• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

03.06.2020

14:04

MENJAČNICA U IKEI DERE KUPCE: Zamenite devize pre odlaska u švedsku robnu kuću, KURS JE UŽASAN, UZ TO NAPLAĆUJU I PROVIZIJU!

Zaštitnik potrošača

MENJAČNICA U IKEI DERE KUPCE: Zamenite devize pre odlaska u švedsku robnu kuću, KURS JE UŽASAN, UZ TO NAPLAĆUJU I PROVIZIJU!

Podeli vest

Za 100 evra dobićete samo 11.495 dinara, što je skoro 300 dinara manje nego u nekoj drugoj menjačnici. Uz to, niko vas pre zamene deviza neće obavestiti o naplati provizije od jedan odsto

U robnoj kući "Ikea" pljačkaju na kursu evra, zato nikako ne menjajte novac u menjačnici u Bubanj potoku, jer će vas odrati! Iako se drže propisa Narodne banke Srbije koji zabranjuje menjačnicama odstupanje od zvaničnog srednjeg kursa većeg od 1,25 odsto i kurs im je na donjoj granici (116,1 dinar za evro), vrlo lukavo snašli su se i za dodatnu zaradu, pa će vam uzeti i proviziju od 1 odsto!

 

 

114,9 dinara dobićete za jedan evro

 

Tako ćete za 100 evra na kraju dobiti 11.495 dinara! Poređenja radi, najniži kurs u menjačnicama u gradu je 117 dinara.

Da stvar bude gora, pre menjanja novca menjač vas neće obavestiti o obaveznoj proviziji, niti je to negde istaknuto, što spada u obmanu kupaca. Zato ukoliko morate u ovu švedsku robnu kuću, novac zamenite pre odlaska ukoliko ne želite da budete opelješeni i stavljeni pred svršen čin, jer u blizini nema nijednog menjačkog mesta.

Nepoštena zarada

Na ovakvo poslovanje menjačnice u robnoj kući "Ikea" ukazala nam je čitateljka Sanja J. Prema njenim rečima, u ovu robnu kuću je došla po barske stolice i ni slutila nije da će ovako izgubiti svoj novac.

Foto: Shuterstock

 

- Svaki put kažem sebi da neću više ovde kupovati, jer uvek bude neki problem, i svaki put mi nešto iskrsne i budem primorana. Dolazila sam pre neki dan po dve barske stolice, ali njih nije bilo u radnji, iako je na sajtu pisalo da ih ima. A uz to su bile na akciji. Naravno, kada je akcija prošla, opet su bile dostupne za kupovinu.

 

 

Stara praksa

Pre uvođenja pravila NBS da kurs ne sme da odstupa više od 1,25 odsto od zvaničnog, u ovoj robnoj kući su drali kupce na kursnoj razlici.

Tako, na primer, 2017. godine, kada se u većini menjačnica evro menjao za 119 dinara, u Bubanj potoku su ga obračunavali samo 115,5. 

Čim sam to videla, otišla sam u robnu kuću kako ne bih ostala bez njih, jer su mi potrebne za stan koji sređujem za stanare. Kada sam došla shvatila sam da, u žurbi, nisam zamenila novac.

Otišla sam do njihove menjačnice i zamenila 100 evra, a kada sam dobila svoj novac, bila sam šokirana - započinje svoju priču Sanja i nastavlja:

- Očekivala sam da ću dobiti 11.750 dinara. Međutim, kada sam izbrojala novac, imala samo skoro 300 dinara manje, odnosno 11.495. Kada sam pitala ženu u menjačnici u čemu je problem, rekla mi je da je to kurs po NBS, ali i uračunata provizija od jedan odsto.

Bila sam šokirana i besna, jer em imaju veoma nepovoljan kurs, em bukvalno kradu i ljudima uzimaju tu proviziju. Meni su konkretno uzeli 264 dinara i stavili sebi u džep. A ja sam bila samo jedan u nizu kupaca tog dana - ogorčena je naša sagovornica.

 

 

Domaći stručnjaci upozoravaju da Narodna banka mora da reaguje, ali i inspekcija, i da se menjačnicama koje na ovakav način posluju oduzme licenca i propiše novčana kazna.

Obmana potrošača

Predsednik potrošačkog udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović naglašava da u ovakvom poslovanju menjačnica ima prostora za sankcije od strane Narodne banke Srbije, ali i inspekcije!

- Menjačnice su poznate po svom nepoštenom poslovanju i ogromnoj zaradi, koja ide na štetu potrošača. Podsećam, od 2018. sve menjačnice su u obavezi da im se kupovni i prodajni kurs za samo 1,25 odsto razlikuje od zvaničnog srednjeg kursa Narodne banke.

To se, pre svega, odnosilo na menjačnice na aerodromu, granici, u tržnim centrima ili pumpama, gde se prilikom otkupa deviza obračunavao znatno viši kurs, a prilikom prodaje znatno niži.

 

 

Ova odredba ih je dosta ograničila i sputavala da zarađuju kao do tada. Zato su morali da smisle nešto čime neće kršiti zakon, a biće finansijski isplativo - priča Gavrilović i dodaje:

- Uvođenjem ove provizije obmanjuju potrošače. Bez prethodnog obaveštenja uzimaju proviziju od jedan odsto i na taj način ostvaruju zaradu koju "gube" zbog zakonske obaveze Narodne banke. Ne možete vi da zamenite novac i da kupcu uzmete automatski proviziju koja mu se odbije od ukupnog iznosa, a da mu to ne kažete - smatra predsednik "Efektive".

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija