• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

08.01.2020

16:40

POHLEPNI BANKARI NEZAKONITO NAPLATILI 135 MILIONA EVRA: Oštećeni mogu da ih tuže, EVO KO MOŽE I KOLIKO TO KOŠTA!

Zaštitnik potrošača

POHLEPNI BANKARI NEZAKONITO NAPLATILI 135 MILIONA EVRA: Oštećeni mogu da ih tuže, EVO KO MOŽE I KOLIKO TO KOŠTA!

Podeli vest

Reč je o premiji osiguranja koja štiti banku od rizika naplate, a trošak su snosili oni koji su uzimali kredit iako to osiguranje njima ništa ne znači. Do sada su donete tri pravosnažne presude

Tri pravosnažne presude donete su do sada u korist korisnika stambenih kredita koje je banka uslovila da pozajmicu za kupovinu nekretnine osiguraju kod Nacionalne korporacije za osiguranje (NKOSK).

 

 

Naplaćivanje provizije na ime premije osiguranja suprotno je zakonskoj regulativi ugovora o kreditu
Dejan Gavrilović, "Efektiva"

Prema sudskim odlukama, ovaj trošak nije smeo da padne na teret klijenata, jer se plaćanjem te premije banke obezbeđuju ukoliko dođe do poteškoća u naplati. Klijent, osim dodatnog troška, ne dobija ništa.

Da nije reč o zanemarljivom trošku, svedoči podatak koji je iznelo udruženje korisnika bankarskih usluga "Efektiva" da je u Srbiji oko 90.000 stambenih kredita osigurano kod NKOSK-a. U "Efektivi" kažu da, ako se uzme da je prosek plaćene premije oko 1.500 evra po kreditu, dolazi se do cifre od oko 135 miliona evra nezakonito naplaćenog novca od građana Srbije.

 

 

Ozbiljne sume

- Reč je iznosima od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra po kreditu, jer se naknada kreće do 1,5 do 4,2 odsto odobrene sume. Ako je građanin uzeo kredit od 100.000 evra, za ovu naknadu je platio minimalno 1.500 evra, a maksimalno 4.200 evra, u zavisnosti od vrste obezbeđenja kredita - kaže Dejan Gavrilović iz "Efektive" i dodaje:

- Ni u jednom slučaju klijentu banke nisu pisanim putem ili usmeno predočeni elementi ugovora o osiguranju između banke i NKOSK-a i on ne ostvaruje apsolutno nikakvu korist od osiguranja banke kod nacionalne korporacije, a snosi trošak plaćanja premije.

 

 

Ko može da tuži?
 

* Svi korisnici stambenih kredita, bez obzira na to da li je kredit u evrima, francima ili dinarima
* Bez obzira na to da li je kredit zatvoren ili je aktivan, može se tužiti
Osim ove, može se tužiti i za druge provizije: praćenje kredita, prevremena otplata, aneksiranje
Nema zastare za tužbu! Mogu da tuže i oni koji su kredit otplatili i pre više od 10 godina
Istom tužbom mogu da se objedine troškovi obrade kredita i osiguranje kod NKOSK-a

 

Troškovi sudskog procesa:
 

Sudska taksa (taksa na tužbu), zavisi od visine tužbenog zahteva
Za iznose do 100.000 dinara, taksa je od 2.000 do 6.000 dinara
Za iznose preko 100.000 dinara, taksa je od 12.000 do 18.000 dinara
U istoj visini se na kraju postupka plaća taksa na presudu
Ako se spor uspešno okonča, obe takse se refundiraju korisniku kredita

Prema Zakonu o obligacionim odnosima, jasno je propisano da banka može prihodovati samo i isključivo kroz obračunavanje i naplaćivanje kamate. Naplaćivanje provizije na ime premije osiguranja suprotno je zakonskoj regulativi ugovora o kreditu.
 

Tri presude

Prvu pravosnažnu presudu u korist klijenta po pitanju plaćanja osiguranja doneo je početkom prošle godine Viši sud u Beogradu, po kojoj banka mora da isplati klijentu oko 80.000 dinara od plaćene premije osiguranja kod NKOSK-a, kao i 40.000 dinara od naplaćenih troškova obrade kredita, kao i zateznu kamatu, koja otprilike iznosi još toliko.

Krajem oktobra 2019. godine isto je postupio i Apelacioni sud u Novom Sadu, gde je doneta presuda da banka klijentu mora da isplati 160.500 dinara zbog nezakonito naplaćene premije, a uz to i pripadajuće sudske troškove i zateznu kamatu.

Najnoviji slučaj datira iz novembra 2019. godine, kada je Apelacioni sud u Beogradu izrekao presudu prema kojoj banka klijentu duguje ukupno 763.022 dinara (troškovi obrade, premija osiguranja i zatezne kamate).
 

NKOSK prihvata 75 odsto štete
 

NKOSK jeste osiguranje, ali se radi o državnoj instituciji. Osnovana je 2004. godine, a koncept je baziran na kanadskom modelu.

 

 

Sistem se sastoji u tome da, kada je stambeni kredit osiguran kod njih, NKOSK preuzima deo rizika nenaplativosti tog kredita.

To u praksi znači da 75 odsto neto gubitka banke po osnovu nenaplaćenog kredita snosi korporacija. Preuzimanjem dela rizika, Nacionalna korporacija snižava ukupan rizik banke, što utiče na smanjenje kamatne stope koju banka naplaćuje klijentu.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Darko

pre 4 godine

Ako je tacno da su te provizije protivzakonite, zasto drzava ne.zastiti svoje gradjane I ne nalozi bankama da isplate oteto? A sa druge strane zasto dozvoljava bankama da I dalje naplacuju provizije za obradu kredita I slicne stvari?

MilosObilic1389

pre 4 godine

Зашто не поступак "ПО СЛУЖБЕНОЈ ДУЖНОСТИ", већ само по приватној тужби...? Није у реду... То је врста криминалитета и требало би државни ТУЖИЛАЦ да реагује...!! ( Ако га уопште имамо?)

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija