• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

13.07.2019

09:25

DERU NAM KOŽU S LEĐA! Milošu zbog rominga preselo letovanje: Ni minut razgovora, A RAČUN ČAK 100 EVRA!

Zaštitnik potrošača

DERU NAM KOŽU S LEĐA! Milošu zbog rominga preselo letovanje: Ni minut razgovora, A RAČUN ČAK 100 EVRA!

Podeli vest

Tri vrste aplikacija su najčešći uzrok velikih računa u romingu. To su vremenska prognoza, navigacija i sinhronizacija imejl naloga

Automatskim ažuriranjem programa na mobilnim telefonima u romingu i bez znanja korisnika račun može dostići astronomske iznose. Pažljivo proveriti šta je uključeno na telefonima pre odlaska u inostranstvo, savetuju operatori. Gorko podsećanje na letovanje imao je i Miloš Cvjetičanin, kada mu je stigao račun za usluge u romingu sa iznosom od preko 18.000 dinara, prenosi Potrošački savetnik. Ono što ovaj slučaj čini specifičnim jeste to što je bezmalo čitav iznos posledica automatskog ažuriranja softvera njegovog smart telefona.

Saveti korisnicima:


* isključiti internet
* isključiti ažuriranje softvera
* uzeti povoljan roming dodatak kod operatera
* koristiti vaj-faj

Miloša je ta usluga, za koju tvrdi da je nije svojevoljno koristio, koštala celih 10.360 dinara bez poreza. Kad se na to doda PDV, ceh za navedena četiri dana rominga u Grčkoj iznosi čak 12.224,8 dinara.

- Posle sedam-osam dana na moru dobio sam upozorenje od operatera da mi je račun došao na 8.000 dinara. Bio sa šokiran i zbog toga sam otišao na oflajn mod, a telefon sam nastavio da koristim isključivo za fotografisanje i programe koji postoje na telefonu - izjavio je Cvjetičanin.

Inače, kada je aktivan profil van mreže, nije moguće upućivati ili primati pozive, niti koristiti druge funkcije koje zahtevaju mrežno pokrivanje. Miloš Cvjetičanin tvrdi da, u njegovom slučaju, oflajn mod, tj. profil, nije funkcionisao u skladu sa uputstvom koje je dobio uz telefon.

SMS 4 DINARA, POZIV 11! POGLEDAJTE detaljan cenovnik ROMINGA! Internet NIKAD JEFTINIJI!

Stručnjaci upozoravaju da korisnici tzv. pametnih mobilnih telefona moraju dobro da se raspitaju i provere koje se aplikacije na njihovim telefonima samostalno ažuriraju, što uzrokuje protok podataka.

Kako navode, tri vrste aplikacija su najčešći uzrok velikih računa u romingu. Među aplikacijama koje najčešće prave ove slučajne internet sesije jeste ažuriranje vremenske prognoze. Zatim, korisnici često instaliraju aplikacije za satelitsku navigaciju na telefonu, uz uključenu opciju Assisted-GPS. To znači da telefon, dok ne uspostavi vezu sa satelitom, povlači podatke sa obližnjih baznih stanica da bi se ubrzalo lociranje korisnika. Treća stvar jeste sinhronizacija imejl naloga.

- Korisnici primaju mejlove i dok su na putu i ažuriraju se aplikacije koje korisnik ima na telefonu. One se bez znanja samog korisnika povezuju na server sa koga su preuzete i proveravaju da li postoje nove verzije softvera za njih i preuzimaju ih - objašnjavaju stručnjaci.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pera

pre 4 godine

iskljucivo njegova krivica, ako ne zna da koristi telefon niko mu drugi nije kriv.

SS

pre 4 godine

Pa mi smo tu kunići za deranje kože po svim pitanjima,momak kako ti nije jasno,država derikoža.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija