• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/Novosti

14.05.2020

16:36

POTROŠAČI U ŠOKU, CENE JAGODA I TREŠANJA OTIŠLE U NEBO: Za rekordan skok proizvođači optužuju preprodavce, NAROD KUPUJE NA GRAME!

Zaštitnik potrošača

POTROŠAČI U ŠOKU, CENE JAGODA I TREŠANJA OTIŠLE U NEBO: Za rekordan skok proizvođači optužuju preprodavce, NAROD KUPUJE NA GRAME!

Podeli vest

Cene jagoda i trešanja na zelenim pijacama širom Srbije beleže znatan rast u odnosu na prošlu godinu, ali stručnjaci očekuju da će u narednom periodu pojeftiniti. Jagode su najviše iznenadile potrošače.

One su na zelenim pijacama, otkad su one otvorene, imale rekordan skok i do 700 dinara za kilogram. U međuvremenu su pojeftinile i kreću se od 500 do 600 u prestonici, dok se u unutrašnjosti Srbije uglavnom mogu kupiti od 300 do 450 dinara.

 

 

Pojavile su se i prve trešnje, koje koštaju i do 500 dinara na zelenim pijacama. Ove cene su paprene, smatraju građani. Kako su kazali reporterima "Novosti", oni više nisu u mogućnosti da kupuju na kilogram, već uglavnom pazare po 200 - 300 grama.

 

 

Na beogradskoj "Veletržnici" ove nedelje cena jagoda je pala i sada se kreće između 220 i 250, za razliku od prošle sedmice kada je išla i do 400 dinara. Međutim, na zelenim pijacama ovo bobičasto voće još nije znatnije pojeftinilo. Na tezgama pojedinih direktnih proizvođača u prestonici mogu se naći i za 300 dinara, ali kod preprodavaca su i dalje skuplje.

- Mi planiramo od petka da spustimo cenu jagoda na 350, možda čak i na 300 dinara za kilogram - ističe za naš list Milena J., koja je proizvođač.

- Uglavnom radimo veleprodaju i trudimo se da na pijaci imamo što jeftiniju ponudu i izađemo u susret i građanima, koji su isto u teškom položaju. Preprodavci su ti koji dižu cene.

Upravnik "Veletržnice" Nenad Marinković kaže da su sada u ponudi samo domaće jagode.

- Nema ih više iz uvoza, ovo je sada sve domaće i ove nedelje koštaju od 220 do 250 dinara - navodi Marinković. - Stigle su i prve domaće trešnje iz Smedereva i Ritopeka. Njihova cena je kod nas oko 300 dinara, a na zelenim pijacama su sigurno skuplje.

 

 

On ocenjuje da se u narednom periodu može očekivati pad cena ovog bobičastog voća, kako budu pristizale nove količine i ponuda se poveća. I agroekonomski stručnjaci imaju slično mišljenje. Oni smatraju da je cena jagoda tako visoka jer sada uglavnom dolaze iz plastenika, što znatno poskupljuje troškove proizvodnje.

Drugi razlog je što je zbog aktuelnih okolnosti manja konkurencija iz uvoza. Takođe, imajući u vidu da sada na pijace stiže rano voće, očekuju da će do pojeftinjenja doći kako se bude povećavala ponuda na tržištu.

Marinković kaže da su na "Veletržnicu" stigle i prve lubenice iz Grčke i Turske, čija cena se kreće od 120 do 150 dinara za kilogram. Potrošači opet treba da računaju da će na zelenim pijacama one biti skuplje.

 

 

CENE NIŽE U MARKETIMA

U trgovinskim lancima cena jagoda je oko 400, a na akciji se može naći i za 340 dinara. U malim prodavnicama varira i kreće se uglavnom od 300 do 350 dinara.

MENJAČNICA: Srednji kurs dinara 117,59 za jedan evro, ovde saznajte vrednost ostalih valuta
 
Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ZZ

pre 3 godine

nista sto je preko 200 dinara za kilogram necu kupiti ..

Gaci

pre 3 godine

Cene su previsoke,to se zahvalite preprodavcima koji ne rade za 20 din po kg,vec samo rade na duplo,znaci cena koju preprodavci placaju je oko 250 za jagode i olo 200 za tresnje sto je neka relna cena za pijace,koju ljudi mogu platiti.Ko im je dozvolio da rade na crno,zakupljuju po vise tezgi sa potvrdama o gazdinstvu dobijenim na mufte,pitajte nadlezne.......

NEBOJŠA

pre 3 godine

AMAN LJUDI.ČEKALI SMO IH RODINU DANA I PREŽIVELI.PRESTANITE KUPOVATI JAGIDE SAMO 5 DANA,SAMO P E T DANA.CENA ĆE SE PREPOLOVITI I PRIČI KRAJ

milankukic

pre 3 godine

takoje Nebojsa nismo jeli godinu dana zamislite da je policijski cas 7 dana pa neka trgovci sami jedu to ce im biti isplativije

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija