• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

25.06.2020

16:25

EVO ŠTA SVE SADRŽI NOVI UKUS ČUVENE "MIRINDE": Usta i jezik boji u plavo, popularni sok PREPUN ŠTETNIH MATERIJA!

Zaštitnik potrošača

EVO ŠTA SVE SADRŽI NOVI UKUS ČUVENE "MIRINDE": Usta i jezik boji u plavo, popularni sok PREPUN ŠTETNIH MATERIJA!

Podeli vest

Pored veštačkih zaslađivača i boja, ovaj sok sadrži i supstance koje imaju loš uticaj na organizam, zube, psihu, ponašanje, a neke od njih svakodnevnim unosom dovode do kancera

Napitak "Mirinda" kompanije "A&P" sa novim ukusom borovnice i narandže puna je aditiva, emulgatora, veštačkih boja i svakodnevnim unosom može ozbiljno da ugrozi zdravlje potrošača!

Da stvar bude još gora, ovaj gazirani napitak, koji je omiljen među tinejdžerima, farba zube i usta, pa ćete biti potpuno plavi i modri već nakon nekoliko gutljaja. Pored veštačkih zaslađivača i boja, ovaj sok sadrži i hemijske supstance poput natrijum benzoata, fenilalanina, aspartama i drugih jedinjenja koji imaju loš uticaj na organizam, zube, psihu, ponašanje, a neki od njih svakodnevnim unosom dovode do kancera.

 

 

Posebno zabrinjava što pojedine supstance iz "mirinde" s vremenom imaju uticaj na poremećaj ponašanja, gojaznost, čak i kancerogeno dejstvo
Jovana Srejić, nutricionista

Na ovakve posledice ukazala nam je Beograđanka Bojana B., koja je bila šokirana kada je videla šta se desilo njenom sinu nakon samo nekoliko gutljaja.

- Vraćao se sa treninga i zamolio me je da mu kupim novu "mirindu", jer ga je privukla plava boja tečnosti! Znala sam da je u pitanju veštački napitak prepun šećera, ali nisam ni sanjala da će doći do posledica. Kupili smo i pio je sok dok smo šetali.

 

 

Posle nekog vremena pogledala sam ga i šokirala se. Dete je bilo potpuno plavo. Usta, okolo usne, jezik, zubi. Kao da je progutao patron od mastila. Odmah sam uzela flašicu, bacila ostatak i požurili kući, da što pre opere sve to.

Počeo je da se umiva i pere zube, a iz usta je samo izlazila plava boja. Ono je bilo strašno i zaista ne mogu da verujem da proizvođači mogu tako nešto da plasiraju u tržište, znajući da su gazirani napici omiljeni kod tinejdžera i dece - očajna je bila Bojana.

 

 

Za izbegavanje

Ekipa Zaštitnika potrošača tragom ove priče kupila je bocu "plavog" soka od pola litra i imali smo šta da vidimo. Kada smo pogledali deklaraciju, sastav je bio gotovo čista hemija, a reakcije na samo jedan gutljaj bile su vidljive već nakon nekoliko sekundi. Zubi naše novinarke bili su modri, a jezik potpuno plav (pogledajte slike).

Domaći stručnjaci upozoravaju da napici sa ovakvim sastavom, koji su pritom napravljeni sa ciljem da ih zavole najmlađi i da privuku njihovu pažnju, nikako ne bi smeli da se nađu u prodaji, jer su nezdravi i štetni.

 

 

Nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić napominje za Zaštitnik potrošača da ovakve napitke nikako ne treba koristiti niti svakodnevno konzumirati!

- Gazirani napici su veliki problem, a pogotovo kod dece, trudnica i zdravstveno osetljivih osoba! Sadrže veliki udeo hemije koja se unosi u organizam, a na sve to, prepuni su aditiva, veštačkih boja, pojačivača ukusa i mirisa, aroma. I, svi se tako prave u većem ili manjem procentu, što nikako nije dobro za zdravlje. Samim tim, takvim namirnicama nije mesto na rafovima - upozorava Srejićeva i dodaje:

Neželjena dejstva

- Tako je i sa ovim napitkom, jer sama boja soka govori da tu nema ničega prirodnog, a kada pogledate sastav, svega ima osim zdravlja. Pun je hemijskih supstanci koje svakodnevnom upotrebom mogu dovesti do neželjenih simptoma poput stomačnih tegoba, karijesa, alergija...

 

 

Posebno zabrinjava što pojedine supstance iz "mirinde" s vremenom imaju uticaj na poremećaj ponašanja, gojaznost, čak i kancerogeno dejstvo - objašnjava naša sagovornica i savetuje da se umesto ovakvih sokova koristi sveže voće ili da se od njega prave prirodni sokovi.

U kompaniji "A&P" (Andreou and Paraskevaides) DOO, koja proizvodi i puni ovaj napitak, rekli su nam da su pitanja prosledili nadležnim službama, ali odgovor nismo dobili. 


Šta sadrži plava "mirinda":

 

* Fenilalanin

- Zaslađivač koji se često koristi u ishrani i prehrambenoj industriji. Prevelika količina pretvara aminokiselinu u neurotoksin i kao takav može da dovede do poremećaja u ponašanju, kao i do emotivnog poremećaja, depresije i jake glavobolje...

* Aspartam

- Veštački zaslađivač. Česta je zamena za šećer, iako ima više štetnih dejstava

* Acesulfam k

- Veštački zaslađivač i pojačivač ukusa, 200 je puta slađi od običnog šećera. Naučna istraživanja su jasno pokazala da acesulfam k povećava mogućnost za pojavu raka kod ljudi

* Na-citrati

- Služe da održe kiselost proizvoda i time spreče tamnjenje usled oksidacije, kao i da onemoguće nekontrolisani rast mikroorganizama.

 

 

* K sorbat - sorbinska kiselina

- U pojedinim slučajevima može izazvati alergiju. Osobe koje boluju od pseudoalergija, astme ili neurodermitisa trebalo bi da izbegavaju namirnice konzervisane sorbinskom kiselinom.

* Na-benzoat

- Označava se kao konzervans E211, a naučnici ga već duže vreme proučavaju zbog straha da može izazvati rak, jer pomešan s C vitaminom u gaziranim pićima razvija kancerogenu supstancu

* Boja brilijant plava - FCF

- Označava se brojem E133. U organizmu se ne razgrađuje, nego se izlučuje u nepromenjenom obliku. Iako se smatra bezopasnim, sumnja se da može uzrokovati alergijske reakcije. Često konzumiranje nije preporučljivo, pa je najbolje izbegavati je

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija