• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

11.06.2020

14:59

"BIG FEŠN" NAVLAKUŠA: Lažnom minutažom obmanjuju kupce, reklamnim bilbordima OVAKO DOVODE POTROŠAČE U ZABLUDU (VIDEO)

Zaštitnik potrošača

"BIG FEŠN" NAVLAKUŠA: Lažnom minutažom obmanjuju kupce, reklamnim bilbordima OVAKO DOVODE POTROŠAČE U ZABLUDU (VIDEO)

Podeli vest

Na bilbordima u Ulici cara Dušana piše da se do ovog tržnog centra može stići za devet minuta, što je prema rezultatima naše test vožnje nemoguće ni u idealnim uslovima

U reklamnoj kampanji za tržni centar "Big fešn", između ostalog, postavljeni su bilbordi na kojima piše za koliko se vremena sa neke polazne tačke može stići do ovog šoping-mola. S obzirom na to da su se reklamne kampanje ovog tipa ranije pokazale kao obmanjivačke, ekipa Zaštitnika potrošača proverila je njihove tvrdnje.

Za test nam je poslužio natpis u Ulici cara Dušana na Dorćolu, gde je istaknuto da se odatle do pomenutog tržnog centra na Karaburmi stiže za devet minuta.
U praksi, pokazalo se da je tako nešto nemoguće, čak i kada se krše saobraćajni propisi, i to van špica.

3,5 minuta smo putovali duže kršeći propise, i to van špica

Vozač naše ekipe vozio je maksimalnim dozvoljenim brzinama, i to u periodu kada nije bilo gužve na putu niti uobičajenih saobraćajnih "čepova" ispod Pančevačkog mosta. Čak je i preticao kolone sporih vozila, i uz sve to nam je do "Big fešna" bilo potrebno 12 minuta i 32 sekunde! U tipičnijim okolnostima za centar Beograda, kada su na ovoj deonici daleko veće gužve i lošiji uslovi za vožnju, ovom putanjom bi nam trebalo bar 15, pa čak i 20 minuta.

Naša ekipa krenula je u test vožnju u sredu u kasnijim popodnevnim časovima. To vreme smo izabrali kako bismo izbegli "špic" i nepregledne kolone vozila tipične za ovaj deo prestonice i tako dobili najmerodavnije prolazno vreme.

Od početne tačke krenuli smo pravo Ulicom cara Dušana, zatim smo zbog radova na putu skrenuli u manje prometnu Venizelosovu ulicu. Nekoliko minuta proveli smo u Poenkareovoj ulici, da bismo se konačno uključili na Bulevar Despota Stefana. Zatim smo prošli ispod Pančevačkog mosta bez većih zadržavanja. Dalje smo nastavili Višnjičkom, sve do parkinga ovog tržnog centa.

Ni blizu realnog

Da bi tvrdnja sa bilborda bila tačna i realna, potrebno je da uslovi za vožnju budu idealni - bez crvenog svetla, ostalih vozila na putu, pa čak i tada bi vozač povremeno morao da vozi više od 50 kilometara na čas, koliko je maksimalno dozvoljena brzina u naseljenom mestu.

 

 

Na ovaj način nadaju se da će privući pažnju kupaca i da će ti kupci odabrati da pazare baš u njihovom tržnom centru jer im je najbliži, Saša Borojević, marketinški stručnjak

Za one koji ne prolaze često ovom deonicom treba napomenuti da je tokom većeg dela dana nemoguće tek tako proći ispod Pančevca, a oni koji su osuđeni na ovu relaciju dobro znaju da se samo tu mogu zadržati i po čitavih 15-20 minuta. U tim uslovima, računica nadležnih iz "Big fešna" daleko je od realnosti.

Domaći stručnjaci smatraju da je ovo tipičan primer dovođenja u zabludu kupaca i korišćenje manipulatornog marketinga, jer će one koji vide ovaj bilbord privući dobro prosečno vreme do popularne robne kuće. Prema njihovim rečima, za ovakvo oglašavanje potrebno je snositi odgovarajuće kazne i sankcije.

Marketinški trik

Marketinški stručnjak Saša Borojević objasnio je za Zaštitnik potrošača da je TC "Big fešn" na ovaj način pokušao da privuče što više kupaca.

 

 

- To je klasičan marketinški potez da privuku kupce, obećavajući im da su bliže nego što zaista jesu. Oni potrošačima šalju poruku "blizu smo vam, treba vam samo devet minuta do nas" iako to baš ne odgovara istini. Na ovaj način nadaju se da će privući pažnju kupaca i da će ti kupci odabrati da pazare baš u njihovom tržnom centru jer im je najbliži - smatra Borojević.

"Big fešn": Koristili smo Gugl mapu

Iz "Big fešna" objašnjavaju kako su došli do računice od devet minuta.

- Kako bismo imali što jasniju komunikaciju sa klijentima i dali im adekvatna usmerenja kada dolaze u "Big fešn" centar, koristili smo Gugl mapu koja pokazuje da je od Cara Dušana do našeg centra potrebno tačno 9 minuta.

U svojim aktivnostima uvek koristimo proverene alate i naše namere su uvek najbolje, sa ciljem da damo ispravne informacije svim posetiocima - kažu u "Bigu".

 

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović upozorava da je ovo veoma loša taktika i ozbiljno dovođenje potrošača u zabludu.

- Bilbordi koji sa različitih destinacija u gradu pokazuju vreme za koje se stigne do ovog tržnog centra mamac su za lakoverne kupce koje će privući dobra minutaža i poželeće da odu do "Big fešna". Jer to je i cilj ovakvog marketinga.

A niko od potrošača neće pomisliti na gužvu, na ograničenje brzine, na realno vreme, niti će pomisliti da proveri ove tvrdnje i izračuna. Na to, upravo, velike kompanije i idu, na manipulaciju, lepu i veliku reklamu, primamljiv sadržaj - objašnjava Papović i napominje:

- Svakako, rezultati testiranja jasno govore da se reklamni bilbordi ne uklapaju u realne vrednosti, pa se postavlja pitanje da li to oni svojim kupcima šalju poruku da ne poštuju saobraćajne propise i voze brzo?! Ovo je van svih potrošačkih okvira i predstavlja dovođenje kupaca u zabludu manipulativnim marketingom.

Istim trikovima služile su se "Ikea" i "Emeceta", čije smo tvrdnje takođe pobili u praksi.

 

 

Pobeda Zaštitnika potrošača: "Big" savetuje kupce da nose maske

Zaštitnik potrošača pre dve nedelje upozorio je ljude u Srbiji da u tržnim centrima, a između ostalih i u "Big fešnu", niko ne kontroliše koliko je kupaca ušlo u objekte, kao i da posetioce niko ne obaveštava da maske treba da se nose u zatvorenom prostoru.

Međutim, nakon našeg pisanja, došlo je do značajnih promena, u koje smo se lično uverili, pa će vas tako na ulazu sačekati radnik koji je zadužen da priđe apsolutno svakom posetiocu i obavesti ga da je preporuka i molba kompanije da svi koji pazare kod njih nose maske.

 

 


 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija