• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

29.04.2020

16:38

LITAR BENZINA PADA NA 1 EVRO AKO DRŽAVA URADI OVO! Cena goriva u Srbiji najniža u poslednjih pet godina

Zaštitnik potrošača

LITAR BENZINA PADA NA 1 EVRO AKO DRŽAVA URADI OVO! Cena goriva u Srbiji najniža u poslednjih pet godina

Podeli vest

Zbog kolapsa nafte na svetskom tržištu pada i cena njenih derivata, brojne naftne kompanije podnose zahteve za bankrot, a kod nas je primetan pad cene goriva. Ne i dovoljan.

U poslednjih nedelju dana i benzin i dizel na pojedinim pumpama pojeftinili su po 4 dinara, pa litar evrodizela sada košta 136 dinara, a benzina 125 dinara. To je ujedno najniža cena naftnih derivata u Srbiji u poslednjih pet godina.

Od februara do danas pojeftinjenje je i više od 30 dinara po litru. Kako su ranije rekli za naš portal stručnjaci iz naftne oblasti, glavni razlozi za pojefitnjenje su kretanje cena nafte na svetskom tržištu, pad tražnje za gorivom i gomilanje zaliha koje je prethodne nedelje u jednom momentu dovelo i do pada cene barela ispod nule.

Međutim, to što nema drastičnog smanjenja cene goriva je pitanje pre svega za naftne kompanije, ali i državu.

- Očekivao sam da se prelije pad cena kod nas još pre mesec dana. Zašto se to ne dešava je pitanje za njih. Istina, 82 dinara od litre goriva su davanja državi, što može biti jedan od argumenata - kaže za Telegraf Biznis Goran Radosavljević, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Kako ističe, postoje svi elementi da se cena značajnije smanji.

ŽELITE DA KUPITE STAN? Investitori tvrde da neće spuštati cene, ali biće izmena, evo kakvih

Da kratkoročni pad cene sirove nafte ne podrazumeva i automatski pad cena osnonih derivata ni u jednoj zemlji pa ni kod nas, objašnjavao je za naš portal Ljubinko Savić iz Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo.

- I kod nas je tražnja na minimumu.  Veća ponuda od tražnje nesumnjivo dovodi i do pada cena derivata nafte, svih derivata ne samo motornih goriva - napominje on.

Foto: Shutterstock

Najava pokretanja rada građevinske industrije neusmnjivo je signal oporavka srpske ekonomije a time se očekuje i pojačana tražnja kako dizela tako i drugih derivata koji participiraju u ovoj delatnosti, dodaje naš sagovornik.

- Ne treba da zaboravimo da smo sada u jeku prolećne poljoprivredne sezone i da se ubrzano radi na privođenju prolećne setve. To je još jedna delatnost koja svakako u ovim danima pojačano troši derivate, dizel.

(VIDEO) GORIVO ĆE BITI JEFTINIJE NEGO IKADA! Cena u Srbiji se menja iz dana u dan, pitanje je samo KOLIKO ĆE NISKO DA PADNE!

On ističe da, ukoliko bi se država odrekla i dela akcize i taksi, na taj način u ovom trenutku doprinala bi za dodatni pad cena motornih goriva ali sa druge strane, to bi podstaklo veću tražnju i potrošnju benzina i dizela. Sve to bi podiglo i priliv u budžet.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija