• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević - K. Paunović

14.05.2019

09:18

(FOTO) POKVARENA HRANA U PRODAJI! Pozelenele "poli" viršle, A U VAŽEĆEM ROKU TRAJANJA!

Zaštitnik potrošača

(FOTO) POKVARENA HRANA U PRODAJI! Pozelenele "poli" viršle, A U VAŽEĆEM ROKU TRAJANJA!

Podeli vest

Proizvod "Perutnine Ptuj" bio je vidno pokvaren iako je datum na njima bio ispravan. Viršle su po sebi imale čitav spektar boja - zelenu, žutu, crvenu

Kada kupujete proizvode "Perutnine Ptuj", dobro otvorite oči, jer iako su u roku trajanja, mogu biti pokvareni i opasni po zdravlje ljudi, otkriva Zaštitnik potrošača!

Pažljivo

Gledajte dobro prilikom kupovine, meni je promaklo. Dete mi je ostalo bez doručka, na svu sreću
Boba Ilić, kupac

Jedan od takvih primera bile su i viršle "poli" ovog proizvođača, koje su i pored uredne deklaracije i validnog datuma upotrebe, hermetički zapakovane, verovali ili ne, bile žuto-zelene, lepljive i ljigave, što je jasno ukazalo da je do propusta došlo prilikom proizvodnje ove mesne prerađevine.

Beograđanin Boba Ilić, koji je kupio "problematične" viršle, svoje nimalo prijatno iskustvo podelio je na Fejsbuk stranici Centra potrošača Srbije, nakon čega je usledila lavina revoltiranih potrošača, koji su apelovali da viršle treba izbaciti iz ishrane. On je bio šokiran kada je video šta je kupio i napominje da su bile toliko pokvarene da su bile zelene i žute boje.

GOLIŠAVE VIRŠLE PUNE HEMIJE! A Neoplanta ih kroz plaćene tekstove PREPORUČUJE DECI!

- Radi se o viršlama "poli" proizvođača "Perutnina Ptuj", i to sa važećim rokom trajanja, koje sam kupio 1. maja. Ubacio sam ih u korpu i zaista nisam obraćao pažnju da tako nešto može da se desi. Ne bih odmah kritikovao proizvođača, postoji i mogućnost neadekvatnog skladištenja, ali bile su upakovane i obojene bojama od žute do zelene. Zato gledajte dobro prilikom kupovine, meni je promaklo. Dete mi je ostalo bez doručka, na svu sreću! - poručio je Ilić.

Foto: Informer ZP

Viršle pune aditiva koji izazivaju rak

Nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić ističe za Zaštitnik potrošača da su viršle kancerogenog sastava i veoma štetne, naročito ako se koriste svakodnevno. Prema njenim rečima, one bi trebalo potpuno da se izbace iz upotrebe, naročito kod najmlađih.
- Umesto veštačke i instant hrane, potrošači moraju da biraju zdrave proizvode. Ako niko ne pročita njihov sastav, gde se jasno vidi da ovakvi proizvodi sadrže štetne sastojke sa oznakom E i na taj način rizikuju da dođu do ozbiljnih zdravstvenih tegoba poput trovanja, alergija, ali i teškog zapaljenja debelog creva, zatvora, upale crevne sluzokože, ali i raka debelog creva - naglašava Srejićeva.

Zbog toga domaći stručnjači upozoravaju potrošače da pažljivo čitaju deklaracije i da obrate pažnju na pakovanje i sam proizvod koji je upakovan. Jer, cena i važeći rok upotrebe ne moraju biti merilo da je nešto dobro i kvalitetno. Prema njihovim rečima, ovakve namirnice mogu samo ugroziti zdravlje potrošača, naročito ako se jedu svakodnevno i ako nam promakne njihov loš kvalitet. Da stvar bude gora, ukoliko bi se pojeo ovako pokvaren proizvod poput ovih "poli" viršli, trovanje, dijareja i teži oblici stomačnih tegoba bili bi neizbežni.

Nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić ističe da promena boje viršle jasno pokazuje da je namirnica pokvarena i nije za upotrebu, iako rok trajanja nije istekao.

- Ukoliko primetite da je viršla promenila boju, ni slučajno nemojte da je pojedete jer može doći do trovanja! Promena boje pokazuje da ona nije bakteriološki ispravna, odnosno da je pokvarena. Postoje dve mogućnosti kako je došlo do toga da se viršle pokvare iako im nije prošao rok trajanja. Prva je da je došlo do greške u procesu proizvodnje, a druga da nije ispoštovan temperaturni režim tokom transporta od proizvođača do prodavnice jer viršle moraju da se prevoze u hladnjačama i čuvaju u frižiderima - kaže Srejićeva.

SRBIJA JE DEPONIJA HRANE ZA EVROPU! Prodaju nam viršle sa mesom KOJE NE DAJU NI PSIMA!

Naša sagovornica napominje da ukoliko pojedemo pokvarenu viršlu, gotovo sigurno će doći do trovanja i zdravstvenih tegoba.

- Nikada ne treba jesti meso za koje nismo sigurni da li je i dalje dobro jer može doći do povraćanja, dijareje i trovanja. Posebno burno na ovakve stvari reaguju stariji ljudi, trudnice i naravno deca jer je njihov imunitet oslabljen, a posebno zabrinjava činjenica da su kod njih i omiljene - objašnjava Srejićeva i dodaje:

Obratite pažnju

Nikada ne treba jesti meso za koje nismo sigurni da li je i dalje dobro jer može doći do povraćanja, dijareje i trovanja
Jovana Srejić, nutricionista

- Što se tiče samih viršli, one u sebi nemaju ništa hranljivo niti zdravo. Iako nijedan ovaj sastojak koji se nalazi u ovim proizvodima nije zvanično zabranjen, svakako su veoma štetne i mi stručnjaci namirnice takvog sastava ne preporučujemo u svakodnevnoj ishrani, naročito ne kod najmlađih. One su pune aditiva, konzervansa, iznutrica, veštačkih boja, soli, kancerogenih emulgatora - napominje naša sagovornica.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) ističu da se zbog količine otpadaka koji se stavljaju u mesne prerađevine ti proizvodi pod hitno moraju deklarisati kao opasni po život, naročito nakon ovakvog izgleda kada su u roku trajanja.

- Ovo je velika greška proizvođača jer je očigledno napravljen propust prilikom pakovanja ili same proizvodnje, s obzirom na to da je namirnica bila u važećem roku trajanja. Promenjen izgled namirnice jasno govori da je pokvarena i bajata. Međutim, odgovornost ima i sam prodavac koji je dozvolio da se ovakav proizvod nađe na rafu i bude dostupan potrošačima. Zato inspekcijski nadzor mora biti mnogo jači, a osim proizvodnje, inspektori moraju mnogo rigoroznije da kontrolišu i markete i sankcionišu odgovorne - poručuju u NOPS-u.


Šta sve sadrže viršle

Foto: Informer ZP

Osnovni sastojci: meso, masno tkivo, voda, vezivno tkivo, kuhinjska so, biljna vlakna, ekstrakti začina
Aditivi (pošto se smeša sastoji od vode i mesa/masnog tkiva, za stabilizaciju je potreban emulgator, praktično on služi da masa bude homogena):
* E450, E452
Emulgujuća so. Uloga ovih aditiva je upravo u stabilizaciji smeše voda/masna faza.
* E417, E412, E415, E466
Kao što i sama reč kaže, zgušnjivač služi da napravi gušćom masu viršle. E417 je tara guma, E412 je guar guma, E415 ksantan guma i E466 modifikovana celuloza.
* E262, E315 
Antioksidansi služe da spreče oksidaciju i da održe oksidacionu stabilnost emulzije. E262 je kalijum-hidrogen-dijacetat, E315 je eritrobinska kiselina, dok su E300 poznati vitamin C, E325 je Na-laktat, E316 Na-eritrobinat i E330 poznata limunska kiselina.
* E621
Pojačivač arome. Ima ulogu da se formira jači osećaj ukusa na jeziku
* E250
* Natrijum-nitrit, poznati konzervans za proizvode od mesa
* E120
Karmininska kiselina, koja daje dodatnu boju proizvodu

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sara

pre 4 godine

U MAXIJU pre par dana kupila sam pečenicu na merenje, sledećeg dana je pozelenela!!!!! Nema deklaraciju da se proveri, a radnice ako im zatražiš namgođe se i ne daju. Jedemo opasnu hranu, puna aditiva i emulgatora!!!!. Veterinarska inspekcija ne znam zašto i postoji, ako ne ume da zaštiti potrošače. Opasnosti vrebaju iz pijačnih tezgi i radnjama.

Ralle

pre 4 godine

Ovo najverovatnije nema veze sa Perutninom, nego sa trgovcem koji je prodao. Dzaba sve, ako trgovac ne skladisti robu kako je propisano, verovatno je provelo dosta vremena negde gde je bilo veoma toplo. Ja sam tako odma posle nove godine kupio jogurt u Idei koji je bio pokvaren a imao jos 15ak dana roka. Zato sto su strucnjaci iskljucili frizidere da ustede struju za vreme NG praznika.

Sima

pre 4 godine

U ovom trenutku najproblematicnije meso i mesne preradjevine prodaje Maxi i cesto cujem kako kupci komentarisu da su u pitanju lesevi i crkotine,s obzirom nasta to lici. Mleveno meso koje se kod njih donosi u vrecama za djubre je crno,doslovno crno ,piletina smrdi,kobacice su pune neke vode i masti a suhomesnati proizvodi takodje puni vode. Za povrce koje se ovih dana tamo pojavljuje mislim da nije namenjeno za ljdusku upotrebu. Idite i pogledajte,Plus osoblje ili bolje reci roblje koje tamo radi ,daje otkaze svakodnevno i odlazi glavom bez obzira. Sumnjam da su pravi vlasnici stranci,jer oni ovako nesto u ovoj meri ne bi radili.

Zuki

pre 4 godine

HAhahahhahaha, koliko ste jadni. Plaćen članak od strane konkurencije. I da se desi tako nešto, gde Vam je treća najočiglednija opcija, da prodavac nije adekvatno skladištio proizvod. Znate li koliko njih ne drži ispravne frižidere??? Ja sam kupio pavlaku od našeg najvećeg proizvođača koja je bila u roku ali zelena odozgo, buđ... i šta treba da kažem, kriv proizvođač??? Ko zna ko je u lancu zakazao, najverovatnije prodavac. Njemu sam i skenuo pažnju drugi dan, samo da obrati pažnju, ne zlonamerno, pošto niko normalan mi to ne bi prodao namerno.

Niki

pre 4 godine

Ove virsle su u subotu u Maxiju poklanjane ako neko kupi nesto od poli proizvoda .

Voja

pre 4 godine

Hoce li neko pametan da objasni kako moze na proizvodu da stoji deklaracija "Opasno po život",a on i dalje da se prodaje ? Jesmo li totalno poludeli ?

Goca

pre 4 godine

Maliciozna primedba da je greska u proizvodnji Jer bi bila pokvarena citava serija Pre ce biti greska u skladistenju Vidjala sam u marketima Uzme neko proizvod Odustane Spusti bilo gde.prodavci ga posle x vremena nadju i vrate u friz.npr

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija