• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

14.07.2020

15:23

DA TI SE ŽIVOT ZGADI! Petar Nešić podelio svoje neprijatno iskustvo: Kolenice iz "Amana" SU PREPUNE CRVA, ZATO DOBRO OTVORITE OČI!

Zaštitnik potrošača

DA TI SE ŽIVOT ZGADI! Petar Nešić podelio svoje neprijatno iskustvo: Kolenice iz "Amana" SU PREPUNE CRVA, ZATO DOBRO OTVORITE OČI!

Podeli vest

Kada je odneo crvljivo meso nazad u prodavnicu, ponudili su mu da "ispeglaju" stvar, ali je Nešić odbio i slučaj prijavio Veterinarskoj inspekciji

Kada u "Aman" prodavnicama kupujete sveže meso, dobro otvorite oči, jer se može desiti da uz poručeni proizvod dobijete i punu kesu crva!

Naime, radnici ovog supermarketa jednom od svojih kupaca uredno su spakovali tražene dimljene kolenice, ali on ni slutio nije da su one "punjene" crvima, koji su kasnije izmileli iz mesa svuda po njegovom frižideru.

 

 

I ranije sam imao neprijatnih iskustava sa ovom prodavnicom, čak dva puta sam kupio kačkavalj sa isteklim rokom trajanja
Petar Nešić

Domaći stručnjaci upozoravaju da pri konzumiranju ovako "obogaćenog" mesa u lakšim slučajevima dolazi do dijareje i povraćanja, ali da može doći i do velikih zdravstvenih problema ukoliko crvi prežive želudačnu kiselinu i nastane se u čovekovom organizmu.

Takođe, savet svim potrošačima je da na ovakve situacije "ne okreću glavu" na drugu stranu, već da odgovorne prijave nadležnim inspekcijama kako bi bili propisno kažnjeni.

Nije prvi put

Nesvakidašnja situacija desila se Beograđaninu Petru Nešiću, koji je 4. jula u "Amanovoj" prodavnici kupio dimljene kolenice, ali ga je samo par sati kasnije sačekalo, malo je reći neprijatno, iznenađenje. Naime, kada je otvorio frižider, u kome je prethodnog dana odložio meso, video je kako iz njega izlazi veliki broj crva.

- U "Amanovoj" prodavnici na putu za Ovču 4. jula kupio sam dimljene kolenice. Ostavio sam ih u frižideru, a kada sam ga sutradan otvorio, video sam da je pun crva. Gmizali su iz kolenica, život mi se smučio - kaže Nešić za Zaštitnik potrošača, a fotografije crvljivog mesa objavio je i na svom Fejsbuk profilu.

 

 

Kako kaže, nije ni pokušao da im vrati crvljive kolenice, ali ga nije mrzelo da ih odnese u "Aman" samo kako bi im pokazao šta su mu prodali.

- Nudili su mi da "ispeglamo" stvar, ali mi to nismo hteli, već smo odmah pozvali Veterinarsku inspekciju i prijavili ceo slučaj.

Ne znam na šta su tačno mislili kad su rekli da žele da "ispeglaju" situaciju, nisam ih ni pitao jer sam znao da neću pristati na to s obzirom da ne volim korupciju. I ranije sam imao neprijatnih iskustava sa ovom prodavnicom, čak dva puta sam kupio kačkavalj sa isteklim rokom trajanja - kaže Nešić.

 

 

Ukoliko čovek pojede meso u kome se nalaze crvi, verovatno će doći do crevne infekcije i tada bi trebalo da poseti lekara
Dr Žarko Ranković, infektolog

 

Da je kojim slučajem Nešić od kupljenog mesa odmah uzeo da pravi ručak i da nije video mnogobrojne crve, mogao je da oboli od ozbiljne crevne infekcije.
Infektolog dr Žarko Ranković kaže da u blažim slučajevima gotovo sigurno dolazi do dijareje i povraćanja.

On savetuje da se u ovim slučajevima potrošači odmah po dobijanju prvih simptoma obrate lekaru kako ne bi došlo do komplikacija.

- Ukoliko čovek pojede meso u kome se nalaze crvi, verovatno će doći do crevne infekcije i tada bi trebalo da poseti lekara. Vrlo verovatno javiće se nadimanje, jak nagon za povraćanjem kada se celo telo grči, a zatim posle nekog vremena povratiće sadržaj i dobiti dijareju. Može doći i do malaksalosti i povišene telesne temperature - kaže Ranković.

Prijavite slučaj

 

Predsednik udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović kaže da ovakve slučajeve treba obavezno prijaviti.

- Potrošač kome se desi ovakva neprijatnost ima pravo na naknadu štete, što je ili zamena proizvoda ili povraćaj novca. U ovom slučaju gotovo svaki potrošač tražiće natrag svoje pare, jer ako se jednom "opekao", neće ponovo kupiti istu stvar.

 

 

Ali da je potrošač pojeo ovakav nekvalitetan proizvod i da mu je to izazvalo neke zdravstvene tegobe, imao bi pravo da od "Amana" traži i odštetu za nematerijanu štetu koju je pretrpeo - kaže naš sagovornik.

Šta može da se desi
ako pojedemo crva:

* dijareja
* povraćanje
* malaksalost
* povišena temperatura
* crevne infekcije
* razmnožavanje crva u crevima

 

Gavrilović apeluje na kupce da ovakve slučajeve prijave Veterinarskoj inspekciji ili da bar nepravilnosti prijave nekom od udruženja za zaštitu potrošača.

- Kada je hrana u pitanju, nažalost, najveći broj potrošača neće da se bakće sa kompanijama i istera pravdu, nego se vodi onim "ma, to je 100 dinara, neće mi pasti kruna sa glave" i zaborave na ceo slučaj.

Ali savet svim kupcima je da bar obaveste inspekciju kako se to ne bi desilo nekom drugom. Inspekcija tada izlazi na teren i proverava uslove skladištenja proizvoda, kontroliše nabavku i ispituje kako je meso proizvedeno i kako je došlo do ovakve greške - napominje Gavrilović.
 

U "Amanu" muk

Ekipa Zaštitnika potrošača pokušala je da od kompanije "Aman" dobije odgovor na pitanje kako je došlo do ove neprijatne situacije. Međutim, do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

 

Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rajko

pre 3 godine

Covek je u pravu za te crve sto tvrdi da nije prvi put a vi ne trebate da pitate nadlezne organe iz Amana kako je doslo do toga nego zasto te crve nisu istrebili jer sam ja te crve nalazio jos na samom pocetku otvaranja Aman prodavnica sto znaci da su do dan danas opstali. Dva puta sam kupio na samom pocetku kad se Aman pojavio na trzistu i od onda vise nikad nisam usao u njihove radnje ni da pogledam a kamo li da kupim nesto.

deda Raša

pre 3 godine

U aman idem samo kad je preka nužda. Inače, nije mi jasno kako se te prodavnice ne zatvore. To suvo meso im isporučuje nakakva klanica "Trlić", na sam pogled vam se smuči a kamoli da ga kupim. Imam mišljenje da tu Inspekcija uopšte ne navraća ili je ista debelo potplaćena. Beograd nije Aman niti će ikada biti, pa prema tome "Aman" mora biti prodavnica poput svih ostalih, npr. "MAXI".

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija