U kompaniji "Delez" povodom spornih traka nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

POČEK U "TEMPU" JE - MINUS U BANCI! Ako u 'DELEZOVIM' RADNJAMA kupujete čekovima na odloženo BUDITE SPREMNI DA - ODMAH PLATITE!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 5 godina

Zagađuju i truju ljude i životnu sredinu. Zašto takva otrovna kvita ne izdaju u Belgiji jel' gde je to zabranjeno? Treba ih naterati da zamene papirne kaleme, a ne ovako da truju i štede milione evra. Zdravlje je najskuplje i najdragocenije. Bože zdravlja Informere da istrajete na rešavanju problema i ukidanju potajne trovačke Biohazard ☣ pantljike!!!

Kostadin

pre 5 godina

Sada će se sigurno nastaviti nagradna igra UZMI RAČUN I UMRI.

Djole

pre 5 godina

Ja u njihovim radnjam ne kupujem ni hranu za mcke a kamoli sta drubo! Oni jednostavno kradu na kasi jer nikada kasirka nema sitno da Vam vrati kusur ali uredno trazi da vi date do poslednjeb dinara! Sto se mene tice mogu da zatvore sve prodavnice i idu odakle su dosli taj beda belosvetski olos

Mladen

pre 5 godina

Ako sam dobro razumeo: Drzava nas primorava da uzimamo račune? Znači da nas država primorava da se trujemo.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija