• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

29.06.2020

14:48 >> 14:50

ČUVAJTE PARE U 'BIG FEŠN AUTLETU' Lopovi pljačkaju kupce, obezbeđenje baš briga, OVAKO JE IVANA U SEKUNDI OSTALA BEZ 4.000 EVRA!

Zaštitnik potrošača

ČUVAJTE PARE U 'BIG FEŠN AUTLETU' Lopovi pljačkaju kupce, obezbeđenje baš briga, OVAKO JE IVANA U SEKUNDI OSTALA BEZ 4.000 EVRA!

Podeli vest

Sigurnosne kamere ne pokrivaju celokupan kompleks, a radnici obezbeđenja ne pružaju nikakvu pomoć ni podršku ljudima koji ostaju bez ozbiljnih suma novca

Ukoliko se uputite u kupovinu u "Big fešn autletu" u Inđiji, dobro čuvajte svoje stvari i novac, jer ovaj veliki kompleks nije pokriven kamerama i može se desiti da vam lopovi otmu novac, a da obezbeđenje ne reaguje! Iako se u ovom tržnom centru uglavnom prodaje skupa i brendirana garderoba i obuća, zbog čega kupci sa sobom nose ne tako male sume novca, vlasnici ovog autleta očigledno ne mare puno za bezbednost svojih potrošača.

Foto: Informer/Zaštitnik potrošača

 
Otrčali smo do obezbeđenja i tražili da nam vrate snimak, ali radnik je odbio to da uradi uz obrazloženje da mu je prošla smena?!
Ivana M.

Upravo ovo se desilo Beograđanki Ivani M. i njenom dečku (puno ime poznato redakciji). Umesto šopinga, nove garderobe i lepo provedenog dana, Ivana je postala meta lopova koji joj je bez srama odneo sve do poslednjeg dinara.

- Dečko i ja smo parkirali automobil i krenuli u šoping. Kod sebe smo imali 450.000 dinara jer je trebalo da nakon kupovine stvari odemo u Novi Sad po laptop. Ušli smo u jedan od mnogobrojnih butika gde smo pazarili nekoliko stvari.

 

 

Platili smo i zaputili se ka drugoj prodavnici koja je udaljena svega nekoliko metara. Tu smo našli jaknu koja nam se svidela i moj dečko je uzeo da je proba kako bi video da li mu veličina odgovara. Skinuo je torbicu i stavio ju je pored sebe.

Tada sam primetila da je rajsferšlus otkopčan. Uplašeni, odmah smo proverili da li nam je koverta sa novcem tu. Nestala je! Hladan znoj nas je oblio kada smo shvatili da smo opljačkani i da su nam lopovi upravo uzeli čak 450.000 dinara - u dahu priča Ivana i dodaje:

Šok za šokom

- Bili smo u šoku, a najgore je što smo bili potpuno nesvesni da smo žrtve pljačkaša, a nismo znali gde se to tačno desilo u tih nekoliko minuta. Odmah smo se uputili ka obezbeđenju tržnog centra, nadajući se pomoći i snimku sa bezbednosnih kamera, ali tamo nas je dočekao još jedan šok!

 

 

Ostali smo zbunjeni i besni kada su nam rekli da oni uopšte nemaju kamere koje snimaju deo sa radnjama, već pokrivaju samo parking. Vratili smo film i shvatili da smo u prvom butiku obavili kupovinu, a da su pare u tom trenutku još uvek bile kod nas. Odmah nam je postalo jasno da se pljačka desila na putu do druge prodavnice.

Oni su dužni da svojim kupcima obezbede sigurnost i da secikese i lopove drže podalje od svog objekta. Očito je da ovaj autlet nije siguran i bezbedan

Zlatko Nikolić, kriminolog

Otrčali smo do obezbeđenja te radnje i tražili da nam vrate snimak sa njihovih internih kamera. Neljubazni čovek iz obezbeđenja odbio je to da uradi uz obrazloženje da mu je prošla smena?! Malo je reći da smo bili zgroženi. Nije nam bilo jasno kako je uopšte moguće da u tržnom centru gde se isključivo prodaju skupe stvari desi ovako nešto - rekla nam je Ivana.

Ova Beograđanka dodaje da im nije preostalo ništa drugo nego da ceo slučaj prijave lokalnoj policiji, gde su im rekli da sa pljačkašima u ovom autletu imaju "pune ruke posla".

 

 

- Čak i kada su kamere vraćene na taj trenutak kada nam je novac nestao, nije nam puno pomoglo. Cela pljačka se odigrala iza stuba, tako da se na snimku ništa nije videlo. Jedino što znamo zasigurno jeste da se zločin odigrao baš tu. Na snimku se jasno vidi kako je u trenutku kada zalazimo za stub torbica zatvorena, a nakon nekoliko sekundi ponovo se pojavljujemo, ali je torbica tada već otvorena.

Međutim, oko nas je bilo puno ljudi, a svako od njih je mogao da bude lopov. Policija nam je rekla da se u tom autletu često dešavaju pljačke, da nismo ni prvi, a sigurni ni poslednji koji su odatle došli da prijave nestanak stvari. Rekli su nam i da je obezbeđenje bilo dužno da u tom trenutku, s obzirom na to da je veća suma u pitanju, da zatvori centar dok ne dođe policija. Mojih para više nema, a 'Big fešn autlet' me sigurno nikada više neće videti. Sramota! - razočarana je Ivana.

Veliki propust

Kriminolog Zlatko Nikolić u čudu je da kamere ne pokrivaju svaki centimetar ovog autleta u kome se prodaju skupe i brendirane stvari.

 

 

450.000 dinara lopov je ukrao Ivani

- Čitava priča zvuči kao da je posao odradila profesionalna uhodana ekipa lopova, koja je tačno znala da je na tom mestu mrtav ugao koji ne snima nijedna kamera. Krađa je izvedena tako da sam siguran da se to nije desilo prvi put u tom autletu, tako da me ne iznenađuje što je policija rekla da nisu retki slučajevi prijave krađa u 'Big fešn autletu' u Inđiji. Dobro su uradili što su slučaj prijavili lokalnoj policiji, oni će ispitati ceo slučaj, mada nemaju baš puno tragova, ako kamere nisu uhvatile trenutak kada se to desilo - rekao je on.

 

 

Nikolić savetuje kupce da vode računa o svojim stvarima i novcu kada posećuju ovaj autlet.
- Jako mi je čudno što u takvom tržnom centru ne postoje kamere koje sve pokrivaju! Oni su dužni da svojim kupcima obezbede sigurnost i da secikese i lopove drže podalje od svog objekta. Očito da ovaj autlet nije siguran i bezbedan - kaže naš sagovornik.

Do zaključenja ovog izdanja iz kompanije "Big fešn" nismo dobili odgovore na postavljena pitanja. 
 

Gavrilović: Moraju da imaju kamere i bolje obezbeđenje!

Predsednik udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović ističe da "Big fešn autlet" nije prekršio zakon, ali da je logično da se očekuje da je bezbednosni sistem tako velikog tržnog centra znatno bolji nego što se ispostavilo da jeste.

 

 

- Oni po zakonu nisu u obavezi da imaju kamere, niti je propisano koji delovi objekta moraju da se snimaju, a koji ne. Ipak, logično je da toliki tržni centar kakav je 'Big fešn autlet' u Inđiji, a pogotovu zato što se nalazi van urbane zone grada, ima nadzornu opremu i mnogo jači sistem obezbeđenja od ovog.

Ako ništa drugo, trebalo bi da obaveste svoje kupce na ulazu da kamere snimaju samo parking, ali ne i prostor za šoping. Takođe, kada već nemaju kamere, ne bi bilo loše da napomenu kupcima da krađe nisu retkost kako bi ljudi koji nose ogroman keš sa sobom znali da treba da obrate pažnju i sačuvaju svoje stvari od lopova - smatra Gavrilović.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Deki

pre 3 godine

Kako je radnik obezbedjenja odbio da pomogne i zavrsena mu je smena,a pogledani video snimci??? Pristup video snimcima jedino i moze preko sluzbe obezbedjenja. Dzeparosa ima svugde, sami ste rekli skupa garderoba i logicno je da svi nose dosta novca,i paze na svoje stvari, a tolika svota novca se ne nosi u otkopcanoj torbici, pa naravno svi su drugi krivi sem njih samih.Tako to biva sa bahatim i napucanim ljudima, da je zaradio teskom mukom cuvao bi, a zalosno je napadati ljude po buticima,p oliciju i obezbedjenje zbog sopstvene nesposobnosti.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija