• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.Milanović

18.02.2020

15:58

PRLJAVE RENTAKAR DERIKOŽE: Milutinu bez najave papreno naplatili pranje kola i zimske gume, OVA IM PREVARA NEĆE TEK TAKO PROĆI!

Zaštitnik potrošača

PRLJAVE RENTAKAR DERIKOŽE: Milutinu bez najave papreno naplatili pranje kola i zimske gume, OVA IM PREVARA NEĆE TEK TAKO PROĆI!

Podeli vest

Milutinu Nikodijeviću u agenciji "Inter rent" uz račun za korišćenje vozila naplatili pranje neverovatnih 4.245 dinara iako, kako tvrdi, nijednog trenutka nije bio upoznat sa time. Agencija dvostruko prekršila zakon, objašnjava Dejan Gavrilović iz udruženja "Efektiva"

Ukoliko iznajmljujete automobil u rentakar agenciji "Inter rent" budite spremni da će vam papreno naplatiti dodatne usluge, iako vas na to nisu upozorili ili vam napisali u ugovoru prilikom rentiranja.

 

 

Agencija je prekršila Zakon o zaštiti potrošača dva puta - klijenta nije obavestila o kaznenoj politici, a zatim i tako što su zbog nerealnih cena njihove ugovorne odredbe nepravične
Dejan Gavrilović, "Efektiva"

Tako, ukoliko ne operete spolja automobil pre nego što ga vratite, to će vas koštati neverovatnih 4.245 dinara (ova usluga u bilo kojoj perionici košta bar pet puta manje).

Verovali ili ne, oni naplaćuju čak i korišćenje zimske opreme, pa će vas lanci koštati 2.820 dinara, a zimske gume, koje su po zakonu o saobraćaju obavezne, još 564 dinara po danu.

Ukoliko vam se, ne daj bože, desi da zaprljate sedište, platićete za njegovo pranje 5.875 dinara iako za ovaj novac u bilo kojoj perionici možete dobiti dubinsko pranje celog automobila!

 

 

Ako kojim slučajem imate manje od 25 godina, uz redovnu cenu usluge moraćete da plaćate dodatnih 1.400 dinara po danu. Spisak stvari koje ćete u ovoj agenciji morati papreno da doplatite uopšte nije kratak. (pogledajte tabelu)

Ne daju ugovor

Predsednik potrošačkog udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović, koji nam je i ukazao na ovu prevaru, smatra da se agencija "Inter rent" služi trikovima kako bi od svojih potrošača uzela što više novca.

Prema njegovim rečima, nerealno visokim cenama penala prekršili su Zakon o zaštiti potrošača, a dodatno je loše to što ljude nisu upozorili na iste.

- Našem udruženju javio se Milutin Nikodijević koji je po dolasku iz Amerike koristio usluge rentakar agencije "Inter rent". Kako nam je ispričao, sve je bilo u redu do trenutka kada je došao da vrati automobil. Radnica mu je uz račun za korišćenje vozila uručila i račun za pranje automobila od neverovatnih 4.245,23 dinara.

 

 

                    Šta se sve dodatno naplaćuje:

 

usluga                               cena "Primero"               cena "Gold car"

pranje vozila                                      36                                             30-55

zimske gume                                      4,8 po danu                              5 po danu

lanci za sneg                                           24                                              /

dubinsko pranje                                35-50 po sedištu                        25 po sedištu

izgubljeni privezak                                  6                                                 6

pocepana guma                                     50-540                                         300

vozač do 25 godina                             12 po danu                                 15 po danu

* iznosi su izraženi u evrima

To je sramota, pa u bilo kojoj perionici tu uslugu bi platio i do 10 puta jeftinije! Ipak, pošto je žurio na avion i nije imao vremena da se raspravlja, on je sve troškove platio na licu mesta. On tvrdi da nijednog trenutka nije bio upoznat sa time da će morati da plati penal ukoliko vrati zaprljan automobil - kaže Gavrilović.

- Odmah smo znali da je ova agencija prekršila Zakon o zaštiti potrošača, i to dva puta. Prvi put kada klijenta nije u ugovoru obavestila o svojoj kaznenoj politici, što se u zakonu vodi kao nepoštena poslovna praksa, a zatim i tako što su zbog nerealnih cena njihove ugovorne odredbe nepravične.

 

 

Zabranjeno voziti na Kosovu!

 

Za vlasnike rentakar agencije "Primero" Kosovo i Metohija više ne pripada našoj zemlji, već je ova pokrajina za njih samoprozvana država Kosovo!

Naime, oni svojim korisnicima zabranjuju da iznajmljenim automobilom pređu "granicu države Kosovo".

- Najmoprimač i vozač ne smeju da koriste vozilo izvan ugovorne teritorije.

Nedozvoljene zemlje za sve kategorije vozila su: Albanija, Kosovo, Island, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Rusija i sve bivše republike SSSR, Malta i Kipar - stoji na sajtu agencije "Primero".

Ovaj član zakona prekršili su čak i u slučaju da je potrošač znao za penale pre potpisivanja ugovora. Da stvar bude gora, on nije bio upoznat sa time.

Koji bi potrošač pristao da plati pranje automobila 4.245 dinara kada u bilo kojoj perionici to može da uradi za 300 do 800 dinara i ostatak novca zadrži u novčaniku? Mi smo kontaktirali sa ovom agenciju i tražili da nam objasne sve ovo.

Njihovo jedino opravdanje bilo je da je potrošač prilikom potpisivanja ugovora upoznat sa kaznenom politikom, ali su uporno odbijali da nam pošalju primerak ugovora ili bilo kakav dokaz za svoje tvrdnje - rekao je Gavrilović za Zaštitnik potrošača.

Izjavite reklamaciju

- Naknada štete treba da bude u visini stvarne štete, a ne da potrošači plaćaju pet puta veći iznos od realnog! Ono što mogu da posavetujem sve potrošače jeste da, ako im u rentakar agencijama daju račun sa nerealno visokim penalima, nikako ne plate, već da odmah izjave reklamaciju.

Takođe, jako je važno da sačuvaju tu reklamaciju kao dokaz, a mogu za pomoć da se obrate i "Efektivi" ili nekom drugom udruženju za zaštitu potrošača - napominje Gavrilović.
Od pomenute agencije nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

 

Kako se uopšte zove agencija?

Da ovde nisu čista posla, potvrđuje i to što uopšte nije jasno kako se zove agencija koja iznajmljuje automobile građanima Srbije, niti na kojem od dva ponuđena sajta potrošač može tačno i precizno da se informiše o cenovniku i kaznenoj politici.

- Potrošači uopšte ne znaju od koje agencije iznajmljuju automobil! Na računu za pranje piše da je u pitanju agencija "Inter rent", a odmah ispod ovog naziva stoji ime "Primero rent a car Beograd".

 

 

"Efektiva": Podneli smo tužbu 

 

Udruženje "Efektiva" podnelo je u četvrtak tužbu Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija protiv "Primero rent a car" zbog kršenja zakona.

- Postupak za zaštitu kolektivnog interesa potrošača pokrenuli smo zbog nepoštene poslovne prakse "Primero rent a car" kojom su prekršili članove od 17. do 20. Zakona o zaštiti potrošača, kao i ugovaranja nepravičnih ugovornih odredbi iz člana 43. istog Zakona.

To smo uradili jer je naš zadatak da štitimo prava potrošača u Srbiji. 

Međutim, kada na internetu ukucate ove dve agencije, sajt vas prebacuje na treću "Europ car", gde u odeljku kaznena politika možete iščitati koliko se naplaćuju penali. Ipak, tu zavrzlami nije kraj.

Kada sam zaposlenom u "Europ car-a" tražio da mi pošalje link gde mogu da iščitam koliko koštaju njihove usluge, poslao mi je "Gold car" cenovnik, koji se razlikuje od "Europ car-a".

Ako meni kao nekom ko se bavi zaštitom potrošača ništa nije jasno, kako da očekujemo da građanima koji koriste njihove usluge bude?! - pita se Gavrilović.

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija