• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

09.06.2020

14:31

EVO ŠTA SE KRIJE IZA PRIMAMLJIVE PONUDE MOBI BANKE KLIJENTIMA: Beskamatna pozajmica, a provizija 8 procenata!

Zaštitnik potrošača

EVO ŠTA SE KRIJE IZA PRIMAMLJIVE PONUDE MOBI BANKE KLIJENTIMA: Beskamatna pozajmica, a provizija 8 procenata!

Podeli vest

Mobi banka klijentima nudi beskamatnu pozajmicu na mesec dana, na koju naplaćuje proviziju koja prevazilazi standardne namete na klasične keš kredite

Klijenti Mobi banke (bivša Telenor banka) redovno dobijaju ponudu za brzu beskamatnu kratkoročnu pozajmicu. Ova ponuda banke obradovala je mnoge u kriznim danima tokom vanrednog stanja. Međutim, kad god vam se ponuda banke učini humanom, znajte da iza svega stoji neka začkoljica na štetu klijenta, a u korist bankara.

 

 

Nema nikakvih kamata, ali je profit 8 odsto za 30 dana. Široko, Stefan Pekić klijent

U ovom slučaju zaista pozajmica jeste beskamatna, ali ako je prihvatite, banka će vam naplatiti proviziju koja je znatno veća od kamate na bilo koji keš kredit.

- Mobi banka nudi nekim klijentima "kredit" od 5.000 dinara "bez ikakve kamate" na 30 dana kao pomoć u ovim teškim vremenima. Jedini trošak je, eto, samo obrada kredita od 400 dinara. Nema nikakvih kamata, ali je profit 8 odsto za 30 dana. Široko.

 

Primedba se odnosi na činjenicu da se ta ponuda predstavlja kao "pomoć" i kao "besplatna" jer nema nikakve kamate i troškove, samo usputna i minorna obrada, koja banci donosi 8 odsto povrat ulaganja mesečno - napisao je Stefan Pekić na zvaničnom Tviter profilu Mobi banke.

Što manje, to skuplje

Dakle, ukoliko od banke prihvatite zajam od 5.000 dinara na mesec dana, to će vas koštati 400 dinara. A prema tvrdnjama naših čitalaca, bilo je raznih iznosa u ponudi, a svaki od njih je podrazumevao i nimalo zanemarljivu proviziju.

 

 

Tako su Dijani Aćimović, kako tvrdi, ponudili da joj pozajme 15.000 dinara na mesec dana sa naknadom od 800 dinara. Iz ove banke stigla je ponuda i Nebojši Boškoviću da može da dobije jednokratni beskamatni zajam od 10.000 dinara, a za taj iznos banka bi mu naplatila 600 dinara na ime provizije.

Pozajmica    Provizija      Procenat

  

  5.000                 400                      8%

10.000                 600                      6%

15.000                 800                      5,3%

Ako uporedimo provizije u odnosu na iznos pozajmice, što vam više novca daju, manji je procentualni iznos naknade. Tako će najviše platiti oni koji dobiju najmanji iznos (8%), a oni koji uzmu 15.000, oni će platiti 5,3 odsto.

Bez odgovora

Od Mobi banke nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im postavili još pre dve nedelje ovim povodom. Jedino njihovo uopšteno objašnjenje koje smo pronašli nalazi se na zvaničnom Tviter nalogu.

- Ovo je promotivna ponuda banke koja već dugo postoji i prosleđuje se odabranom broju korisnika. U prvom koraku prihvatanja same ponude informacija o fiksnoj naknadi dostupna je korisnicima.

 

 

Banka ne predstavlja Brzi keš kredit kao besplatnu pozajmicu jer je naglašen fiksni iznos naknade koji se odobrava prilikom realizacije ponude i uplate sredstava. Brzi keš kredit je jednomesečna pozajmica banke i korisnicima može koristiti - napisali su operateri Mobi banke.
 

Prvo besplatno, pa 150 dinara

Mobi banka, još dok je poslovala pod starim imenom, navukla je gnev korisnika kada je preko noći počela da naplaćuje održavanje do tada besplatnih starter paketa.

Na hiljade klijenata je upravo kao razlog odlaska u ovu banku navelo da je to besplatno održavanje osnovnog računa i smatrali su da su prevareni kada je banka počela da im tu uslugu naplaćuje 150 dinara.

 

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ruza

pre 3 godine

I ja sam jedna od bivših korisnika ,taman mi dali bezpovratni kredit bez provizije ne bih se vrstila,samo zato sto nas nisu obavestili da naplacuju idrzavanje.niko vam vise neveruje...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija