• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

01.03.2019

11:01

LETOVANJE ĆE VAM BITI SKUPLJE NEGO ŠTO OČEKUJETE! Evo šta je PRAVI RAZLOG ZA TO!

Zaštitnik potrošača

LETOVANJE ĆE VAM BITI SKUPLJE NEGO ŠTO OČEKUJETE! Evo šta je PRAVI RAZLOG ZA TO!

Podeli vest

Izabrali ste aranžman koji agencija prodaje za 1.000 evra. Ako kod sebe imate taj novac u evropskoj valuti, moraćete da iskeširate i do 4.000 dinara više
Gde je problem

U Srbiji je najveći problem što je prodaja automobila i turističkih aranžmana regulisana tako da se ističe u stranoj valuti
Zoran Nikolić, NOPS

Sajamski popusti i frst-minit aranžmani pomamili su mnoge da što pre i što jeftinije uplate letovanje za predstojeću sezonu. Cene su izražene u evrima, ali ono što morate da znate jeste da kurs po kojem vam se obračunava cena je onaj najnepovoljniji, prodajni bankarski, a uplatu za putovanje morate da obavite isključivo u dinarima. Tako da, ako ste kupovali evre i tako štedeli za putovanje, te devize prvo morate da razmenite po najnižem kupovnom kursu, a cena putovanja će vam biti obračunata po daleko nepovoljnijem.

Foto: Informer ZP

Tako, na primer, ako ste za svoju porodicu pronašli aranžman koji košta 1.000 evra, a tu sumu imate u evrima, moraćete da dodate još tri do četiri hiljade dinara, s kojima biste, na primer, mogli da platite osiguranje. Računica izgleda ovako - u menjačnici ćete za 1.000 evra dobiti oko 117.000 dinara, a agenciji ćete po bankarskom kursu morati da uplatite i do 121.000 dinara. Kolika će to cifra tačno biti, zavisi od toga sa kojom bankom agencija sarađuje i koliki kurs ta banka formira.

BRUKA! AGENCIJE DISKRIMINIŠU SAMCE I SAMOHRANE RODITELJE! Ko nema odraslog partnera za putovanje, ARANŽMAN ĆE GA KOŠTATI DVOSTRUKO VIŠE!

Nepoštena praksa

Dejan Gavrilović iz "Efektive" kaže da je ovo nepoštena praksa jer se cene aranžmana vezuju za stranu valutu. Iako se svake sezone iznova poteže ovo pitanje, ta praksa još nije prekinuta.
- Ako se uz to još i zna da banke imaju nekoliko prodajnih kurseva, jedan za menjačke poslove na blagajni, a drugi za plaćanje kredita ili turističkih aranžmana, građani su višestruko oštećeni. Oni nemaju izbora kada u agenciji plaćaju putovanje - kaže Gavrilović i dodaje da bi najbolje bilo da se primenjuje srednji kurs.
- Neka nam agencije sve iskažu u dinarima. Zašto bi izražavali u evrima kada su već ugradili svoju zaradu u cenu koju nam naplaćuju -
ističe naš sagovornik.

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača smatra da pod hitno treba da se uvede neki podzakonski akt koji će regulisati ovakav način plaćanja, jer kad se sve sabere i oduzme, najveću štetu opet pretrpe potrošači.

- Godinama se borimo sa ovim problemom, jer pred svaku sezonu imamo veliki broj nezadovoljnih klijenata koji su letovanje, kada se preračuna u dinarima, platili više nego što je u cenovniku. U Srbiji je najveći problem što je prodaja automobila i turističkih aranžmana regulisana tako da se ističe u stranoj valuti. Ali ni to ne bi bilo tako strašno da turističke agencije imaju za cilj da budu povoljne za klijente, a ne da gledaju kako će više zaraditi. Jer kada agencija naplati aranžman u dinarima i sa tom sumom novca gazda ode u menjačnicu da kupi evre, naravno da neće dobiti cenu aranžmana koju je stavio u ponudu. E upravo zbog toga oni se služe ovakvim načinom poslovanja i ogromnim kursnim razlikama po bankama koje idu i do osam dinara. Pa umesto po srednjem kursu Narodne banke, letovanje plaćate po kursu poslovne banke vaše agencije. I to po onom najvišem, prodajnom, koliki je na dan uplate - naglašava Nikolić.

OVAKO NAS PELJEŠE TURISTIČKE AGENCIJE! Cene aranžmana u evrima, a plaćamo ih u dinarima PO NAJVIŠEM BANKARSKOM KURSU!

On dodaje da se ovome mora stati na put.

- Zato apelujem da se svi ujedinimo i zaštitimo prava potrošača. Jer krajnje je neprofesionalno da se na takav način zarađuju pare od klijenata koji vam ukažu poverenje i dođu u vašu turističku agenciju. Mora da se uvede neko pravilo. Kad je već dozvoljeno isticanje cena u stranoj valuti za letovanje ili zimovanje, onda barem da se uvede pogodnost plaćanja po srednjem kursu Narodne banke - ističe naš sagovornik.


 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija