• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Paunović

27.04.2019

12:52

ZA SVE NOVOROĐENE MAME, AL' MALO SUTRA! VIP ZLOUPOTREBLJAVA RODITELJSTVO ZBOG PROFITA, mobilni operater dovodi POTROŠAČE U ZABLUDU!

Zaštitnik potrošača

ZA SVE NOVOROĐENE MAME, AL' MALO SUTRA! VIP ZLOUPOTREBLJAVA RODITELJSTVO ZBOG PROFITA, mobilni operater dovodi POTROŠAČE U ZABLUDU!

Podeli vest

Mesečne pretplate devet meseci nisu oslobođene sve mame, kao što se kaže u reklami, već samo one koje su novi klijenti ili im ističe ugovor u vreme porođaja. Ažuriranjem telefona VIP automatski, bez pitanja, instalira aplikaciju za nadzor dece, koju od 1. maja počinje da naplaćuje od 100 dinara pa naviše

PRIČA 1:

Za sve novorođene mame, al' malo sutra


Ako pste omislili da se iza kampanja kompanije VIP "Za sve novorođene mame" zaista krije briga za natalitet Srbije i pomoć svim ženama koje postaju majke u 2019. godini, ozbiljno ste se prevarili. Naizgled društveno odgovorna akcija kojom se budućim mamama pomogne tako što devet meseci neće plaćati mesečnu pretplatu, zapravo je kao i sve druge reklame -  mamac za nove klijente.  

Na kvarno

Ne treba da "na kvarno" bude emocije kod potrošača koristeći pojmove mama i beba u promotivnu svrhu, a sve kako bi zaradili što više novca. To je bedno! 
Mina Mitrović, buduća mama

Naime, u TV reklami, koja je proteklih meseci privukla dosta pažnje, oni se obraćaju novopečenim mamama i obećavaju besplatnu uslugu.   

- Za novorođene mame u 2019. godini bilo koja postpejd tarifa prvih devet meseci besplatno. Važi do 31.12.2019, uz ugovornu obavezu od 24 meseca za mame koje su to postale u 2019 - kažu u reklami.

Ipak, nije sve baš tako.

Naša čitateljka Mina Mitrović, koja će uskoro da se porodi i po drugi put postane mama, videla je reklamu za novu VIP akciju i kontaktirala ovog operatora kako bi joj objasnili na koji način može da iskoristi ovu pogodnost.

- Uskoro ću po drugi put postati mama, a kako mi je termin 24. aprila, pisala sam operaterima VIP-a da mi objasne šta je sve potrebno i na koji način mogu da iskoristim njihovu novu akciju. Nisam ni sanjala da će da me odbiju i da ne ispunjavam uslove, jer se u reklami jasno i glasno kaže da to važi za sve buduće mame - priča Mina za Zaštitnik potrošača.

OVO JE NAJPRLJAVIJI TRIK MOBILNIH OPERATERA U SRBIJI! Telefoni za 1 dinar NE POSTOJE, to je velika prevara potrošača!

Na njeno pitanje da li može da iskoristi ovu akciju kada se porodi krajem aprila, u VIP-u su imali sramno obrazloženje.

- Zdravo Mina, pre svega čestitamo na budućoj prinovi, to su zaista predivne vesti. Promociju za koju si zainteresovana je moguće iskoristiti prilikom obnove postojećeg ili zasnivanja novog ugovora. S obzirom na to da je na tvom broju preostalo još 22 meseca do isteka, ugovorna obaveza neće biti moguća tekuće godine - rekli su Mini u VIP-u.  

Foto: Informer ZP

- Osećala sam se jadno i prevareno. Ne treba tako da se igraju sa decom, niti da "na kvarno" bude emocije kod potrošača koristeći pojmove mama i beba u promotivnu svrhu, a sve kako bi zaradili što više novca. To je bedno! - kaže Mina.

Ispostavilo se, dakle, da ova promocija važi samo za one mame koje u trenutku porođaja nisu korisnice VIP-a ili im baš tada ističe ugovor. Takođe, to pravo neće dobiti ni one devojke koje se u roditeljstvo upuštaju pre punoletstva. 

PRIČA 2:

VIP dečja zona po ceni od 100 dinara


Još jedan od dokaza da VIP koristi decu i roditeljsku brigu kako bi zaradio što više novca je i to što svojim korisnicima bez pitanja i saglasnosti na mobilni telefon instalira aplikaciju "Vip dečja zona"! Najgore od svega jeste to što će ta usluga od 1. maja koštati mesečno 100 dinara za nadzor samo jednog uređaja.

Nemaju pravo!

VIP nema nikakvog prava da koristi automatsko ažuriranje uređaja i na moj telefon instalira bilo kakvu aplikaciju bez moje dozvole
Dragan Janković

Naš čitalac Dragan Janković neprijatno je iznenađen kada je nakon ažuriranja telefona u listi svojih aplikacija zatekao "Vip dečju zonu", koju nije instalirao. Iznenađenje je bilo još veće i grđe kada je shvatio da je to umesto njega učinio VIP i da će uskoro početi da mu naplaćuju uslugu koju nije ni želeo.

- VIP je sa poslednjim ažuriranjem mobilnih uređaja svojim korisnicima automatski na telefone ubacio aplikaciju "Vip dečja zona". Ova aplikacija za sada je besplatna, ali već od 1. maja će početi da je naplaćuju 100 dinara svakog meseca za nadzor jednog uređaja. Bezobrazluk je što nas niko ne pita da li želimo ili ne tu aplikaciju i ako uđeš na nju i registruješ se, počeće da ti stižu uvećani računi. Ja to nisam tražio, niti mi treba, jer nemam dece - besan je Dragan.

Foto: Informer ZP

VIP OSIGURANJE JE ŽESTOKO DRANJE! Primamljiva ponuda mobilnog operatera i osiguravajuće kuće JE OZBILJNA NAVLAKUŠA!

On dodaje da je najgore od svega što VIP ne traži nikakvu dozvolu od svojih korisnika kada im instalira ovu aplikaciju.

- Smatram da VIP apsolutno nema nikakvog prava da koristi automatsko ažuriranje uređaja i na moj telefon instalira bilo kakvu aplikaciju, čak ni sa mojom dozvolom, a kamoli da me uopšte ne obavesti o tome. Pogotovu ne kada su u pitanju aplikacije koje se plaćaju. Mnogi od korisnika VIP-a kad vide ovu aplikaciju u listi pomisliće da im je stvarno potrebna i da će njihovo dete biti bezbednije ukoliko je imaju. To je bezobrazluk, koriste decu da bi što više zaradili, sramota! Nemam ništa protiv ove aplikacije, ali ovo nije način za brzu i nepoštenu zaradu - ističe Dragan.

REČ STRUČNJAKA

Roditelji i trudnice žrtve prevarnog marketinga

 

Foto: Informer ZP

Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić ističe da je VIP doveo trudnice u zabludu, dok je instaliranjem "Vip dečje zone" prekršio čak dva zakona.

Bukvalno su diskriminisali sve svoje korisnice koje su obnovile ugovor pre porođaja
Nenad Bumbić, Zaštita potrošača

- Na reklami koja se vrti na TV-u kažu da akcija važi za sve žene koje postanu mame u 2019. godini. Greška VIP-a je što nigde u reklami nije spomenuo da to ne važi za sve mame, zato je ovo prevara u oglašavanju i dovođenje trudnica u zabludu. Oni im obećavaju nešto što ne mogu da ispune. Sa druge strane, bukvalno su diskriminisali sve svoje korisnice koje su obnovile ugovor pre porođaja - kaže Bumbić.

Naš sagovornik objašnjava da je drugi slučaj još skandalozniji i da su instaliranjem svoje aplikacije prekršili prava klijenata.

Ako se u reklami nigde ne pominje da nisu sve trudnice uključene, onda je "VIP" doveo korisnike u zabludu
Saša Borojević, marketinški stručnjak

- Ukoliko VIP zaista instalira aplikacije bez dozvole svojih korisnika na njihove telefone, to je skandal! Oni su prekršili čak dva zakona - Zakon o trgovini, kao i Zakon o zaštiti potrošača. Za svako instaliranje moraju da pitaju svoje korisnike da li žele ili ne žele takvu aplikaciju na svom telefonu, bilo da se ona plaća ili ne. Tek kada dobiju pristanak, oni mogu da instaliraju aplikaciju. Da ne spominjemo koliko je gore kada se takva usluga dodatno naplaćuje - naglašava Bumbić.

Marketinški stručnjak Saša Borojević ističe da je ideja "VIP-a" preuzimanje korisnika drugih mobilnih operatera, a ne da daju popust postojećim.

- Ako se u reklami nigde ne pominje da nisu sve trudnice uključene u ovu akciju, onda je "VIP" doveo sve svoje korisnike u zabludu. Lošim reklamiranjem počinio je obmanu u oglašavanju. Njihov odgovor ovoj trudnici samo pokazuje da je njihov plan kada su pokrenuli ovu akciju bio da preuzmu korisnike drugih mobilnih operatera, a ne da daju popust postojećim korisnicima. Na ovaj način su njihovi potrošači diskriminisani i oštećeni - kaže Borojević.  

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Maki

pre 4 godine

Ta reklama je toliko odvratna da nemam reci. Nisam mama i svaki put kad se emituje me presece i izaziva neki neprijatan osecaj.

Rada

pre 4 godine

Ko je, zaboga, mogao da se upeca na kretensku reklamu "rodila se mama"...-majka se postaje a bebe se rađaju. To je koještarija i u skladu s tim je i ispunjenje reklame-lagarija.

Pera

pre 4 godine

Rekto se ne slazem sa Vasim pisanjem, ali ovog puta, moram reci da mi nije jasno gde je problem sa Minom. (Uz sve cestitke za buduce majcinstvo). No ako Mina ima vec ugovor koji traje jos 22 meseca, nemoze da samo tako prekine taj ugovor radi neke promocije! Valjda treba da se postuju rokovi. Predpostavljam da kada bi se platile sve rate (kao kredit) onda bi mogla Mina da uzme nov ugovor i tako dobije tu promociju.

slađa

pre 4 godine

Neverovatno. Dobro je što se povodom svega oglasilo udruženje Zaštitnik potrošača. VIP treba da pojasni čitavu situaciju, mada je u principu sve jasno. Ružno je što su za reklamu iskorištene mame i bebe, a ponuda ne važi za sve.

Rade

pre 4 godine

Ne znam kuda u svetu postoji, novorođena mama ? ? ? ? ? I šta je to ustvari ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

vojislav stoiljković

pre 4 godine

Nisu jedini. I Đak je imao sličnu reklamu, rekli su u reklami popust za sve modele ali kad dođeš u radnju kažu samo na određene artikle. Posao za inspektore. Ovo su prevare koje treba oštro kažnjavati.

Djordje

pre 4 godine

velika diskriminacija muske populacije. Sta je sa rodnom ravnopravnoscu? Popust mora da vazi i za novorodjene tate

predde

pre 4 godine

Boze mili! Pa gde je tu prevara ako nesto dobijes djabe a ne moras da uzmes?! Ovo prelazi sve granice normalnog razuma koliko je narod razmazen i nezasit!

DJOLE

pre 4 godine

TO SU NAJVECI PREVARANTI U SRBIJI. NE TREBA KOD NJIH ULAZITI U RADNJE. NARAVNO NISU RADNICI U PITANJU. VEC VLASNICI. DJUBRAD.

brankica29

pre 4 godine

Bilo bi divno kada bi se i drugi operateri setili i na ovaj nacin castili mame. Jasno je da se promocija odnosi na nove ugovore ali prethodno zakljucen ne iskljucuje drugi novi ugovor. Dobija se i nov uredjaj sto za 9 meseci moze da bude poklon od oko 40000.00 dinara. Po meni je ova akcija Vip kompanije sasvim uredu i plemenita. Ja sam baka i nazalost ne ocekujem novo unuce, ali bih bila zahvalna da sam na mestu mama koje sklapaju novi ugovor i dobiju ovakvu ponudu. Mi smo pretplatnici vec punih 7 godina, svi clanovi domacinstva, obnavljali smo ugovore i po tri puta i nikada ama bas nikada nismo imali problema, niti sa uslugom niti sa racunom. Vodili smo racuna sta koristimo i koliko se zaduzujemo, blokirali VAS usluge, blokirali pozive ka inostranstvu, roming usluge, i do sada hvala bogu nikada nismo imali problema. Bili smo skromni uzimali male tarife i jeftine uredjaje. Kada je sklopljen ugovor sa mts/om za box paket receno je da imamo prava i na uredjaj a potom kada je ugovor sklopljen receno je da moramo da sacekamo da prodje promotivni period pa potom 3 placena racuna pa tek onda uredjaj. CISTA PREVARA. Trazili smo i u mts/u sve napred navedene zastite i postavljanje limita potrosnje na 1000.00 dinara. VODITE RACUNA I NECETE BITI PREVARENI.

Izbori 2024

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija