• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

20.02.2020

15:28

OVE BOMBONE I ŽVAKE IZ SRBIJE SADRŽE OPASAN ADITIV E124, a kad vidite odakle potiče ZGROZIĆETE SE!

Zaštitnik potrošača

OVE BOMBONE I ŽVAKE IZ SRBIJE SADRŽE OPASAN ADITIV E124, a kad vidite odakle potiče ZGROZIĆETE SE!

Podeli vest

Problematičan sastojak bombona od jagode i "žvazbuka" žvaka je aditiv E124, koji je Evropski parlament označio kao štetan, a neke države su ga, poput Amerike i Norveške, zabranile

Slatkiši obojeni u crveno, a koje proizvodi kompanija "Paraćinka", uopšte nisu preporučljivi za decu. Na njima, verovali ili ne, stoji upozorenje da mogu nepovoljno da utiču na aktivnost i pažnju kod najmlađih. Na ovoj listi su, između ostalog, dve vrste bombona "jagoda", kao i žvake u tubi "žvazbuka".

 

 

Dovoljno je da dete za sat vremena pojede pet takvih bombona i da dođe do razdražljivog ponašanja, plača, histerije i nervoze
Dr Saša Milićević, pedijatar

Najproblematičniji njihov sastojak jeste aditiv koji se krije iza oznake E124, a reč je o varijaciji karmin ili košenila boje (E120), koja se dobija od insekata.

Aditiv E124 se naziva ponso 4R košenila crvena, a našla se na listi emulgatora koje je Evropski parlament označio kao štetan, a neke države, poput Amerike i Norveške, zabranile su ga.

 

 

Na njihovu potencijalnu štetnost upozorava i Svetska zdravstvena organizacija.

Prema rečima stručnjaka, ovakvi proizvodi su više štetni nego korisni. Ništa dobro ne mogu doneti deci osim karijesa, proliva, slabog apetita, a u radikalnijim slučajevima plač, nervozu i gubitak daha. Stoga, oni upozoravaju da roditelji nadgledaju dete dok ih jede, ali da bi najbolje bilo da deci mlađoj od sedam godina ovu zanimaciju izbace iz upotrebe.

Budite obazrivi

Pedijatar dr Saša Milićević savetuje roditelje da budu obazrivi sa poslasticama ovakve vrste, naročito na onima na kojima su jasno istaknuta upozorenja da mogu biti štetne po zdravlje dece.

- Voćne bombone nisu korisne za mališane, jer pored karijesa, mogu biti uzrok brojnih zdravstvenih tegoba. Naročito su opasne one na kojima proizvođači jasno istaknu da nepovoljno utiču na zdravlje.

 

 

Aditivi i njihova dejstva

 

E1201 - Polivinilpirolidon

* stabilizator, služi za taloženje
kod osetljivih osoba može uzrokovati alergijske reakcije i dermatitis


E124 - ponso 4R košenila crvena
 

pojačivač i dodatak crvene boje
* može negativno da utiče na hiperaktivnost i pažnju kod dece

Baš kao što je i slučaj sa ovim bombonama ili žvakama, koju deca neprestano jedu i na svakih dva-tri minuta uzimaju još, jer se lako grizu i posle tope u ustima.

Dovoljno je da dete za sat vremena pojede pet takvih bombona i da dođe do blagog poremećaja centralnog nervnog sistema.

U tom slučaju dolazi do razdražljivog ponašanja, plača, histerije i nervoze - objašnjava dr Milićević.

Prema njegovim rečima, bombone svakako nisu namenjene maloj deci i ne treba im ih davati pre nego što krenu u školu.

- Dete u igri, ukoliko ima bombonu u ustima, može da je proguta, a u gorim slučajevima, da se zagrcne i ostane bez daha, da mu se bombona zaglavi u grlu.

Zato savetujem sve mame i tate da, ukoliko baš žele da njihovo dete jede bombone, to radi pod njihovim nadzorom. Ali da bi se izbegle problematične situacije, najbolje im je davati ovakve slatkiše kada krenu u školu i kada znaju kako se one jedu - priča naš sagovornik.

Izbaciti ih

Da se poslastice sa ovakvim sastavom, koje su pritom napravljene sa ciljem da ih zavole najmlađi, nikako ne bi smele naći u prodaji, smatraju i u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS).

 

 

- Kada proizvođač na svoj proizvod stavi tako nešto, jasno je da je to sigurno tako i da jeste nepovoljno za decu. Smatram da se proizvodi sa ovakvim oznakama, naročito oni za najmlađe, nikako ne bi smeli naći na rafovima i biti dostupni mališanima i njihovim roditeljima - smatraju u NOPS.

Redakcija Zaštitnika potrošača kontaktirala je sa kompanijom "Paraćinka" kako bi dobila objašnjenje zašto se proizvod sa ovakvim upozorenjem nalazi u njihovom asortimanu proizvoda, međutim, nismo dobili nikakav odgovor.
 

Kontroverzna boja od delova buba

Karmin boja (E120), koji se nalazi u mnogim prehrambenim proizvodima, vodi poreklo od ženke insekta koja proizvodi crvenu boju kao sopstvenu zaštitu od predatora. Ekstrahuje se iz tela ženki insekata ili njihovih jaja. Na domaćem tržištu se trenutno nalazi više od šezdeset proizvoda koji sadrže ovaj sastojak.

 

Najvećim delom reč je o proizvodima koji su namenjeni deci, kažu stručnjaci sa sajta www.stajedem.rs, koji se bave istraživanjem sadržaja namirnica.

Stručna javnost širom sveta već godinama razmatra njenu zabranu, ali dosad nije doneta konačna odluka. Košenila, odnosno karmin crvena, upotrebljava se i u kozmetičkoj industriji, naročito u ruževima, a izazvala je velike kontroverze kod vegetarijanaca.

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Oo

pre 4 godine

Znaju oni to vrlo dobro. Pa nisu ga džabe nazvali "žvazbuka"

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija