• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.04.2020

17:15

PREPORUKA NBS OSIGURAVAJUĆIM DRUŠTVIMA: Odložite plaćanja rata premije osiguranja, građani u inostranstvu DA PROVERE UGOVORE, EVO ZAŠTO!

Zaštitnik potrošača

PREPORUKA NBS OSIGURAVAJUĆIM DRUŠTVIMA: Odložite plaćanja rata premije osiguranja, građani u inostranstvu DA PROVERE UGOVORE, EVO ZAŠTO!

Podeli vest

Narodna banka Srbije preporučila je društvima za osiguranje da omoguće svojim korisnicima odloženo plaćanje dospelih rata premije osiguranja tako da se ne umanje prava iz zaključenih ugovora o osiguranju

U slučaju odlaganja plaćanja, korisnici bi rate premije osiguranja koje su dospele u periodu vanrednog stanja naknadno izmirili, bez obračuna kamate na dospele, a neizmirene rate premija osiguranja, uz odgovarajuće raspoređivanje tih rata na preostali ugovoreni period, objavila je NBS na svom sajtu.

Napominje se da odlaganje plaćanja rata premija osiguranja ni na koji način ne produžava važenje osiguranja, već samo i isključivo odlaže plaćanje dospelih rata.

 

 

NBS skreće pažnju građanima, korisnicima životnog osiguranja, dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, a posebno putnog osiguranja, da ako su se zatekli u stranoj zemlji, a imaju zaključene ugovore o osiguranju sa domaćim društvima za osiguranje, da dodatno provere da li imaju ugovoreno pokriće bolesti COVID-19, na koji način su tim ugovorima, odnosno uslovima osiguranja utvrđeni rizici koji su pokriveni osiguranjem, kao i isključenja u vezi s tim rizicima.

"Napominjemo da u zavisnosti od toga na koji način je ugovorom o osiguranju (uslovima osiguranja) utvrđeno pokriće rizika, zavisiće i dalje postupanje u konkretnom slučaju", kažu u Narodnoj banci.

 

 


Ako zaključenim ugovorima o osiguranju nije obezbeđeno pokriće bolesti COVID-19, upućuju građane da u elektronskoj komunikaciji sa osiguravajućom kućom pribave dodatne informacije o ugovorenom pokriću rizika i isključenjima, kao i informaciju o tome da li društvo eventualno u svojoj ponudi ima osiguranje koje obezbeđuje to pokriće, odnosno na koji način bi se takvo dodatno pokriće moglo ugovoriti, te da li se može produžiti polisa putnog osiguranja.

 

 

 

 

Ističu da je sada posebno značajno da društva za osiguranje, kao i drugi učesnici na tržištu osiguranja koji obavljaju poslove posredovanja i zastupanja u osiguranju, ostvaruju komunikaciju (elektronskim putem) s postojećim i potencijalnim korisnicima "na jasan, fer način, da se ponašaju pošteno i profesionalno u skladu sa najboljim interesima korisnika usluga osiguranja".

 

 


NBS očekuje da društva za osiguranje i drugi učesnici na tržištu osiguranja imaju u vidu okolnosti u kojima se mnogi korisnici usluga osiguranja nalaze ili se mogu naći (nemogućnost plaćanja premije, podnošenja odštetnog zahteva/prigovor, ili potrebnih dokaza, iz razlicitih razloga, i drugo), i da pokažu potrebnu fleksibilnost u poslovanju i spremnost za pronalaženje odgovarajućih rešenja, a vodeći računa i o stabilnosti i kontinuitetu svog poslovanja.

 

 

 

 

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija