• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

28.01.2020

15:04

OVAKO SBB TELEFONIJA PLJAČKA POTROŠAČE: Minut sa Banjalukom 26, a sa Australijom 6 dinara, CENOVNIK JE VAN SVAKE PAMETI?!

Zaštitnik potrošača

OVAKO SBB TELEFONIJA PLJAČKA POTROŠAČE: Minut sa Banjalukom 26, a sa Australijom 6 dinara, CENOVNIK JE VAN SVAKE PAMETI?!

Podeli vest

Operater je tako podelio zone da je mnogo jeftinije ako zovete nekog udaljenog desetinama hiljada kilometara nego da je u bilo kojoj zemlji u okruženju

Ukoliko ste mislili da je telefonski razgovor sa zemljama iz regiona jeftiniji nego da pričate sa Afrikom, Maldivima, Kinom ili Kubom, a uz to ste i korisnik SBB telefonije, grdno ste se prevarili!

Nadležni ovakav cenovnik moraju da ispitaju, jer zaštita potrošača mora biti na prvom mestu - NOPS

Verovali ili ne, ova kompanija je cenovnik podelila na šest, najblaže rečeno, čudnih tarifnih grupa. Tako, na primer, ukoliko zovete Guam, Kostariku ili Finsku razgovor ćete platiti šest dinara po minutu.

Ukoliko zovete Alžir, Angolu ili recimo Ukrajinu, minut razgovora košta 16 dinara. Međutim, ukoliko se odlučite da preko fiksnog telefona pozovete neku zemlju iz regiona, poput Bosne i Hercegovine (uključujući i Republiku Srpsku), Makedonije, Hrvatske, e taj razgovor će vas koštati čak 26 dinara za svaki započeti minut! Uz to, u ovom slučaju nemate pravo da koristite ni besplatne minute koje dobijate u paketu.

 

 

Na ovakvu šokantnu podelu zona, ali i samih cena razgovora, na društvenoj mreži Tviter ukazao je korisnik pod imenom "Džigi bau".

RAZDALJINE

Beograd - Melburn 15.405 kilometara

Beograd - Banjaluka 332 kilometra

- Srbija zemlja čuda! U SBB telefoniji imate 200 minuta besplatno, a posle šest dinara po minuti, ka zemljama zone 1 - Novi Zeland, Bahaami, Bruneji, Gvadalupe, Kolumbija, Malezija, Mongolija...

Ali ako zovete Republiku Srpsku, nema besplatnih minuta, pa plaćate 26 dinara po minutu, jer je to, pazi sad, zona ne jedan, ne ni dva, nego tri??! - požalio se ovaj korisnik na na Tviteru.

Što dalje, to jeftinije

Domaći stručnjaci za Zaštitnik potrošača ističu da ova kompanija formalno ima pravo da na ovakav način formira cene, jer očigledno ima veće prihode, ali da je njihov cenovnik ekonomski neopravdan i nelogičan.

 

 

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević napominje da je SBB-u ovde jedini cilj da ostvari što više prihoda, ne mareći puno za potrošače i pravilno poslovanje.

- Da se razumemo, formiranje cena je slobodno i ovaj operater u tom pravnom smislu ne krši zakon. Kompanije to formiraju na osnovu prihoda i rezultata i, nažalost, niko im ništa ne može. Jasno je da su ove podele zona prema cenovniku i zemljama veoma nelogične i nerazumne, čak se ni ekonomski nikako ne uklapaju.

 

 

Kosovo odvojeno u zoni?

Osim što tarifiraju zemlje po slobodnom izboru i papreno naplaćuju pozive sa zemljama iz regiona, da stvar bude još gora, SBB kompanija u zoni tri izdvaja i Kosovo, kao roming zonu i odvojenu geografsku oblast?!

Prema tom tarifniku, ukoliko iz Srbije pozovete nekog na Kosovu, minut razgovora ćete platiti 26 dinara po minutu, što je skuplje nego da ste nekog zvali na Bahamima, u Australiji ili recimo Angoli.

A još skuplje će ispasti ukoliko zovete mobilnu mrežu iz Srbije, jer će vas tada razgovor koštati čak 56 dinara po minuti, što vam je isto kao da ste zvali Litvaniju ili Moldaviju.

Stoga je očigledan cilj kompanije da preko potrošača zaradi što više, jer oni idu na to da će korisnici češće zvati Makedoniju ili Bosnu i Hercegovinu od Angole, Kube, Bahama ili Rusije. I tu je ključ ove nepoštene poslovne prakse - napominje Bogosavljević i dodaje:

- Najveći problem je što vas na ove zone i cene niko ne uputi, već se podrazumeva da ćete guglati ili sami se informisati. I onda rizikujete da vam stigne račun od nekoliko hiljada dinara, a uzdali ste se u besplatne minute i popuste.

Zato smatram da svaki potrošač mora i usmeno i pismeno da dobije svaku informaciju prilikom sklapanja ugovora kako ne bi došao u situaciju da bude obmanut - savetuje naš sagovornik.

Šteta za potrošače

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) napominju da je ovo primer obmane potrošača i loša poslovna praksa.

 

 

- SBB je nepošten prema svojim klijentima i ide na kartu manipulacije. Svako normalan će pomisliti da je jeftinije da zove Hrvatsku, Makedoniju ili BiH, jer su bliže, nego da telefonira nekome u Ukrajini, Rusiji, Somaliji.

Zaista jedna nepoštena poslovna praksa i neopravdane cene razgovora. Valjda su kompanije tu da svojim potrošačima pruže što bolje i povoljnije uslove! Iako imaju pravo da slobodno formiranju cene, nadležni ovakav cenovnik moraju da ispitaju, jer zaštita potrošača mora biti na prvom mestu - napominju u NOPS-u.

 

 

Kontaktirali smo i kompaniju SBB kako bi nam objasnili osnovu za podelu tarifnih zona i formiranje cena, međutim od ovog operatera nismo dobili nikakav odgovor.
 


ZONA 1

Cena razgovora 6 dinara/minut

Andora, Argentina, Australija, Bahami, Belgija, Bermuda, Brazil, Bruneji, Češka, Čile, Danska, Devičanska Ostrva, Dominikanska Republika, Estonija, Finska, Francuska, Gibraltar, Grčka, Guam, Gvadalupe, Holandija (bez Antila), Hongkong, Indija, Irska, Island, Italija, Izrael, Japan, Južna Koreja, Južnoafrička Republika, Kanada, Kina...


ZONA 2

Cena razgovora 16 dinara/minut

Alžir, Angola, Angvila, Antigva, Aruba, Bangladeš, Barbados, Bocvana, Bugarska, Britanska Devičanska Ostrva, Crna Gora, Dominika, Egipat, Farska Ostrva, Filipini, Francuska Gvajana, Gvatemala, Holandski Antili, Indonezija, Irak, Iran, Jamajka, Jemen, Jermenija, Jordan, Kajmanska Ostrva, Kambodža, Katar, Kazahstan, Kenija...

 

 

ZONA 3

Cena razgovora 26 dinara/minut

Albanija, Austrija, Bahrein, Bolivija, Bosna i Hercegovina, Butan, Honduras, Hrvatska, KOSOVO geografska oblast (PTK), Makedonija, Palestina, Gruzija, Letonija, Litvanija

ZONA 4

Cena razgovora 36 dinara/minut

Avganistan, Azerbejdžan, Belize, Belorusija, Benin, Burkina Faso, Burundi, Čad, Džibuti, Ekvador, Ekvatorijalna Gvineja, El Salvador, Eritreja, Etiopija, Fidži, Francuska Polinezija, Gabon, Gambija, Gana, Grenada, Gvajana, Haiti, Kamerun, Kejp Verde, Kongo, Lesoto, Liberija, Libija, Madagaskar, Majote, Mali, Maršalska Ostrva, Mauritanija...

 

 


ZONA 5

Cena razgovora 56 dinara/minut

Grenland, Moldavija, Malavi, Somalija, Vanuatu

ZONA 6

Cena razgovora 96 dinara/minut

Alžir, Centralnoafrička Republika, Foklandska Ostrva, Gvineja, Gvineja Bisao, Istočni Timor, Kiribati, Komoros, Kuba, Kuk Ostrva, Maldivi, Nijue, Papua Nova Gvineja, Samoa, Švajcarska (samo mobilne mreže), Sao Tome i Principe, Sejšeli, Severna Koreja, Sijera Leone, Solomonska Ostrva, Sveta Helena, Tokelau, Tunis, Valis i Futuna.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija