• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

19.02.2020

18:25

KUPCI BESNI ZBOG NATPISA NA TRGOVINI: Ne dozvoljavaju plaćanje karticom za iznose manje od 100 dinara, PREKRŠILI SU ZAKON?

Zaštitnik potrošača

KUPCI BESNI ZBOG NATPISA NA TRGOVINI: Ne dozvoljavaju plaćanje karticom za iznose manje od 100 dinara, PREKRŠILI SU ZAKON?

Podeli vest

Na vratima jedne trgovine u centru Beograda piše da ne primaju kartice za kupovinu manju od 100 dinara i da ne primaju kartice ukoliko se kupuju cigarete kao jedan proizvod

Potrošači iznenađeni ovom nesvakidašnjom informacijom pitaju se može li trgovina da pravi takvu "podelu". Odgovor je da može, što je potvrđeno i u Narodnoj banci Srbije (NBS), a razlog su troškovi koji prate kartično plaćanje i koje snosi trgovac.

 

 

Naime, minimalni iznosi računa koje kupac može platiti karticom ne regulišu se propisima, pa odluka o minimalnom iznosu koji se plaća karticom kod pojedinih trgovaca zavisi od poslovne odluke tih trgovaca.

Odluka zavisi od troškova koji prate tu transakciju. Drugim rečima, trgovine u Srbiji imaju pravo da odbiju plaćanje platnim karticama male iznose.

 

 

U NBS kažu da propisima kojima se uređuju platne usluge u Srbiji, odnosno Zakonom o platnim uslugama i podzakonskim aktima donetim na osnovu tog zakona i Zakonom o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, nije propisan minimalni iznos za plaćanje platnim karticama.

 

 

Drugim rečima, minimalni iznosi računa koje kupac može platiti karticom ne regulišu se propisima, niti je međunarodna praksa da se propisuje minimalni iznos za plaćanje karticama kod trgovaca.

 

OTKRIVENA PREVARA: Proizvođači kućnih aparata lažirali podatke, OD SAD VIŠE NEĆE SMETI DA NAS LAŽU, EVO ZAŠTO

U centralnoj banci napominju da su, u slučaju troškova platnih kartica, posebno osetljivi manji trgovci i upravo se pitanje minimalnog iznosa za plaćanje platnom karticom javlja zbog visokih troškova kod kartičnih transakcija male prosečne vrednosti.

 

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miroslav

pre 4 godine

Ako narodna banka kaze da trgovci nisu u obsvezi da primaju kartice nego samo kes onda na vidim razlog da platu ne dobijam u kesu. Zasto moram da dizem platu u banci i da placam troskove odrzavanja katice i racuna? Narodna banka nije "narodna" jer ne radi za narod vec za strane banke!

Vlado

pre 4 godine

A da najpre pročitaš šta je NBS rekla, pa onda komentarišeš??? NBS nije rekla "da trgovci nisu u obavezi da primaju kartice nego samo keš", već je rekla da "trgovine u Srbiji imaju pravo da odbiju plaćanje platnim karticama male iznose" a razlog su troškovi koji prate kartično plaćanje i koje snosi trgovac. Najveći broj građana do skora nije znao ni za platne kartice a sad mora i dnevnu štampu i kiflu da plaća karticom, velika stvar!

Darko

pre 4 godine

Па и за то има једноставно решење. За почетак да дође већа група купаца (10-15), купе по хлеб и на каси дају новчанице од 1.000 и 2.000 динара. Ако трговац нема да им врати кусур, то није проблем купаца и једноставно изађу напоље са хлебом. Ако их неко физички спречи у томе, онда им оставити хлеб на каси и бојкотовати продавницу. То сам видео доста пута на западу, како у ЕУ, тако и у САД. И фрапирало ме је како су грађани сложни као један кад је то у питању.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija