• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.02.2020

17:10

LAKŠE DO DOKUMENATA IZ 15 DRŽAVNIH REGISTARA: Novi Portal eUprava dostupan građanima Srbije, EVO ŠTA DONOSI!

Zaštitnik potrošača

LAKŠE DO DOKUMENATA IZ 15 DRŽAVNIH REGISTARA: Novi Portal eUprava dostupan građanima Srbije, EVO ŠTA DONOSI!

Podeli vest

Nakon skoro 11 godina gradanima Srbije dostupan je novi Portal eUprava

Portal ima novi dizajn i funkcionalnosti, njegov sadržaj je prilagoden mobilnim i tablet uređajima, a nalazi se na adresi euprava.gov.rs.

- Prvi put u Srbiji u sistemu elektronske uprave je uvedena elektronska identifikacija uz korišćenje mobilnog telefona tj. dvofaktorska autentikacija koja će omogućiti da u narednom periodu sve usluge elektronske uprave budu dostupne na mobilnom telefonu - izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

 

 


Deo novog sistema je, navodi se u saopštenju, i nacionalni Portal za elektronsku identifikaciju gradana i privrede.

Vrlo brzo očekujemo povezivanje drugih državnih portala (LPA, APR, ePorezi, CROSO) sa novim sistemom elektronske identifikacije i tako će se konacno prevazići problem koji su korisnici imali sa razlicitim operativnim sistemima i instalacijom čitaca kvalifikovanih elektronskih sertifikata, rekao je Jovanović.

Dodao je da će do kraja februara izdavanje naloga dvofaktorske autentikacije biti dostupno i na razlicitim šalterima u Srbiji.

 

 

 


Na novom Portalu eUprava gradani po prvi put mogu da vide svoje podatke iz 15 razlicitih registara u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (maticne knjige rodenih i vencanih), Ministarstva unutrašnjih poslova (podaci iz licne karte, pasoša, prebivalište, državljanstvo, boravište, vozacke dozvole, registracija vozila, oružje u legalnom posedu), Centralnog registra socijalnog osiguranja, Nacionalne službe za zapošljavanje (trenutna evidencija i istorija evidencije), Republickog geodetskog zavoda i PIO fonda.

To znači da će građani imati na jednom mestu transparentan uvid u sve svoje podatke.

Sledeći korak je da se građanima omogući uvid u lične podatke u registrima lokalne poreske administracije i Poreske uprave Republike Srbije.

 

 

 

 


Nova funkcionalnost pristupa podacima će pomoći daljem razvoju eUprave u Srbiji jer ce građani biti u prilici da lako provere tačnost svojih podataka i po potrebi obrate nadležnoj instituciji kako bi se ti podaci ispravili, dodaje se u saopštenju.



Jovanović je rekao da su informacije i usluge na novom Portalu organizovane prema životnim dogadajima, u ovom trenutku to je osam oblasti – porodični život, vrtić, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, studiranje, traženje posla, kupovina nepokretnosti, kao i pokretanje biznisa.

- Ove oblasti sadrže odgovore na 300 pitanja koja smo prikupili iz anketa koje su gradani popunjavali, jer nam je od velikog znacaja bilo da identifikujemo realne životne probleme gradana. Želeli smo da znamo šta je ono što ih najviše interesuje kada se nadu u odredenoj životnoj situaciji. Na pisanju odgovora zajedno su radili timovi iz razlicitih državnih institucija i trudili su se da odgovore koncipiraju tako da budu kratki i razumljivi svim našim gradanima- izjavio je Jovanović.

 

 

 

 


On je zahvalio celom timu Kancelarije za IT i eUpravu koji je ucestvovao u razvoju novog sistema eUprave i elektronske identifikacije.

Više od 980.000 vec postojećih korisnika eUprave mogu bez ikakvih problema da koriste novi sistem eUprave sa svojim starim korisnickim imenom i lozinkom.

 

 

 

 


 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
tomic bane

pre 4 godine

Jeste li sigurni za Katastar. Ja mislim da su oni i dalje u tihom štrajku. Probajte dobiti nekog u Službi za katastar nepokretnosti Čukarice?!

Rade

pre 4 godine

Odavno koristim ,,,euprava.gov.rs. ... Stari sajt je bio mnogo bolji ovaj ništa ne valja ili još nije gotov. Nikakav dokument ne možeš da preuzmeš, možeš samo da gledaš ko tele, i ne možeš da se uloguješ sa starim podacima kao što vi kažete nego moraš sve iznova, da se registruješ ! ! ! ! !

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija